Zakonca Justin in Antonella ter Gianfranco Kozlović

Teliček v megli

Mojmir Štiftar je že kar nekaj časa domača kuhalnica kranjskogorske restavracije Skipass istoimenskega hotela – in to izvrstna. Kuharski kreativec z drzno žilico vsakič znova na krožniku gostom postreže z novimi presenečenji, idej in kombinacij mu ne primanjkuje.

V hotelu Skipass družine Justin so kulinarični večeri postali že tradicionalni. Tokrat so se odločili, da bodo gostom postregli šesthodni meni, kombinirali pa so ga z vini ’kralja malvazije’, z vini Kozlović iz hrvaškega oziroma istrskega Momjana. Za znanega vinarja je večina Slovencev, ki vsaj nekaj malega ve o vinih, že slišala – predvsem zaradi njegove malvazije.

Zanimiv meni je napovedoval že drzen pozdrav iz kuhinje, v katerem smo v enem grižljaju okušali morje in meso na posteljici iz svinjske kožice. Sledil je zanimiv krožnik, ki ga je Mojmir poimenoval teliček v megli. Na krožniku sta dimljenemu telečjemu tartarju z jurčkovim kompotom delala družbo še krema iz rdeče paprike in čebulni prepečenec. Sledile so koline na žlico oziroma juha iz kislega zelja s hrustljavo kremo krvavice in ajdovimi žganci, pa škamp v buzari – gratiniran jadranski škamp s suhim češnjevcem, peteršiljevim puhastim testom in črnim česnom z malvazijo. Okusi so se stopnjevali z ozkimi rezanci s kuhanim jastogom in črnim istrskim tartufom, penečo jastogovo omako in limoninim kaviarjem; sledil je mesni naslov škotsko govedo v slovenskih gozdovih, kjer je bila glavna zvezda krožnika pečena trebušna mišica škotskega goveda z omako iz gozdnega jagodičevja, pirejem korenja s slanino in brinom. Lepo pa je drzni kuharski mojster zaokrožil meni sicer z zelenjavnim imenom sladice domača koleraba. To pa je predstavljal mousse kisle smetane s smrekovim oljem, sladkano in okisano kolerabo ter želejem sladkega vina. Za vinsko spremljavo pa, kot smo že omenili, so tokrat poskrbela vina Antonelle in Gianfranca Kozlović.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 19. maj 2019 / 11:08

Kulturna in družabna središča

Mednarodni muzejski dan, ki smo ga obeležili včeraj, se je letos posvečal temi Muzeji kot kulturna središča: Prihodnost tradicije. Muzeji so ga zaznamovali s prostim vstopom in številnimi...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 25. marec 2019 / 13:49

Merili bodo tudi v Egiptu

Podjetji Duol in Lotrič Meroslovje sodelujeta pri postavitvi pilotnega rastlinjaka za paradižnike v Egiptu. Selško meroslovno podjetje ga bo opremilo z merilnim sistemom za samodejni nadzor pogojev za...

Kranj / ponedeljek, 25. marec 2019 / 13:47

Krožek o tem, kako so živeli

Tema letošnjega študijskega krožka, ki poteka pri Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Kranj, je bila Kako smo živeli. Udeleženci bodo s svojimi zgodbami obogatili vsebino knjige Milene Miklavči...

Kamnik / ponedeljek, 25. marec 2019 / 13:45

Prenovljeno stanovanje zdaj za študente

Kamnik – V Domu kulture Kamnik so v zadnjih mesecih temeljito prenovili dotrajano stanovanje, v katerem je do nedavnega živel hišnik. Večino del so opravili sami, skupaj z delavci javnih del, zasno...

Zanimivosti / ponedeljek, 25. marec 2019 / 13:44

Nenavadna kokošja jajca

Besnica – Bralka Marija Mohorič iz Nove vasi v Besnici nam je prišla pokazat nenavadna kokošja jajca s precej debelo nagubano lupino. Znesla jih je starejša kokoš. »Že petdeset let imamo kokoši, pa...

Kranj / ponedeljek, 25. marec 2019 / 12:00

Tomaž Krišelj bo še direktor

Kranjski mestni svetniki so na sredini seji sprejeli odlok o organiziranju javnega zavoda Gasilsko reševalne službe Kranj, za direktorja pa so potrdili Tomaža Krišlja.