Na letošnjem slikarskem tednu v Svečah je sodeloval tudi akademski slikar in magister umetnosti Matej Košir iz Škofje Loke, ki živi in ustvarja v St. Gallenu v Švici.

Gorše navdihuje umetnike

Le redki so kraji na Koroškem, ki jih umetnost tako zaznamuje kot vas Sveče/Suetschach v občini Bistrica/Feistritz v Rožu. Razlog je tradicionalni mednarodni slikarski teden. Letošnji, potekal je zadnji teden julija, je bil že 34., njegov organizator pa je Slovensko prosvetno društvo Kočna, ki ga zadnja leta vodi Alenka Inzko Weber, sestra znanega koroškega Slovenca, politika in diplomata dr. Valentina Inzka. »Krivec« za sveški teden slikarjev je pravzaprav kipar Franc Gorše, ki v tedanji Jugoslaviji ni bil posebno priljubljen, zato si je po življenju v Ameriki izbral za svoj dom Koroško. Najprej Korte nad Železno Kaplo, nato pa Sveče, kjer je kupil Vrbnikovo domačijo, kjer je živel in si uredil atelje.

Središče umetniškega, še zlasti pa slikarskega ustvarjanja je Galerija Gorše, ki je nastala iz nekdanjega slikarjevega doma. Seveda pa umetniki izberejo vsako leto za ustvarjanje tudi druge zanimive točke v vasi in njeni okolici, kot so na primer opuščena kovačnica, stara šola, muzej in vrt Goršetovega doma. Slikarski teden popestrijo delavnice, še posebno za otroke, družabno srečanje in glasbeni recitali. Slikarji so dobrodošli gostje vaščanov, ne glede na njihovo narodnost in jezik. Uživajo tudi pozornost Občine Bistrica. Na odprtje in zaključek slikarskega tedna je prišla tudi županja Sonya Feinig.

Na letošnji sveški slikarski teden so bili povabljeni slikarji iz Avstrije, Poljske, Slovaške, Italije in Slovenije, ki sta jo zastopala oblikovalka vizualnih komunikacij in fotografinja Katra Petriček in akademski slikar, magister umetnosti Matej Košir, rojen v Škofji Loki. Iz Italije je prišla Tržačanka Dunja Jogan, iz Slovaške slikarka Zuzana Kalinakova, iz poljskega Vroclava Ana Maria Kramm in iz Avstrije Max M. Seibald iz Lienza in Ina Loitzl iz Celovca.

»Povabili so me v Sveče in jaz sem prišel,« mi je na zaključni slovesnosti slikarskega tedna povedal Matej Košir iz Škofje Loke. Študiral je v Ljubljani, Muenchnu in Leipzigu, sedaj pa že nekaj let živi in ustvarja v St. Gallenu v Švici ter se ukvarja predvsem s konceptualno umetnostjo in raziskuje odnos med gledalcem in umetniškim delom ter položaj umetnosti v družbi. »Tukaj v Svečah se mi je zdela zanimiva tema vzpostavitev dialoga med umetniki in njihovi deli, ki so nastala na preteklih in na letošnjem slikarskem tednu,« je povedal Matej in se pohvalil, da je v letih, ko je bil še doma, redno bral Gorenjski glas.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 15. julij 2019 / 10:32

Zlata potrditev za dobro delo

Mešani pevski zbor Crescendo iz Škofje Loke pod vodstvom Žige Kerta se je v začetku tedna z zborovskega tekmovanja v Grčiji vrnil z dvema zlatima priznanjema in zmago v eni od kategorij. Pred polnim a...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 15. avgust 2015 / 21:00

Tudi Romi romali na Brezje

Tako kot vsak človek prihajajo tudi Romi na Brezje z osebnimi stiskami in prošnjami, pa tudi z zahvalami.

Radovljica / sobota, 15. avgust 2015 / 20:00

Delo za dobro vseh

Nekaj tisoč ljudi je na veliki šmaren romalo na Brezje, kjer je dopoldne maševal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je pred leti tudi sam deloval na Brezjah.

Kronika / sobota, 15. avgust 2015 / 18:00

Ob prehitevanju trčil v motorista

V soboto nekaj po 13. uri je v prometni nesreči na Jezerskem umrl motorist.

Kamnik / sobota, 15. avgust 2015 / 09:56

Prvi kohezijski odločbi

Služba Vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko je prejšnji petek izdala prvi odločitvi o finančni podpori projektom v okviru izvajanja programskega obdobja 2014–2020, in sicer za naložbi gradnje kan...

Gospodarstvo / sobota, 15. avgust 2015 / 09:51

T-2 (spet) v stečajnem postopku

Višje sodišče v Ljubljani je v začetku avgusta začelo stečajni postopek za družbo T-2, njena večinska lastnica družba Garnol iz Kranja in drugi družbeniki pa so že napovedali, da bodo uporabili vsa pr...