Jabolčna pita malo drugače

Da lahko z nekaj enostavnimi sestavinami naredimo naravnost odlično sladico, je dokaz spodnji recept. Preplet sočnosti skute in svežine jabolk, ki jima piko na i doda hrustljavi ovseni drobljenec.

Za pripravo jabolčne pite potrebujemo: za piškotno podlago: 250 g klasičnih piškotov, 120 g masla; za sirni nadev: 200 g kremnega sira (sirnega namaza), 200 g skute, 3 žlice rjavega sladkorja, 1 žličko cimeta, pol žličke semen vanilje, 3 večja jabolka: za ovseni drobljenec: 50 g ovsenih kosmičev, 3 žlice moke, 2 žlici rjavega sladkorja, 1 žličko cimeta, 50 g masla.

Najprej pripravimo piškotno dno: piškote zdrobimo in jih zalijemo s stopljenim maslom. Premešamo in vse skupaj nadevamo v pekač. Maso dobro pritisnemo ob dno, da se drobtine sprimejo. Pekač postavimo za 10 minut v pečico, ogreto na 170 °C.

Za sirni nadev v posodi zmešamo kremni sir, skuto, sladkor, cimet in semena vanilje. Nadev razporedimo po pečeni piškotni podlagi. Jabolka olupimo, jim odstranimo pečke ter jih narežemo na tanjše krhlje. Z jabolčnimi krhlji prekrijemo sirni nadev.

Nazadnje pripravimo še ovseni drobljenec: V skledi skupaj zmešamo ovsene kosmiče, moko in cimet. Zalijemo s stopljenim maslom. To mešanico posujemo po jabolkih, ki smo jih razporedili po sirnem nadevu.

Pito pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 35 minut.

Nasvet: V sirni nadev lahko vmešamo še mleti ingver in klinčke. Če nimamo na voljo semen vanilje, jih nadomestimo z vaniljevim sladkorjem. V tem primeru v nadev dodamo manj sladkorja. Kremni sir je mogoče nadomestiti z Mascaropnejem ali s kislo smetano. V tem primeru bo okus malenkost drugačen, vendar še vseeno odličen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 1. november 2017 / 20:23

Pripravljen na novo sezono

Žan Košir je najuspešnejši slovenski deskar na snegu. Je dobitnik velikega kristalnega globusa, olimpijski in svetovni podprvak. Pripravljen je na nadaljevanje kariere.

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Praznik glasbe in veselja

Od 23. do 25. maja bo v Preddvoru glasbena prireditev Praznik glasbe in veselja.

Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Upokojenci so zborovali

Društvo upokojencev Preddvor se je 8. marca zbralo na občnem zboru. Od 591 članov, kolikor jih šteje društvo, jih je na srečanje v domu krajanov prišlo kar 160. Najprej so prisluhnili kulturnemu...

Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Posmodulja za predjed hotelskim gostom

Člani turističnega krožka na OŠ Matije Valjavca bodo letos znova sodelovali na Festivalu Turizmu pomaga lastna glava, ki ga že dvaindvajsetič organizira Turistična zveza Slovenije.

Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Preddvor pred veliko nočjo

15. marca je prostor ob hotelu Bor in gradu Hrib znova praznično zaživel. V pripravah na veliko noč je od 11. ure naprej v paviljonu najprej potekala delavnica velikonočnih okraskov, od 13....

Splošno / torek, 18. marec 2008 / 07:00

Gašperji praznujejo

Ansambel Gašperji praznuje letos 30-letnico nastopanja.