Mehki goveji zrezki s krompirjem

Goveje meso pogosto povezujemo s tem, da je žilavo in trdo, če le nimamo najboljšega, pet tednov zorenega kosa. Vendar če ga kuhamo počasi pri nizki temperaturi, bodo tudi drugi deli govedine tako mehki, da ne bomo potrebovali niti noža. Zraven govedine se najbolj prileže pražen krompir. Tega vsak pripravi malo drugače, na svoj način. Pri nas najbolj tekne po spodnjem receptu.

Za pripravo govejih zrezkov v omaki potrebujemo: 4 goveje zrezke, 1 žlico gorčice, 1 večjo čebulo, poper, sol, 1 šopek peteršilja, 1 žličko majarona, 1 žličko rožmarina, 2 žlici olja.

Zrezke na obeh straneh na rahlo potolčemo, posolimo in popramo. Premažemo jih z gorčico. V posodi na olju na obeh straneh popečemo zrezke. Čebulo olupimo ter jo narežemo na krhlje in jo razporedimo po zrezkih. Posodo pokrijemo in pri nizki temperaturi kuhamo eno uro. Po eni uri potresemo z začimbami, premešamo in počasi kuhamo še eno uro. Postrežemo s praženim krompirjem ali z drugo primerno prilogo.

Nasvet: Zrezki naj bodo malo bolj debeli – vsaj 1 centimeter. Ker samo meso da od sebe velike količine vode, ga nam ni treba nič zalivati. Na koncu lahko prilijemo nekaj vode ali jušne osnove, če želimo večjo količino omake. Uporabimo lahko tudi belo vino, ki poskrbi še za boljšo aromo in okus. Če imamo možnost, uporabimo sveže začimbe.

Za pripravo praženega krompirja potrebujemo: 6 večjih krompirjev, 1 čebulo, 1 žlico ocvirkov v masti, pol žličke soli, pol žličke mlete rdeče paprike, ščepec popra, 1 šopek peteršilja.

Krompir skuhamo v vodi ter skuhanega olupimo. Narežemo ga na kolobarje. Čebulo olupimo in nasekljamo. V posodi raztopimo mast z ocvirki ter na njej prepražimo čebulo. Postopoma dodajamo pripravljen krompir in ga tlačimo s pomočjo kuhalnice. Posolimo, začinimo s poprom, z rdečo papriko in peteršiljem.

Nasvet: Krompir se pogosto kuha že olupljen in narezan, vendar tako izgubi veliko hranljivih snovi. Ocvirkovo mast lahko po želji nadomestimo tudi z drugo maščobo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / sreda, 22. marec 2017 / 14:13

Nova negotovost

Želja vseh Bohinjk in Bohinjcev je, da se Bohinj znebi slovesa bohinjskega hotelskega trikotnika – kriminalke, vredne same slavne pisateljice kriminalnih romanov Agathe Christie, le da v n...

Objavljeno na isti dan


Mengeš / sreda, 23. avgust 2017 / 23:03

O mengeški prafari

Mengeš – V soboto je Turistično društvo Mengeš pri lovski koči v Mengšu organiziralo peto prireditev Mengeš iz preteklosti, v sedanjost in za prihodnost. Tokrat so se lotili zgodovine prafare Menge...

Rekreacija / sreda, 23. avgust 2017 / 23:02

S sankami na koleščkih

V Kavčkah je potekala mednarodna tekma v sankanju na koleščkih.

Razvedrilo / sreda, 23. avgust 2017 / 23:01

Etno rock festival

Domžale – V petek, 25. avgusta, in v soboto, 26. avgusta, bo na glavni ploščadi pred Vele v Domžalah potekal tradicionalni, že enaindvajseti Etno rock festival. V petek bodo od 18. ure naprej nasto...

Izleti GG / sreda, 23. avgust 2017 / 22:58

Izletniki z Brezij na Svete Višarje

Izletniki Gorenjskega glasa so v četrtek potovali po Marijini poti od Brezij na Svete Višarje. V petek, prvega septembra, jo bomo ponovili.

Kronika / sreda, 23. avgust 2017 / 22:55

Žejen, a ni imel denarja

Kamnik – V trgovskem centru v Kamniku je pred dnevi varnostnik zalotil pijanega moškega, ki je v trgovini v nahrbtnik zložil šest steklenic različne alkoholne pijače, nato pa je nameraval trgovino...