Ponosni na svoj prvi krožnik nürnberških medenjakov

Znameniti piškot

Nürnberg (3)

Nürnberške medenjake oziroma »Lebkuchen« prevajajo v angleščino kot »gingerbread«. A ne vsebujejo medu, tudi moke največkrat ne, temveč le sesekljane oreščke: mandeljne, orehe, lešnike. Značilen okus prispevajo še ščepec cimeta, kardamoma, muškatnega oreščka, pimenta, koriandra in klinčkov; svoje dasta tudi četrtini naribane lupine pomaranče in limone – seveda ekološko pridelana, ter na drobno nasekljana kandirana lupinica obeh in ingverja. Uporabljajo tudi hostije, ki so idealna podlaga za oblikovanje okroglih priljubljenih piškotov. Receptov je veliko, so bolj in manj zapleteni, če se lotite priprave nürnberških medenjakov doma, pa obliko lahko prepustite domišljiji. Mi smo jih pripravljali z ekipo cookionistov na kulinarični delavnici, namenjeni turistom, in uporabili razširjn recept. Da je vse teklo tako, kot je treba, sta skrbela kuharska mojstra – tokrat v vlogi pekov – Tashan Heiselbetz in Jonathan Ulrich.

Po medenjakih smo se sprehodili do znamenite mestne restavracije Bratwurst Röslein, kjer smo si privoščili kosilo in spremljali proces nastajanja znane nürnberške pečenice oziroma originalno Nurnberger Rostbratwurst.

(Nadaljevanje prihodnjič)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 29. april 2016 / 10:57

Čarobni glasovi

S koncertom pevke Darje Švajger se je začel nov cikel Glasbenih večerov v Pollakovem salonu Tržiškega muzeja. Ta prinaša vrhunski izbor slovenskih izvajalcev, ki bogatijo tržiški kulturni prostor.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 4. avgust 2014 / 15:06

Kopališče spet zaživelo

Kjer je nekoč v Puštalu stal razpadajoč objekt, v katerem so se občasno zadrževali tudi narkomani, je danes prenovljeno puštalsko kopališče z novim gostinskim lokalom, ki ga domačini radi obiščejo, sa...

Kamnik / ponedeljek, 4. avgust 2014 / 15:04

Izdelava trničev je velik podvig

Znameniti trniči, posušeni sirčki z Velike planine, postajajo vse bolj priljubljeni. Če je še do nedavnega veljalo, da jih zna izdelati le še pastirica Rezka Mali, pa so se zdaj njihove izdelave lotil...

Gorenjska / ponedeljek, 4. avgust 2014 / 15:02

Plačilo že nekaj let enako

Veliko dijakov in študentov se poleti odloči za počitniško delo. Urna postavka je že nekaj let enaka in znaša od 3,90 do 7 evrov.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 4. avgust 2014 / 15:00

Država zavira razvoj Cerkelj

Tako je prepričan župan Franc Čebulj, ki ob sprejemanju občinskega prostorskega načrta razočaran ugotavlja, da država za pospeševanje gospodarstva in nova delovna mesta ne naredi ničesar. Razvoj Krvav...

Šenčur / ponedeljek, 4. avgust 2014 / 14:59

Zadovoljni z napredkom

Ob obisku delegacije Državnega sveta RS na čelu s predsednikom Mitjo Bervarjem je imel župan Šenčurja Miro Kozelj marsikaj pokazati, še bolj pa bo vesel, če bodo na občini v teh dneh dobili pričakovan...