Vložene bučke in stročji fižol

Če imamo srečo, je v teh dneh na vrtovih zelenjave v izobilju. Ker ima zelenjava kratek rok trajanja, je prav, da poskrbimo, da se čim dlje ohrani. Lahko jo skuhamo, zamrznemo ali pa iz nje pripravimo vloženine, ki jih bomo lahko uživali vse leto.

Za pripravo bučk v olju potrebujemo: 2 kg mladih bučk, 1 l vode, 0,5 l kisa, 1 žlico soli, 10 strokov česna, 3 šopke peteršilja, 1 žlico majarona, 1 žličko mletega popra, 1 dl olivnega olja.

Bučke olupimo in jih narežemo na lističe ali na kocke, lahko pa jih tudi naribamo. Posolimo jih in jih pustimo stati trideset minut. Bučke odcedimo. V večjem loncu zavremo vodo in kis. Dodamo pripravljene bučke, ki naj vrejo toliko časa, da spremenijo barvo oziroma približno tri minute. Bučke nato odcedimo in ohladimo. Primešamo jim nasekljan česen, peteršilj, majaron in poper. Vse skupaj tesno nadevamo v kozarce, tako da je med bučkami čim manj zraka. Na vrh v vsak kozarec zlijemo olivno olje in kozarec zapremo.

Nasvet: tako pripravljene bučke so odlična priloga k mesu ali solati, uporabimo jih lahko za popestritev omak, pripravo omak za testenine ... Ker imajo mlade bučke še tanek in povsem mehak olupek, jih ni treba olupiti. Sol in druge začimbe prilagodimo okusu.

Za pripravo vloženega stročjega fižola potrebujemo: 1 kg stročjega fižola, 1 l vode, 1 žlico soli, pol žlice sladkorja, 1 dl vinskega kisa.

Stročji fižol operemo in mu odrežemo konce. Vodo zavremo. V vrelo vodo damo sol, sladkor in pripravljen fižol. Vse skupaj naj vre dvajset minut. Prilijemo kis, premešamo in kuhamo še eno minuto. Še vroče napolnimo v čiste kozarce, ki jih nato takoj zapremo. Pokrijemo z odejo in pustimo, da se vse skupaj počasi ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 3. maj 2012 / 07:00

Umetnost čipke prepletli z bitko

Obogatenim Slovenskim klekljarskim dnevom je uspel velik preboj: v lepem vremenu je samo v soboto, ko so na Dobračevi uprizorili bitko na Rupnikovi liniji, Žiri obiskalo več tisoč radovednežev.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 7. april 2020 / 20:34

Sprostitev nekaterih ukrepov predvidoma po veliki noči

Če ne bo porasta okužb s covidom-19, bi po velikonočnih praznikih postopoma lahko zagnali del gospodarstva, je napovedal predsednik vlade Janez Janša.

Šport / torek, 7. april 2020 / 17:40

Slovo Janeza Mlinarja

Rateče – Umrl je nekdanji smučarski tekač olimpijec Janez Mlinar. Rodil se je 14. avgusta leta 1941 v Ratečah. »Že v mladih letih se je zaljubil v zimske športe, ki so mu ostali blizu vse...

Rekreacija / torek, 7. april 2020 / 17:39

Kolesarjenje znotraj občinskih meja

Pri zadnjih ukrepih za omejevanje okužb s koronavirusom, ko je vlada omejila gibanje na poti znotraj občinskih meja, so se na forumih nekateri kolesarji pritoževali, da sedaj ni možno več izbirati...

Kronika / torek, 7. april 2020 / 17:37

Z vodnim skuterjem kar po Bohinjskem jezeru

Ribčev Laz – V četrtek si je neki moški privoščil vožnjo z vodnim skuterjem po Bohinjskem jezeru. V precep so ga seveda takoj vzeli nadzornik Triglavskega narodnega parka in blejski policisti. Krši...

Mularija / torek, 7. april 2020 / 17:37

Obiskali Portugalsko

Pet učencev in trije učitelji iz Osnovne šole Žiri so se v marcu v okviru projekta Erasmus+ udeležili izmenjave na Portugalskem.