Kopo bodo prižgali nocoj ob 18. uri. Gorela bo približno dva tedna, skuhali pa naj bi do dve toni in pol oglja.

V Rutah bodo kuhali oglje

V Gozdu - Martuljku bodo nocoj prižgali oglarsko kopo, s čimer se začenjajo oglarski dnevi, potekalo pa bo tudi srečanje oglarjev iz vse Slovenije.

Gozd - Martuljek – Drevi ob 18. uri bodo na kopišču v Gozdu - Martuljku prižgali kopo, v kateri je osemindvajset kubičnih metrov drv, gorela naj bi dva tedna, v tem času pa naj bi oglar Klemen Zupančič - Grizli skuhal več kot dve toni oglja. Tega običajno prodajo takoj, zanimanje je veliko, ponj prihajajo kar h kopi, kupci pa so predvsem domačini, ki oglje uporabljajo za domači žar.

V Gozdu - Martuljku so kuhanje oglja oživili leta 2003, sicer pa ima oglarstvo v dolini večstoletno tradicijo, saj izhaja iz časov fužinarstva. Pred dvema letoma so ustanovili Društvo oglarjev Rute Gozd Martuljek, ki pod vodstvom Klemena Zupančiča - Grizlija vsako leto pripravi kopo. Letos bo kuhanje oglja posebej zanimivo, saj bo na kopišču potekalo srečanje oglarjev iz vse Slovenije, ki ga pripravlja Klub oglarjev Slovenije. Kot je povedal predsednik kluba Jože Prah, klub združuje okrog sto oglarjev, ki oglarijo na več kot dvajsetih mestih v Sloveniji. Kope prižigajo zlasti v turistične namene, medtem ko imajo v Selcih pod Svetim Mohorjem in v Dolah pri Litiji oglarstvo registrirano kot dopolnilno dejavnost na kmetiji. Letno slovenski oglarji skuhajo okrog petsto ton oglja, je dejal Prah, medtem ko ga porabimo okrog tisoč ton. Največ ga uporabljamo za peko na žaru, obstaja tudi znamka Slovensko oglje, ki se odlično prodaja. Prah je izpostavil velik pomen, ki ga ima oglarstvo v smislu dodajanja vrednosti lesu, nege gozda in zmanjševanja zaraščanja. Gre tudi za ohranjanje tradicije, po besedah kranjskogorskega župana Janeza Hrovata pa ima oglarjenje tudi turistični pomen.

Na nocojšnjem prižiganju kope bo slavnostni govornik državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Miha Marenče. Ves teden bodo ob kopi potekale zanimive delavnice, skuhali pa bodo tudi oglarski žmoht.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 10. november 2018 / 12:55

Prvi polfinale

Slovenija ima talent začenja polfinalne oddaje. V prihajajočih oddajah bomo Gorenjci lahko navijali za kar lepo število talentov.

Objavljeno na isti dan


Jezersko / nedelja, 17. februar 2019 / 19:35

Spremenili prostorski načrt

Občinski svet na Jezerskem se je temeljito lotil tudi sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta.

Šport / nedelja, 17. februar 2019 / 19:33

Šenčurski lokostrelci odlični v Varaždinu

Šenčur – Na tradicionalnem mednarodnem lokostrelskem turnirju v Varaždinu, ki ima redko značilnost, da združuje obe dvoranski razdalji streljanja v enem dnevu, je tekmovalo 124 lokostrelcev iz Hrva...

Gospodarstvo / nedelja, 17. februar 2019 / 19:33

Generali zaključil prevzem Adriatica Slovenice

Kranj – Zavarovalnica Generali je ta teden po pridobitvi vseh potrebnih soglasij zaključila prevzem zavarovalne družbe Adriatic Slovenica in družbe za upravljanje KD Skladi, zdaj pa bo začela posto...

Kronika / nedelja, 17. februar 2019 / 19:33

Ukradel mobilnik

Kranj – Kranjski policisti so pred dnevi zaradi drzne tatvine obravnavali moškega, ki je v trgovini nepazljivi stranki iz nakupovalne košarice ukradel vrednejši mobilni telefon. Osumljenca so hitro...

Kranj / nedelja, 17. februar 2019 / 19:27

Odpadkov je vsako leto več

Na Komunali Kranj sicer ugotavljajo, da postajamo pri ločevanju odpadkov vedno skrbnejši, kljub temu pa imajo v zadnjem času največje težave s kopičenjem odpadne embalaže in nesnago okoli ekoloških ot...