Kopo bodo prižgali nocoj ob 18. uri. Gorela bo približno dva tedna, skuhali pa naj bi do dve toni in pol oglja.

V Rutah bodo kuhali oglje

V Gozdu - Martuljku bodo nocoj prižgali oglarsko kopo, s čimer se začenjajo oglarski dnevi, potekalo pa bo tudi srečanje oglarjev iz vse Slovenije.

Gozd - Martuljek – Drevi ob 18. uri bodo na kopišču v Gozdu - Martuljku prižgali kopo, v kateri je osemindvajset kubičnih metrov drv, gorela naj bi dva tedna, v tem času pa naj bi oglar Klemen Zupančič - Grizli skuhal več kot dve toni oglja. Tega običajno prodajo takoj, zanimanje je veliko, ponj prihajajo kar h kopi, kupci pa so predvsem domačini, ki oglje uporabljajo za domači žar.

V Gozdu - Martuljku so kuhanje oglja oživili leta 2003, sicer pa ima oglarstvo v dolini večstoletno tradicijo, saj izhaja iz časov fužinarstva. Pred dvema letoma so ustanovili Društvo oglarjev Rute Gozd Martuljek, ki pod vodstvom Klemena Zupančiča - Grizlija vsako leto pripravi kopo. Letos bo kuhanje oglja posebej zanimivo, saj bo na kopišču potekalo srečanje oglarjev iz vse Slovenije, ki ga pripravlja Klub oglarjev Slovenije. Kot je povedal predsednik kluba Jože Prah, klub združuje okrog sto oglarjev, ki oglarijo na več kot dvajsetih mestih v Sloveniji. Kope prižigajo zlasti v turistične namene, medtem ko imajo v Selcih pod Svetim Mohorjem in v Dolah pri Litiji oglarstvo registrirano kot dopolnilno dejavnost na kmetiji. Letno slovenski oglarji skuhajo okrog petsto ton oglja, je dejal Prah, medtem ko ga porabimo okrog tisoč ton. Največ ga uporabljamo za peko na žaru, obstaja tudi znamka Slovensko oglje, ki se odlično prodaja. Prah je izpostavil velik pomen, ki ga ima oglarstvo v smislu dodajanja vrednosti lesu, nege gozda in zmanjševanja zaraščanja. Gre tudi za ohranjanje tradicije, po besedah kranjskogorskega župana Janeza Hrovata pa ima oglarjenje tudi turistični pomen.

Na nocojšnjem prižiganju kope bo slavnostni govornik državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Miha Marenče. Ves teden bodo ob kopi potekale zanimive delavnice, skuhali pa bodo tudi oglarski žmoht.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / četrtek, 27. november 2008 / 07:00

Sladkali so se z medom

V petek se je približno 55 tisoč otrok v slovenskih vrtcih pri zajtrku sladkalo z medom. V žirovniškem vrtcu je z malčki zajtrkoval predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 19. november 2020 / 18:08

Slovenija z žalostnim covidnim rekordom

Po zadnjih podatkih naj bi imela Slovenija najvišjo smrtnost covidnih bolnikov v Evropi na sto tisoč prebivalcev v zadnjih sedmih dneh, kar naj bi bila odslikava visokega števila obolelih in hospitali...

Kranj / četrtek, 19. november 2020 / 15:47

Razgrajajo in so brez mask

Zaposleni in obiskovalci na kranjski avtobusni postaji so pred kratkim znova opozorili, da so razmere, še zlasti v teh časih, večkrat nevzdržne.

Kamnik / četrtek, 19. november 2020 / 15:46

Prenovili del mostu čez Nevljico

Kamnik – Delavci Gorenjske gradbene družbe so pred dnevi izvedli sanacijska dela na mostu čez Nevljico na Cankarjevi cesti v Kamniku, zaradi česar je na tem delu med 4. in 11. novembrom veljala spr...

Gospodarstvo / četrtek, 19. november 2020 / 15:45

Spodbujajo uživanje domačega sadja

Država skupaj s pridelovalci in predelovalci sadja spodbuja uživanje sadja, še zlasti tistega iz lokalnega okolja in z znakom Izbrana kakovost – Slovenija.

Tržič / četrtek, 19. november 2020 / 15:44

Spremenjena prometna ureditev ceste Kovor–Brdo

Kovor – V septembru je Občina Tržič pristopila k pripravi dokumentacije za izdelavo varnega koridorja za pešce od križišča Hudo proti zbirnemu centru nenevarnih odpadkov, do koder vozi večje števil...