Prostovoljci so se odstranjevanja škodljive ambrozije minuli konec tedna prvič lotili tudi v Kamniku.

Odstranjevali so ambrozijo

Ambrozija je sicer lepa, a tujerodna rastlina, ki je močno alergena in zaradi preslabega poznavanja tudi pri nas povzroča vse več težav. Akcijo odstranjevanja so minuli konec tedna prvič organizirali tudi v Kamniku.

Kamnik – »Kakšnih večjih težav z ambrozijo na Kamniškem sicer res še nismo zaznali, a gre za rastlino, ki se strašno hitro širi in povzroča gospodarsko škodo, saj zatira druge rastline, prav tako je močno alergena in ljudem s tovrstnimi težavami povzroča hude izpuščaje in mehurje pa tudi seneni nahod in druge inhalacijske alergije. Ena rastlina s svojimi semeni lahko naredi do deset tisoč novih sadik, najnovejše raziskave pa kažejo, da naj ne bi šlo za enoletnico, zato je pomembno pri čiščenju odstraniti tudi korenine,« nam je povedala Katja Tabernik, načelnica Odseka za varstvo gorske narave Planinskega društva Kamnik, ki je prvo akcijo s peščico somišljenikov organizirala ob cesti Kamnik–Stranje, med smodnišnico in Kamniško Bistrico.

Dodala je še, da obstaja več sort ambrozije, a da bo večina teh rastlin začela cveteti avgusta, zato s čiščenjem ne smemo več odlašati. Tudi zato je kamniška akcija potekala v deževnem vremenu, zaradi česar je bila udeležba skromnejša, kot bi verjetno bila ob lepem dnevu.

Ambrozija se najbolj razrašča prav ob cestah in železniških progah ter na zemljiščih, ki so zapuščena in redko pokošena. Ena rastlina ima lahko tudi po šestdeset tisoč semen, ki jih veter odnese tudi do sto kilometrov daleč. Kamniški prostovoljci so se čiščenja lotili s koso, motiko, vilami, velikimi vrečami in rokavicami, saj je treba pri tem opravilu poskrbeti za zaščito kože. A tovrstna opravila pravzaprav ne bi smela biti stvar dobre volje prostovoljcev, saj Zakon o zdravstvenem varstvu rastlin in Odredba o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin zatiranje ambrozije kot obvezno določata že od leta 2010 dalje, rastlino pa so dolžni sami odstraniti lastniki zemljišč, kjer raste. Odredba tako velja za upravljavce cest, železnic, letališč in parkov ter za občine, kmetovalce, lastnike vrtov in vse druge lastnike.

Kot opozarjajo strokovnjaki, je pomembno, da izpuljeno cvetočo ambrozijo spravimo v velike vreče za smeti in jih odvržemo med mešane odpadke ter nikakor ne na kompost, saj bomo le tako lahko preprečili širjenje cvetnega prahu in semen.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 13. avgust 2010 / 07:00

Jedi za poletne dni

Vegetarijanska solata Sestavine: 32 dag majniške solate, 20 dag paradižnika, 12 ovčjega sira, 16 oliv, 8 dag čebule, Preliv: oljčno olje, jabolčni...

Objavljeno na isti dan


Jezersko / sreda, 5. avgust 2015 / 13:36

Knjigobežnice – od mene k tebi

Na Jezerskem so letos postavili pet knjigobežnic, hišk za izmenjevanje čtiva, in se s tem pridružili vseslovenskemu gibanju, ki se je na družbenem omrežju Facebook začelo pred skoraj štirimi leti.

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 5. avgust 2015 / 13:34

Na Krvavec na kislo mleko in žgance

Cerklje – Poleti so na Krvavcu znosnejše temperature kot v dolini, za številne obiskovalce pa je Krvavec še posebno privlačen takrat, ko pašnike na planini Jezerca in na Kriški planini zavzamejo kr...

Škofja Loka / sreda, 5. avgust 2015 / 13:33

Primanjkuje velikih številk

Vsako prvo sredo v mesecu dopoldne in vse ostale srede od 11. ure do 11.30 in od 16. ure do 16.30 je v nekdanji vojašnici odprto skladišče Območnega združenja RKS Škofja Loka.

Kamnik / sreda, 5. avgust 2015 / 13:31

Odstranjevali so ambrozijo

Ambrozija je sicer lepa, a tujerodna rastlina, ki je močno alergena in zaradi preslabega poznavanja tudi pri nas povzroča vse več težav. Akcijo odstranjevanja so minuli konec tedna prvič organizirali...

Kronika / sreda, 5. avgust 2015 / 13:30

Medved napadel ovce

Bohinj – Na planini Storeča ravan je minuli petek medved napadel in poškodoval tri ovce. O dogodku so obvestili pristojne službe.