Za predstavitev in smeh, da je bilo vse tako, kot je treba, sta pred večerjo odprtja Okusov Radol'ce v Vili Podvin, med njo in po njej letos skrbela Zdenka in Jože oziroma Katja Stušek in Nejc Poljanec. / Foto: arhiv organizatorja

Za ljubitelje okusov

Jesenski Teden restavracij, ki traja devet dni, je minil, kot bi mignil, Radovljičani so ga podaljšali v sedaj že tradicionalni mesec Okusov Radol'ce, sami pa smo se na lastne oči prepričali, da so bili nekateri gostinci med jesenskim Tednom ne samo polno zasedeni, temveč popolnoma razprodani.

Restavraciji, kot sta ljubljanska JB z znanim šefom Janezom Bratovžem pa recimo vipavski Dvorec Zemono oziroma Gostilna pri Lojzetu znanega slovenskega kuharja, ki ga vidimo tudi v televizijskih reklamah, Tomaža Kavčiča, sta bili že od prvega dne Tedna restavracij razprodani do zadnjega stola.

Mi smo tokrat obiskali restavracijo kranjskogorskega družinskega hotela Skipass, kjer vihti kuhalnico precej drzen in prodoren kuhar Mojmir Šiftar, ter gostilno z dolgo tradicijo Krištof v Predosljah. Tu smo naleteli na novo 'kuhalnico', Uroša Gorjanca.

Dovolj in okusno

Kljub zvenečim imenom hodov na obeh menijih tokratnega Tedna restavracij, od mize nihče ni šel lačen. Petek zvečer je bila restavracija Skipass polna do zadnjega kotička, čas kosila v soboto pa ni bilo pri Krištofu prav nič drugače. Ker pa smo prišli v družbi dveh osnovnošolk, so nas s predlaganim otroškim menijem, njegovo postrežbo – skratka izjemnim pristopom do otrok – v Predosljah pozitivno presenetili.

Lahko vam zaračunajo pogrinjek

Očitno pa se gostinci sami odločajo, kaj bodo dodali, spremenili, odvzeli na menijih za teh devet dni, čas Tedna restavracij. Najmanj trije hodi po enotni ceni 16 evrov so (kot kaže) izhodišče, ali na meni dodajo pozdrav iz kuhinje brezplačno, ponudijo sladico naknadno k trem hodom, zaračunajo pogrinjke ali ne, pa je pač njihova odločitev. Gost se seveda lahko sam odloči, ali je to zanj sprejemljivo ali ne. Smiselno je, da se o vsem tem pozanima pred dejanskim obiskom, prebere objavljene menije in povpraša o stvareh, ki ga zanimajo oziroma dobi pojasnilo, če česa ne razume. Tako si olajša izbiro restavracije oziroma gostilne že na začetku in se v s tem izogne presenečenjem, ki bi se lahko zgodila ob prihodu računa na mizo.

Saj veste: kdor jezika špara, kruha strada.

Dvanajst gorenjskih predstavnic

Slovenski chefi in chefinje so pripravili kar 152 posebnih menijev, polnih najboljših jesenskih in lokalnih sestavin. Tokrat je na Tednu restavracij sodelovalo 91 slovenskih vrhunskih restavracij in gostiln, med njimi kar dvanajst gorenjskih. Tudi nekatere iz radovljiške občine, ki bodo sedaj svojo kulinarično ponudbo podaljšale še do konca meseca novembra. Seveda z drugačnim menijem in pod imenom Okusi Radol'ce 2016.

Letos na Okusih sodeluje trinajst gostiln pa tudi spremljevalni program bo pester. Tudi tu velja: različni meniji iz lokalnih sestavin in enotna cena menija 16 evrov.

Okusi Radol'ce, sledi Bled

Uradno odprtje radovljiških okusov je konec tedna gostila z večerjo, tržnico domačih dobrot, glasbo v živo ter dražbo umetniškega stola Inje Zalta, priljubljena Vila Podvin v Mošnjah. Kot vsako leto je večerjo sestavljalo več hodov, vsakega pa so pripravili različni šefi gostiln oziroma restavracij, ki sodelujejo v novembrskih Okusih Radol'ce.

Konec tedna pa se radovljiškim okusom pridružujejo tudi na Bledu z Okusi Bleda, kar pomeni, da bo na Gorenjskem pestro vse do silvestrovega, saj bo november kulinarično obarvan in se bo samo nadaljeval z veselim decembrom. Kranjčani pa tudi že komaj čakajo Vinsko pot, predstavitev vinarjev v Rovih pod starim Kranjem, kar je v tem času tudi ena bolje obiskanih prireditev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 6. maj 2011 / 07:00

Udaril se je v glavo

Spodnji Brnik - Na lokalni cesti Spodnji Brnik–Zalog se je v sredo okoli 16. ure pripetila prometna nesreča, v kateri se je poškodoval 43-letnik iz Komende. Med vožnjo s kolesom...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 5. december 2022 / 20:21

Ohcet in prežovci

Včasih so se ohceti in ženitovanja odvijala po nekih strogih nenapisanih pravilih, ki pa so jih vsi dobro poznali in se po njih dosledno ravnali. Ohceti so pripravili v predpustnem času, k...

Slovenija / ponedeljek, 5. december 2022 / 20:20

Karitas in Hofer z dobrodelno akcijo

Kranj – Slovenska karitas bo prva dva konca tednov v decembru v vseh 91 trgovinah Hofer po Sloveniji izvedla predpraznično dobrodelno akcijo zbiranja izdelkov za otroke, posameznike in družine v st...

GG Plus / ponedeljek, 5. december 2022 / 20:19

Tudi pesmi so lahko zdravilo

Muzejsko društvo Škofja Loka in Celjska Mohorjeva družba sta v Miheličevi galeriji v Kašči pred dnevi pripravila kulturni večer s predstavitvijo pesniške zbirke Marka Pišljarja z naslovom Odsevi bliži...

Zanimivosti / ponedeljek, 5. december 2022 / 16:45

Praznično vzdušje

Rdeče, zlate, modre, srebrne? Katere so vaše najljubše barvne kombinacije na smrečici? In kdaj jo boste okrasili? V Kongresnem centru Brdo so jo že in letos prisegajo na zlato. Katera koli barva (a...

GG Plus / ponedeljek, 5. december 2022 / 16:43

Bobnar z avtizmom (1)

Glasbena šola DO RE MI z Bleda je že več kot desetletje inkluzivna glasbena šola. Obiskujejo jo tudi otroci s posebnimi potrebami, predvsem z motnjo avtističnega spektra. Avtizem je opredeljen kot...