Najstarejši udeleženec je imel 88 let. To je bil Albin Valant iz Bodešč pri Bledu. / Foto: Janez Kuhar

Otoček sredi jezera

Tudi letos so julija Bled obiskali ljubitelji harmonik, harmonikarji in harmonikarice različnih generacij. Zbralo se jih je tristo šestdeset. Tisto nedeljo se je točno opoldne na Bledu ponovno razlegala Avsenikova priljubljena in prepoznavna viža Otoček sredi jezera. Konec lanskega leta pa je začel vsebinsko nastajati Festival Avsenik, čeprav je organizator zaradi smrti Slavka Avsenika razmišljal, da bi festival, ki bo konec avgusta, morda letos odpovedal.

Na letošnjem tretjem srečanju ob Blejskem jezeru je sodelovalo lepo število harmonikaric in harmonikarjev, ki so bili tokrat prvič obrnjeni proti gledalcem oziroma s hrbtom proti najznamenitejšemu slovenskemu otočku sredi jezera. Ne samo iz Slovenije, tudi iz Trsta in Doberdoba v Italiji, Avstrije in od drugod so prišli rojaki s slovenskimi koreninami, ki obvladajo igranje harmonike. In kar je še najpomembnejše, mnogi so bili na vseh treh prireditvah, saj so zadovoljni z organizacijo in navdušeni nad idejo tovrstnega srečanja. Med prijavljenimi je še zlasti izstopal Sebastian Meglic iz Švedske, pa brat pokojnega Lojzeta Slaka Matija Slak, član mirnopeških harmonikarjev, kot tudi Janez Grilc iz Podnarta. Težko ga je zgrešiti, pravi podžupan občine Bled Toni Mežan, saj ima daleč največje brke med vsemi udeleženci. Najstarejši udeleženec je bil 88-letni Albin Valant iz Bodešč pri Bledu, najmlajši pa komaj petletni Luka Grahor z Grahovega Brda pri Sežani.

Poplava harmonik in obiskovalcev

Zaradi visokih temperatur, ki jih je s seboj prinesel julijski vročinski val, je bilo letos na Bledu precej manj harmonikarjev v narodnih nošah, zaradi zastojev na cesti proti Bledu pa je okoli sto godcev zamudilo nastop ob Blejskem jezeru. Srečanje harmonikarjev namreč poteka v času, ko Bled gosti svojo Blejsko noč in spust lučk na jezero, kar pomeni tisti konec tedna, ki ob lepem vremenu privabi trume obiskovalcev in turistov iz vse Slovenije, a kot smo že zapisali, je bilo tokrat tudi veliko zanimivih obrazov iz tujine.

Poleg podžupana Tonija Mežana so srečanje odlično izvedli Uroš Ambrožič, Grega Antolin in Iztok Pesrl, vodja ansambla Slovenski pozdravi. Nastop harmonikarjev je spremljalo več tisoč gledalcev, za program na odru blejske Promenade pa so poskrbeli Godba Gorje, Krvavški planšarji, Slovenski pozdravi, mladi pevki Glasbenega studia Osminka ter harmonikarske skupine z različnih koncev Slovenije. Prireditev sta domiselno vodila Niko Rakovec in simpatična Maja Bobnar - Majči.

Na prireditvi so se spomnili tudi pokojnega Slavka Avsenika, avtorja znamenite skladbe Otoček sredi jezera in častnega občana občine Bled, srečanje pa je bilo prvo po njegovi smrti. Organizatorji so bili zadovoljni, pravi Toni Mežan, da je Galerija in založba Avsenik med tistimi, ki pomagajo pri nagradnem skladu za to prireditev. Po zaigrani skladbi so se namreč harmonikarji zbrali pred Prešernovim spomenikom na Bledu, od koder je krenila povorka po blejski Promenadi, vodila pa jo je priljubljena Majči, seveda s harmoniko v roki. Največ sreče je imel pri žrebanju nagrad Vinko Marinšek iz Postojne, član Kraških harmonikarjev, ki je prejel diatonično harmoniko iz rok izdelovalca harmonik Braneta Poličarja iz Preddvora, čestital pa mu je tudi blejski župan Janez Fajfar. Marija Mojca Berce iz Selc bo še enemu srečnemu izžrebancu – Jožetu Zaluberšku iz Velenja – sešila 'lajb'č gorenjske narodne noše, z novimi škornji pa bo iz čevljarstva Štajnar odkorakal Klemen Škrlj, sicer član Harmonikarskega orkestra Nika Polesa.

Festival Avsenik 2015

In ko smo že omenili znamenito Avsenikovo skladbo Otoček sredi jezera, ki vsako leto zvesto spremlja harmonikarsko srečanje na Bledu, potem omenimo še, da konec avgusta Festival Avsenik bo. Namreč po tehtnem razmisleku in posvetu z ožjimi člani družine Avsenik, je idejni vodja in glavni organizator Festivala Avsenik najmlajši Slavkov sin, Gregor Avsenik sklenil, da Festivala ne odpove, čeprav so morda zaradi smrti Slavka Avsenika o tem razmišljali: »Oče si je zadnja leta najbolj želel, da bi njegova glasba šla naprej tudi takrat, ko njega več ne bo. Zato letošnji Festival Avsenik bo. Še bolj čustven in programsko domišljen kot kdajkoli doslej.«

Begunje na Gorenjskem, rojstni kraj evropskih glasbenih fenomenov bratov Slavka in Vilka Avsenika, bodo tako 21., 22. in 23. avgusta prizorišče mednarodnega Festivala Avsenik, ki bo potekal v pokritem prireditvenem šotoru. Organizator v treh festivalskih dneh pričakuje več kot šest tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine, na odru pa bo festival gostil več kot trideset priljubljenih domačih in tujih glasbenih izvajalcev, ki bodo zveneli po Avsenikovo in bodo ljubitelje melodij Slavka in Vilka Avsenika z njuno glasbo popeljali po širnem svetu. Kot nadaljevalec Avsenikove glasbe bo glavni izvajalec vseh treh večerov ansambel Saša Avsenika, med nastopajočimi pa bodo tudi njegov oče Gregor Avsenik in drugi vnuki.

Festival Avsenik bo hkrati obeležil še 60. obletnico nastanka Avsenikove največkrat predvajane instrumentalne skladbe Na Golici, tako da jo bodo obiskovalci lahko slišali v zanimivih interpretacijah.

Med nastopajočimi so napisana imena kot Perpetuum Jazzile, Tercet Avsenik, Oto Pestner in Pro Anima Singers, Slovenski oktet, Kurt und seine Oberkrainer, Edith Prock, Toti Big Band, Veseli Begunjčani, Lucienne Lonchina, Igor in Zlati zvoki. Nastopile bodo tudi tri pihalne godbe in še mnogi drugi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 15. julij 2009 / 07:00

Še štirje primeri nove gripe

Ljubljana - V nacionalnem referenčnem laboratoriju za influenco Inštituta za varovanje zdravja so včeraj potrdili še štiri primere okužbe z novim virusom gripe A (H1N1). V Sloven...

Objavljeno na isti dan


Jezersko / sreda, 5. avgust 2015 / 13:36

Knjigobežnice – od mene k tebi

Na Jezerskem so letos postavili pet knjigobežnic, hišk za izmenjevanje čtiva, in se s tem pridružili vseslovenskemu gibanju, ki se je na družbenem omrežju Facebook začelo pred skoraj štirimi leti.

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 5. avgust 2015 / 13:34

Na Krvavec na kislo mleko in žgance

Cerklje – Poleti so na Krvavcu znosnejše temperature kot v dolini, za številne obiskovalce pa je Krvavec še posebno privlačen takrat, ko pašnike na planini Jezerca in na Kriški planini zavzamejo kr...

Škofja Loka / sreda, 5. avgust 2015 / 13:33

Primanjkuje velikih številk

Vsako prvo sredo v mesecu dopoldne in vse ostale srede od 11. ure do 11.30 in od 16. ure do 16.30 je v nekdanji vojašnici odprto skladišče Območnega združenja RKS Škofja Loka.

Kamnik / sreda, 5. avgust 2015 / 13:31

Odstranjevali so ambrozijo

Ambrozija je sicer lepa, a tujerodna rastlina, ki je močno alergena in zaradi preslabega poznavanja tudi pri nas povzroča vse več težav. Akcijo odstranjevanja so minuli konec tedna prvič organizirali...

Kronika / sreda, 5. avgust 2015 / 13:30

Medved napadel ovce

Bohinj – Na planini Storeča ravan je minuli petek medved napadel in poškodoval tri ovce. O dogodku so obvestili pristojne službe.