Piškoti s čokoladno sredico in rafaelo

Čokoladni namaz je še bolj kot za mazanje na kruh uporaben za peko. S skoraj osnovnim testom za piškote in s čokoladnim namazom lahko spečemo neverjetno dobre piškote. Z manjšim trikom dosežemo, da je čokoladna sredica kremasta tudi po tem, ko se piškoti ohladijo. Z malo časa in brez peke pa pripravimo hitre rafaelo kroglice.

Za pripravo piškotov potrebujemo: 400 g moke, pol pecilnega praška, 200 g masla, 190 g sladkorja v prahu, 2 jajci, semena enega stroka vanilje, 1 ščepec soli, približno 8 žlic čokoladnega namaza.

Pekač ali večji krožnik prekrijemo s peki papirjem in nanj z žličko polagamo manjše kupčke čokoladnega namaza. Veliki naj bodo približno 1,5 x 1,5 cm. Če želimo večje piškote, naredimo večje kupčke. Pekač s čokoladnimi kupčki postavimo v zamrzovalnik, da se strdijo.

Med tem časom si pripravimo testo: moko presejemo, jo pomešamo s pecilnim praškom in semeni vanilje, dodamo mleti sladkor, na koške narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki naj počiva v hladilniku 30 minut. Testo razvaljamo in s pomočjo kozarca izrežemo kroge premera približno 4 cm. Na sredino vsakega kroga položimo zamrznjen čokoladni kupček. S testom ''oblečemo'' čokoladni namaz in oblikujemo kroglice. Piškote polagamo na peki papir in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15–20 minut.

Nasvet: Namesto vanilje lahko uporabimo 2 vaniljeva sladkorja. V tem primeru zmanjšamo količino sladkorja za 20 g. Ko vzamemo čokoladne kupčke iz zamrzovalnika, se ti hitro začnejo topiti in zato težje oblikujemo piškote. Zato naenkrat iz zamrzovalnika vzamemo le del čokoladnih kupčkov.

Za pripravo rafaelo kroglic potrebujemo: 150 kokosove moke, 1 lonček kisle smetane (180 g), 40 g mletega sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 20 celih mandljev, kokos za povaljanje.

V skledi pomešamo kokosovo moko s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, dodamo kislo smetano in vse skupaj zmešamo v enotno zmes. Zmes postavimo za vsaj 15 minut v hladilnik. Z žličko zajamemo nekaj mase, jo sploščimo in na sredino položimo en mandelj ter oblikujemo v kroglico, tako da bo mandelj na sredini. Kroglice povaljamo v kokosovi moki. Postavimo jih v hladilnik za nekaj ur, da se strdijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 16. maj 2011 / 07:00

Na viže z radovljiškim narečjem

Tudi tokrat bomo predstavljali ansamble, ki bodo nastopili na 11. Večeru slovenskih viž v narečju. Začenjamo z Jurčki in Pr'jatli, ki se bodo 10. junija na festivalu v Škofji Loki predstavili prv...

Objavljeno na isti dan


Vodice / petek, 14. februar 2014 / 16:00

Občina Vodice bo odprla svoja vrata

Vodice – Občina Vodice se bo danes, 14. februarja, pridružila skupni akciji občin članic Skupnosti občin Slovenije in odprla svoja vrata, s čimer želijo občane opozoriti na svoje dobre in uspešne p...

Nasveti / petek, 14. februar 2014 / 15:00

Horoskop

Tedenski horoskop za obdobje od 14. do 20. februarja 2014

Razvedrilo / petek, 14. februar 2014 / 14:04

Od srca do srca

Odrasli in zaljubljeni lahko še ujamete zadnji vlak in s svojimi najdražjimi obiščete kino, Valentinov koncert ali pa se preprosto odločite le za večerjo v dvoje. Za najmlajše se na male zaslone vrača...

Nasveti / petek, 14. februar 2014 / 14:00

Zeleno zapeljevanje

Po koledarju se valentinovo konča, ko 14. odbije polnoč in se že piše 15. svečan, praznik francoskega svetnika Klavdija. Popolnoma razumljivo je, da se zaljubljenci, častilci Afrodite in Erosa ter...

Nasveti / petek, 14. februar 2014 / 13:59

Ljubeče valentinovo

Zanimivo je, da o prazniku zaljubljencev več slišim od otrok kot od odraslih. Za­nje je izrezovanje srčkov in pisanje sporočil nekaj samoumevnega. Narišejo risbico in čakajo na naš nasmeh. Naberejo...