Avtorica projekta Kuhnapato Anka Kocmur Peljhan ter žirantka Tereza Poljanič, ki jo je kuha najmlajših navdušila.

Gorenjsko šolsko kosilo

Najprej so kuhali za sošolce, potem pa je sledila druga faza letošnjega projekta Kuhnapato: začela so se regijska tekmovanja v pripravi bolj zdrave šolske malice oziroma kosila. Zadnje tekmovanje je gostila Gorenjska, finale pa bo v Ljubljani. Najbolje sta se odrezali ekipi iz Lipnice in Škofje Loke.

Revija zdravih tradicionalnih kosil se je začela v gostilni Rajh v Bakovcih pri Murski Soboti, nadaljevala v restavraciji Topli val v Kobaridu, sledili sta gostilni Vovko z Rateža pri Otočcu in gostilna Jakše v Novem mestu; po ljubljanski gostilni Pečarič pa se je tekmovalna karavana ustavila še na Gorenjskem, kjer je potekalo zadnje tekmovanje pred velikim finalom, ki ga bo konec maja ponovno gostila gostilna Pečarič.

Tako se je na Dvoru Jezeršek pomerilo pet gorenjskih šolskih kuharskih ekip: Smojkarji in Zapečkarji iz Osnovne šole Jela Janežiča iz Škofje Loke, Kuharice d. o. o iz Osnovne šole Staneta Žagarja Lipnica ter iz Osnovne šole Gorje ekipi Klada in Mikserji. Predstavili so se z glavno jedjo in poobedkom. Pri glavnih jedeh so poskušali uporabiti čim manj mastnih sestavin, ki so jih nadomestili z zelenjavo, pri poobedkih pa je glavno vlogo igralo sadje. Smojkarji so pripravili loško smojko po njihovo, dražgoški kruhek in pa »jabčnk’«, neke vrste čežano, vendar z dodano moko in maslom. Zapečkarji so se lotili loške mešanice z ješprenjem, kislim zeljem in repo, rjavim fižolom, slanino ... in to postregli v kruhovih skodelicah iz polnozrnate in pšenične moke; za slajši del pa je poskrbel štrukeljček iz skute in orehov z medenim prelivom. Kuharice d. o. o so za glavno jed pripravile govnač, kot poobedek pa tradicionalni jabolčni in hruškov zavitek, a s francoskim pridihom. Pri nadevu so uporabile suhe hruške, z njim pa napolnile simpatične ter izredno okusne rogljičke. Govnač pa je jed iz zeljnate glave. Mikserji so pripravili babičin lonec oziroma mesno-zelenjavno enolončnico ter pokljuške hribčke, kjer so osnovnemu receptu za mafine dodali različne gozdne sadeže. Gorjanske Klade so pripravile enolončnico, ki so jo poimenovale zimska juha s snežnimi kepami, ki so jih predstavljali zdrobovi žličniki. Za poobedek so pripravili orehov štrukelj z medom, ki pa je takoj, ko je ekipa pripravila krožnik za ocenjevalno žirijo, začel pridno izginjati z njihove mize. Podobno se je zgodilo tudi z rogljički ekipe Kuharice d. o. o.

Z okusi in predstavitvijo sta najbolj navdušili ekipi Kuharice d. o. o in Zapečkarji ter se tako uvrstili v finalno tekmovanje.



Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 5. julij 2010 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Od celotnih sanj se spominjam le delčka, a je bil ta zelo markanten. Sanjala sem, da sem stala v morju, v globini do kolen; morje je bilo prozorno, na dnu pa lepi beli kamenčki, na katerih je...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Srečanje ljudskih pevcev in godcev

Prejšnjo nedeljo so pri Sv. Ožboltu nad Škofjo Loko semanji dan že tradicionalno združili s Srečanjem ljudskih pevcev in godcev, ki je bilo tokrat že dvanajsto po vrsti.

Prosti čas / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Na Kmetiji zadnje priprave pred snemanjem

Na Mrzlem vrhu nad Žirmi v teh dneh potekajo še zadnje priprave pred začetkom snemanja nove sezone resničnostnega šova Kmetija.

Prosti čas / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Eva Moškon odslej v E.V.A.

Evo Moškon smo v zadnjem času na glasbenih odrih lahko zasledili z novo zasedbo in precej drugačnim repertoarjem kot v preteklosti.

Zanimivosti / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Novo dvigalo za Anico Možina

Anica Možina je po hudi bolezni nenadoma postala odvisna od invalidskega vozička.

Zanimivosti / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Anketa: V lokalih je sedaj prijetneje

Leto dni je minilo od uvedbe kadilskega zakona, ki med drugim prepoveduje kajenje v vseh javnih notranjih prostorih, tudi v gostinskih lokalih. Ste se na novi zakon že navadili?