Torta z jagodami in kokosom

Za pripravo torte potrebujemo:

Biskvit: 5 jajc, 100 g sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 100 g moke, 50 g kokosove moke, lupinica 1 limone, maslo ali druga maščoba za pekač.

Jagodni žele: 0,5 kg jagod, 10 listov želatine (ali 20 g želatine v prahu), sladkor po okusu.

Za namakanje biskvita: 2 dl soka iz sadnega kompota, 2 žlici ruma.

Prva krema: 2,5 dl smetane, 250 g maskarponeja, 250 g jagod, 3 žlice sladkorja, sok 1 limone, 6 listov želatine (ali 10 g želatine v prahu).

Druga krema: 0,5 kg maskarponeja, 3 dl smetane, 5 žlic mlečne linolade (ali podobnega namaza bele barve), 3 žlice sladkorja, 3 listi želatine (ali 5 g želatine v prahu).

Premaz: 2 žlici linolade, kokosova moka.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem penasto stepemo. Dodamo naribano limonino lupinico, polovico snega, narahlo pomešamo in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Primešamo kokosovo moko in nazadnje še preostali sneg. Pekač za torto premažemo z maslom in vanj vlijemo pripravljen biskvit. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15–20 minut. Pečen biskvit nekoliko ohladimo in ga prerežemo čez polovico.

Priprava jagodnega želeja: Želatino namočimo v mrzli vodi. Jagode očistimo in jih narežemo na manjše kose. Stresemo jih v kozico, potresemo s sladkorjem in segrejemo do vrenja. Pokrito se naj kuha še 5–10 minut. Jagode pretlačimo s paličnim mešalnikom. Kozico odstavimo in še v vroče jagode vmešamo odcejeno želatino. Premešamo, da se želatina raztopi.

V obod za torte postavimo prvo polovico biskvita in ga namočimo s polovico soka in ruma. Nanj zlijemo pripravljen jagodni žele ter ohladimo.

Priprava prve kreme: Želatino namočimo v hladni vodi, smetano stepemo, jagode očistimo in jih polovico zmeljemo, polovico pa narežemo na majhne koščke. V posodi zmešamo maskarpone, sladkor, limonin sok, zmlete in narezane jagode. Želatino odcedimo in jo segrejemo le toliko, da se raztopi. Nato vmešamo še stepeno smetano. Kremo razporedimo po ohlajenem želeju.

Priprava druge kreme: Smetano stepemo in ji dodamo linolado in stepamo, da se sestavni povežeta. Zmešamo maskarpone in sladkor ter primešamo smetano z linolado. Dodamo želatino, ki smo jo pripravili po enakem postopku kot pri prvi kremi. Kremo razporedimo po prvi kremi.

Na vrh položimo drugo polovico biskvita, ga namočimo s preostalim sokom in rumom, premažemo z linolado ter potresemo s kokosom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, odstranimo obod ter okrasimo s stepeno smetano in jagodami.

Nasvet: Priročna je uporaba instant želatine, ki je ni treba namakati in raztapljati v vročem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 18. maj 2012 / 07:00

Srečanje nekdanjih košarkaric

Žiri - Danes, v petek, bo v telovadnici Osnovne šole Žiri potekalo srečanje vseh košarkaric, ki so v minulih letih nastopale za košarkarski klub iz Žirov. Košarkarice, ki so izre...

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 11. december 2016 / 19:23

S seboj je imela pištolo

Kranj – Gorenjski prometni policisti so v ponedeljek v rutinski kontroli prometa na Laborah obravnavali tri osebe in pri eni našli pištolo Beretta z naboji. Pištolo so policisti zasegli, 28-letno N...

Kultura / nedelja, 11. december 2016 / 19:22

Valičev muzejski dan

Kranj – Sredica letošnjega Valičevega muzejskega dne, ki bo potekal jutri, v ponedeljek, 12. decembra, med 10. in 16. uro v Vojnomirovi dvorani Gorenjskega muzeja, bodo zbirke in začetki m...

GG Plus / nedelja, 11. december 2016 / 19:20

Še vedno na prepihu

»Oče, ki je bil bolj šaljivega značaja, je pripovedoval strašno veliko zgodb v zvezi z duhovniki. Recimo, tako je prikazoval mežnarja kot človeka, ki se je vedno znašel ob kakšnih dogodkih, če je p...

Nasveti / nedelja, 11. december 2016 / 19:16

Missa criolla

Peti letni čas, kakor nekateri pravijo adventu, je po navadi prekratek za vsa načrtovana druženja in brž ko se prazniki zares začnejo, smo že potrebni oddiha. Pri meni je že v navadi, da p...

Zanimivosti / nedelja, 11. december 2016 / 19:15

Opustošenje

Zgornja fotografija prikazuje opustošenje, ki ga je nad Dovjem povzročil lubadar. Takšnih prizorov bo v prihodnjih letih še več, opozarjajo gozdarji, saj so zaradi napada lubadarja na Zgornjem Gore...