Ob odkritju in blagoslovitvi kipa škofa Andreja Karlina v Parku škofov v Stari Loki / Foto: Janez Misson

Prvi kip v parku škofov

V Stari Loki nastaja Park škofov, prvi je v njem kip škofa Andreja Karlina.

Stara Loka – Ob 150. obletnici posvetitve cerkve sv. Jurija v Stari Loki so v novo nastajajočem Parku škofov odkrili kip znamenitemu domačinu, tržaško-koprskemu in pozneje levantinskemu škofu Andreju Karlinu (1857–1933). Doktor cerkvenega in civilnega prava, glasbeni reformator, šolnik, publicist, pastoralni, gospodarski in kulturni delavec se je v zgodovino zapisal zlasti po svoji narodnoobrambni drži na slovenski zahodni in severni narodnostni meji v prvih desetletjih 20. stoletja in kot začetnik postopka za beatifikacijo škofa Antona Martina Slomška, o njem pravi Klemen Karlin, predsednik Kulturno zgodovinskega društva Lonka, ki je »posvojilo« zamisel Alojza Pavla Florjančiča o parku škofov in jo uresničilo v sodelovanju z Župnijskim zavodom sv. Jurija Stara Loka, Občino Škofja Loka in Krajevno skupnostjo Stara Loka - Podlubnik. Na rožnovensko nedeljo, 4. oktobra, sta kip škofa Andreja Karlina odkrila Minka Žagar in Andrej Karlin, blagoslovil pa novomeški škof msgr. Andrej Glavan, pred poldrugim desetletjem še župnik v Stari Loki.

Kip je sicer delo akademskega kiparja Metoda Frlica, avtorja kipov v Aleji zaslužnih Ločanov. Za postavitev v alejo so pred leti predlagali tudi kip škofa Karlina, vendar ideja ni bila sprejeta. Leta 2008 so se znamenitemu rojaku v Stari Loki oddolžili s spominsko ploščo na rojstni hiši. V prihodnje bodo svoje mesto v Parku škofov našli tudi izbrani freisinški škofje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / petek, 22. maj 2015 / 11:22

Komunalni prispevek razburja Lahovčane

Cerkljanski župan Franc Čebulj je vaščanom Lahovč, nezadovoljnim zaradi višine odmerjenega komunalnega prispevka, obljubil, da bodo preverili možnosti za morebitno dodatno znižanje.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 14. oktober 2015 / 17:28

Še Dimež je prišel na kostan'

Kako tudi ne, saj so besniški Rokovnači na veliko oglaševali novost letošnjega kostanjevega piknika – tekmovanje v ličkanju koruze.

Jesenice / sreda, 14. oktober 2015 / 17:18

Občinski svetniki na tržnici

V soboto, 10. 10., ob 10. uri so se na Tržnici Jesenice na Stari Savi srečali jeseniški občinski svetniki, župan in člani občinske uprave, da bi se seznanili s poslovanjem tržnice in poiskali rešitve...

Šenčur / sreda, 14. oktober 2015 / 17:18

Kamniti ponos Šenčurja

Sredi krožišča Kranj–Brnik–Voklo–Šenčur so v soboto postavili skulpturo sv. Jurija, v nedeljo so ga slovesno odkrili in blagoslovili.

Škofja Loka / sreda, 14. oktober 2015 / 17:11

Prvi kip v parku škofov

V Stari Loki nastaja Park škofov, prvi je v njem kip škofa Andreja Karlina.

Mularija / sreda, 14. oktober 2015 / 17:07

Praznovali rojstni dan

Ob 124. rojstnem dnevu šole v Podljubelju so se spomnili dolgoletne učiteljice Milke, učenci so tudi zaigrali v njenih kostumih. Praznično je pri njih tudi zato, ker so dobili novo sodobno učilnico.