Utopični socialist Andrej Bernard Smolnikar

Na Gorenjskem v deželi Kranjski (24)

Tako kot sedaj nekateri zamujajo z navduševanjem nad socializmom, ga je nasprotno utopični socialist Andrej Bernard Smolnikar prehiteval. Verski in družbeni agitator, ki je bil blizu utopičnemu socializmu, se je rodil 29. novembra 1795 v Kamniku. En dan po svojem rojstnem dnevu se je leta 1836 po 58 dneh vožnje iz Trsta izkrcal v Bostonu.

Gimnazijo je obiskoval v Ljubljani, kjer je bil sošolec misijonarja Friderika Barage in Matije Čopa, med njegovimi profesorji pa je bil tudi Valentin Vodnik. Leta 1825 je kot menih vstopil v benediktinski samostan v Šentpavlu na Koroškem. Bil je tudi profesor na celovškem bogoslovju. Veljal je za zglednega duhovnika in učenjaka. Bil je v stikih z Antonom Martinom Slomškom in Francetom Prešernom.

Kmalu se je pod vplivom študija protestantskih piscev začel imeti za novega protestanta. Že tedaj je zagovarjal bogoslužje v narodnih jezikih in se zavzemal za odpravo celibata. Hkrati je napovedoval tisočletno obdobje miru in blagostanja.

Smolnikar je bil prepričan, da je papež ovira za združitev vseh kristjanov. Ko je uvidel, da bo zaradi svojih pogledov imel v službi in življenju težave, je odpotoval v Ameriko. Kmalu po prihodu v Novi svet je ustanovil prvo nemško katoliško šolo v ZDA. Njegova razmišljanja so postajala vse bolj radikalna. Že leta 1838 je zagrozil, da bo iz krščanskega občestva izobčil papeža, vladarje in škofe, ki ne bodo sledili njegovim naukom.

Izračunal je, da je izbran za božjega odposlanca. Izstopil je iz uradne Katoliške cerkve in se začel sestajati z voditelji mormonov, kvekerjev in adventistov ter z raznimi socialnimi reformatorji. Tako je prišel v stik tudi z utopičnimi socialisti. Že leta 1843 je v New Yorku agitiral za socializem. V več krajih je po zgledu Roberta Owna s pomočjo darežljivih dobrotnikov osnoval več utopičnih naselbin, ki pa so vse, razen zadnje, propadle. Umrl je reven, zapuščen in razočaran.

Zanimivi Gorenjci tedna iz dežele Kranjske:

V Spodnjih Lokah pri Domžalah se je 23. 11. 1852 rodil vojak in pisatelj Franc Maselj s psevdonimom Podlimbarski. Zaradi romana Gospodin Franjo so mu odvzeli stotniški čin.

V Češnjevku pri Cerkljah se je 25. 11. 1881 rodil pisatelj, prevajalec in odvetnik Josip Hacin.

Na Češnjici pri Železnikih se je 26. 11. 1749 rodil pravnik Franc Jelenc.

V Radovljici se je 28. 11. 1797 rodil nadškof in metropolit ilirski Andrej Gollmayr.

Na Planini pri Postojni se je 29. 11. 1838 rodil slovenski skladatelj Andrej Vavken. V letih 1857–1898 je bil učitelj v Cerkljah, nazadnje nadučitelj. Bil je tudi župan.

V Železnikih se je 29. 11. 1889 rodil slovenski literarni zgodovinar in urednik France Koblar. Bil je predsednik Društva slovenskih književnikov in član SAZU.

V Kamniku se je 29. 11. 1921 rodil slovenski pesnik France Balantič. Oblast ga kljub nesporni kvaliteti do začetka demokratizacije Slovenije ni »priznavala«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 25. maj 2007 / 07:00

Ocvirki

Srečno kolesarji, vozniki in pešci, ko se boste podali v bitko z luknjasto in za silo zakrpano cesto, ki vodi z Drulovke na Breg.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / ponedeljek, 30. november 2015 / 15:57

Svetniki za nevtralno ime

Po burni razpravi so kamniški svetniki potrdili predlog o preimenovanju Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik v Mestno knjižnico Kamnik-Komenda in s tem omogočili širšo razpravo z zbiranjem predlogov, k...

GG Plus / ponedeljek, 30. november 2015 / 15:55

Za najlepšo šteje Evo

V mislih imamo seveda čoln oziroma »ladjo«, kot čolne, ki nastanejo v njegovi delavnici, naslavlja mojster Janez Marijan Polak, letošnji prejemnik priznanja za najstarejšega obrtnika v Sloveniji. Klju...

Kultura / ponedeljek, 30. november 2015 / 15:39

Velik format, dva svetova

V Galeriji dr. Ceneta Avguština v kranjski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine je na ogled razstava likovnih del akademske slikarke mlajše generacije Veronike Vesel Potočnik z naslovom...

Kamnik / ponedeljek, 30. november 2015 / 15:28

Šarec: odnos do občin je ponižujoč

Kamniški župan Marjan Šarec je zaradi vse bolj mačehovskega odnosa države do občin na svoje županske kolege iz vse Slovenije naslovil pismo, v katerem jih poziva k uporu, saj bodo – kot poudarja – v n...

Šport / ponedeljek, 30. november 2015 / 15:24

Zaključila je uspešno kariero

Paraolimpijka iz Praprotnega v Selški dolini Mateja Pintar je na konferenci Sporto v Portorožu minuli teden naznanila, da končuje svojo športno pot, na kateri je doživljala številne uspehe, vrhunca pa...