Marička in Silvo Grilc s Turistične kmetije Viženčar na Kriški planini

Na Krvavec na kislo mleko in žgance

Cerklje – Poleti so na Krvavcu znosnejše temperature kot v dolini, za številne obiskovalce pa je Krvavec še posebno privlačen takrat, ko pašnike na planini Jezerca in na Kriški planini zavzamejo krave. Letos se na njih pase 380 glav živine. Na Krvavcu so aktivne tri planšarije – Turistična kmetija Viženčar, planšarija Pr' Florjan in Brunarica Sonček. Vse mleko, ki ga na Krvavcu namolzejo, ponudijo obiskovalcem, na voljo pa jim je tudi druga domača hrana, kot so kislo mleko, skuta, sirovi štruklji, ajdovi žganci, enolončnice, masovnik, čaj iz krvavških zelišč,.... Na turistični kmetiji Viženčar, kjer v kuhinji skrbi za jedi Marička Grilc, ponujajo več novosti, med njimi masovnek s klobaso v kruhovi pirini skodelici. Zelo okusno kislo mleko in žgance z domačimi ocvirki kot tudi golaž in domač beli kruh so na voljo tudi na planšariji Pr’ Florjan na Kriški planini. V Brunarici Sonček za okusno hrano skrbi Polona Kuhar. Obiskovalcem bodo ponudili krvavško kislo mleko, masovnek in izdelke s planine ter doma pridelano hrano, ajdove žgance, golaž, enolončnice, domači kruh, sirove štruklje, zavitek ...

V nedeljo, 16. avgusta, bo ob 10. uri v Plečnikovi kapeli Marije Snežne na Krvavcu semenj oziroma žegnanjska maša, ki jo obhajajo prvo nedeljo po velikem šmarnu. Na semenj bodo Pr' Viženčarju od 11. ure dalje za zabavo in ples poskrbeli Gamsi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 17. november 2010 / 07:00

Malo peš gor pa na golaž

Do doma na Čemšeniku pridete v vsakem vremenu. Za slabo uro hoje se lahko nagradite z odličnim lovskim golažem, ki ga skuha oskrbnik Franc Majcen v obnovljeni kuhinji, ki so jo uradno odprli v nedeljo...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 14. september 2015 / 15:17

Odprta kuhinja z azijskimi jedmi

Slovenci vedno bolje poznamo in sprejemamo azijsko hrano, ki ni le suši in sladko-kisli piščanec. Na prvem Azijskem kulinaričnem dnevu smo lahko okusili še marsikaj drugega.

Razvedrilo / ponedeljek, 14. september 2015 / 15:13

Barmanski podmladek

Člane Društva barmanov Slovenije (DBS) največkrat srečamo v tekmovalnih vlogah. Navdušujejo nas s svojimi koktajli ter se iz nastopov v tujini in doma vračajo nasmejani, saj je že kar pravilo, da dose...

Gospodarstvo / ponedeljek, 14. september 2015 / 14:49

Razvoj je naša prednost

Pred dnevom odprtih vrat minuli petek v kranjskem Iskraemecu, ki letos praznuje 70 let obstoja, smo na pogovor povabili njegovega izvršnega direktorja Dietra Brunnerja. »Ključna konkurenčna prednost I...

Bohinj / ponedeljek, 14. september 2015 / 14:44

»Posvojili« že triindvajset klopic

Odličen odziv na inovativni projekt Posvoji klopco, s katerim želijo v Bohinju izboljšati ureditev sprehajalnih poti z več urbanega pohištva.

Kranj / ponedeljek, 14. september 2015 / 14:44

Ponosno gasilci že devetdeset let

»V društvu delamo ljudje za ljudi. Vse drugo pride za tem. S takim odnosom ne moremo zatavati z začrtane poti, temveč tkemo še globlje medsebojne vezi med svojimi člani in družbo, v kateri delujemo,«...