Alenka Nečemer, Mirza Avdić, Tanja Švigelj

S kulinariko z roko v roki

Kranjskogorski hotelirji in gostinci so pred leti poskusili z zanimivim kulinaričnim povezovanjem: kulinarično potjo po Kranjski Gori, danes že pravim popotovanjem. Na začetku je vse trajalo slabi dve uri, danes se obiskovalci poti dobijo ob šestih popoldne na zbirnem mestu, zaključijo pa … ko pač zaključijo. Zadovoljni so ponudniki, gostje ravno tako, zanimanja za tovrstno okušanje pa je iz leta v leto več. Tudi cena je sprejemljiva: tako za hotelskega gosta kot naključnega obiskovalca kraja ali ljubitelja okusov Gorenjske.

Kulinarična pot v ospredje namreč postavlja gorenjske jedi, okuse Zgornjesavske doline. Ob našem obisku smo se najprej dobili v Ramada Hotelu & Suites Kranjska Gora. Tisti četrtek so izjemoma imeli prijavljenih toliko domačih in tujih željnih okušanja, da so se odločili celo za dve skupini, dvojno pot torej.

Sprejela nas je vodja hotele Tanja Švigelj, pridružili pa so se ji tudi vodnik Mirza Avdić, Alenka Nečemer, ki je po rodu sicer Dolenjka, v Kranjski Gori pa jo lahko srečamo predvsem v vlogi vodje restavracije Kotnik, ter Matjaž Podlipnik, koordinator za turizem v občini Kranjska Gora.

Poljakinji Doroti, prijateljici z enakim imenom, nista skrivali navdušenja nad hladno predjedjo in toplim alkoholnim koktajlom, za katerega je na začetku kulinarične poti poskrbel Ivica Mišić. Odločili sta se, da bosta med mini predjedmi poskusili vse: dimljen goveji jezik, mariniran v bučnem olju z bučnimi semeni, suho klobaso in zaseko, ocvirkovko, kranjsko klobaso, kuhano v vinu in pečeno v testu, gorenjsko nabodalce.

Pot je ljubitelje okusov različnih narodnosti od prve kulinarične postaje vodila do Lačnega Kekca, kjer so okušali juho, v Restavraciji in Hotelu Lipa so dobili na mizo toplo predjed in prvo glavno jed, pri Kotniku drugo glavno jed in Hotel Lek je prispeval sladico. Povsod so hrano spremljali tudi vino oziroma razni napitki.

V bistvu se sprehodiš skozi Kranjsko Goro, ki je ob večerih, ko je zasnežena, še posebno lepa, okušaš domače dobrote, med katerimi zagotovo na ljubitelje dobrega naredijo vtis krapi, vmes pa se skupina ustavi še v Alpski vasici na kozarčku, kar pa naredi prostor še za finalno dejanje, sladico.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 18. maj 2016 / 13:13

Iz Kopačnice na Blegoš letos tudi pohodniki

Hotavlje – Športno društvo Marmor Hotavlje je organizator izziva KBK, gorskega teka iz Kopačnice na Blegoš in nazaj, ki hkrati šteje tudi za Pokal primorskih gorskih tekov in Pušeljc gorskih tekov....

Objavljeno na isti dan


Gorje / četrtek, 18. oktober 2007 / 07:00

O delitvi posebna komisija

Župan Gorij Peter Torkar je imenoval komisijo, ki naj bi zbirala predloge, zahteve in mnenja o delitvi premoženja z blejsko občino.

Gospodarstvo / četrtek, 18. oktober 2007 / 07:00

Domel se postavlja na noge

Doslej ocenjena škoda dosega 9,4 milijona evrov. Kupcev niso izgubili.

Prosti čas / četrtek, 18. oktober 2007 / 07:00

Umrl je Toše Proeski

Za Makedonijo se je svet ustavil. Toše Proeski, njihov glasbeni ambasador, pop ikona, otrok z angelskim glasom je v sedemindvajsetem letu starosti v torek zjutraj na kraju prometne nesreče umrl. Maked...

Kranj / četrtek, 18. oktober 2007 / 07:00

V nedeljo volimo predsednika države

V nedeljo se bodo ob sedmih zjutraj po vsej državi odprla volišča, kjer bomo državljanke in državljani volili predsednika Slovenije.

Splošno / četrtek, 18. oktober 2007 / 07:00

Planinski dnevnik

Uslužbenci Gornjesavskega muzeja Jesenice so se povzpeli na Triglav.