Avtorica projekta Kuhnapato Anka Kocmur Peljhan ter žirantka Tereza Poljanič, ki jo je kuha najmlajših navdušila.

Gorenjsko šolsko kosilo

Najprej so kuhali za sošolce, potem pa je sledila druga faza letošnjega projekta Kuhnapato: začela so se regijska tekmovanja v pripravi bolj zdrave šolske malice oziroma kosila. Zadnje tekmovanje je gostila Gorenjska, finale pa bo v Ljubljani. Najbolje sta se odrezali ekipi iz Lipnice in Škofje Loke.

Revija zdravih tradicionalnih kosil se je začela v gostilni Rajh v Bakovcih pri Murski Soboti, nadaljevala v restavraciji Topli val v Kobaridu, sledili sta gostilni Vovko z Rateža pri Otočcu in gostilna Jakše v Novem mestu; po ljubljanski gostilni Pečarič pa se je tekmovalna karavana ustavila še na Gorenjskem, kjer je potekalo zadnje tekmovanje pred velikim finalom, ki ga bo konec maja ponovno gostila gostilna Pečarič.

Tako se je na Dvoru Jezeršek pomerilo pet gorenjskih šolskih kuharskih ekip: Smojkarji in Zapečkarji iz Osnovne šole Jela Janežiča iz Škofje Loke, Kuharice d. o. o iz Osnovne šole Staneta Žagarja Lipnica ter iz Osnovne šole Gorje ekipi Klada in Mikserji. Predstavili so se z glavno jedjo in poobedkom. Pri glavnih jedeh so poskušali uporabiti čim manj mastnih sestavin, ki so jih nadomestili z zelenjavo, pri poobedkih pa je glavno vlogo igralo sadje. Smojkarji so pripravili loško smojko po njihovo, dražgoški kruhek in pa »jabčnk’«, neke vrste čežano, vendar z dodano moko in maslom. Zapečkarji so se lotili loške mešanice z ješprenjem, kislim zeljem in repo, rjavim fižolom, slanino ... in to postregli v kruhovih skodelicah iz polnozrnate in pšenične moke; za slajši del pa je poskrbel štrukeljček iz skute in orehov z medenim prelivom. Kuharice d. o. o so za glavno jed pripravile govnač, kot poobedek pa tradicionalni jabolčni in hruškov zavitek, a s francoskim pridihom. Pri nadevu so uporabile suhe hruške, z njim pa napolnile simpatične ter izredno okusne rogljičke. Govnač pa je jed iz zeljnate glave. Mikserji so pripravili babičin lonec oziroma mesno-zelenjavno enolončnico ter pokljuške hribčke, kjer so osnovnemu receptu za mafine dodali različne gozdne sadeže. Gorjanske Klade so pripravile enolončnico, ki so jo poimenovale zimska juha s snežnimi kepami, ki so jih predstavljali zdrobovi žličniki. Za poobedek so pripravili orehov štrukelj z medom, ki pa je takoj, ko je ekipa pripravila krožnik za ocenjevalno žirijo, začel pridno izginjati z njihove mize. Podobno se je zgodilo tudi z rogljički ekipe Kuharice d. o. o.

Z okusi in predstavitvijo sta najbolj navdušili ekipi Kuharice d. o. o in Zapečkarji ter se tako uvrstili v finalno tekmovanje.



Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / ponedeljek, 17. december 2018 / 11:46

Nujna nova regijska bolnišnica

Enajstega decembra 2015 so na Jesenicah odprli novi urgentni center. V treh letih so urgentno pomoč nudili 120 tisoč pacientom, vse bolj pa se kaže, da je ob sodobnem urgentnem centru bolnišnica posta...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / torek, 10. marec 2015 / 12:18

Denacionalizacija vendarle skorajda končana

Na območju radovljiške upravne enote nerešenih le še slabega pol odstotka vseh zadev, med njimi predvsem zemljišča v okviru Triglavskega narodnega parka, ki so predmet vračila Ljubljanski nadškofiji.

Cerklje na Gorenjskem / torek, 10. marec 2015 / 12:17

Cerkev očistili iztrebkov

Na podstrešju cerkve v Cerkljah že dolga leta živijo navadni netopirji, ki pa za seboj puščajo tudi iztrebke. In čiščenja slednjih so se v soboto lotili člani društva za proučevanje in varstvo netopir...

Gospodarstvo / torek, 10. marec 2015 / 12:16

Novosti pri davkih v kmetijstvu

Zgornje Gorje – Kmetijska svetovalna služba bo v četrtek, 12. marca, ob pol desetih dopoldne pripravila v Gorjanskem domu v Zgornjih Gorjah predavanje o novostih pri davkih v kmetijstvu. Predavala...

Nasveti / torek, 10. marec 2015 / 12:16

Luskavica ni samo bolezen kože

Luskavica (psoriaza) je večplastna kronična oziroma neozdravljiva avtoimuna sistemska vnetna bolezen, ki ni nalezljiva. Po vsem svetu je okoli sto petindvajset milijonov obolelih, v Sloveniji pa med t...

Kranj / torek, 10. marec 2015 / 12:15

Ustanovljena je komisija za varno kolesarjenje

Od pobude društva Rekreatur do ustanovitve prve komisije, ki bo skrbela za varnost kolesarjev, ni minilo niti leto dni.