Kopo bodo prižgali nocoj ob 18. uri. Gorela bo približno dva tedna, skuhali pa naj bi do dve toni in pol oglja.

V Rutah bodo kuhali oglje

V Gozdu - Martuljku bodo nocoj prižgali oglarsko kopo, s čimer se začenjajo oglarski dnevi, potekalo pa bo tudi srečanje oglarjev iz vse Slovenije.

Gozd - Martuljek – Drevi ob 18. uri bodo na kopišču v Gozdu - Martuljku prižgali kopo, v kateri je osemindvajset kubičnih metrov drv, gorela naj bi dva tedna, v tem času pa naj bi oglar Klemen Zupančič - Grizli skuhal več kot dve toni oglja. Tega običajno prodajo takoj, zanimanje je veliko, ponj prihajajo kar h kopi, kupci pa so predvsem domačini, ki oglje uporabljajo za domači žar.

V Gozdu - Martuljku so kuhanje oglja oživili leta 2003, sicer pa ima oglarstvo v dolini večstoletno tradicijo, saj izhaja iz časov fužinarstva. Pred dvema letoma so ustanovili Društvo oglarjev Rute Gozd Martuljek, ki pod vodstvom Klemena Zupančiča - Grizlija vsako leto pripravi kopo. Letos bo kuhanje oglja posebej zanimivo, saj bo na kopišču potekalo srečanje oglarjev iz vse Slovenije, ki ga pripravlja Klub oglarjev Slovenije. Kot je povedal predsednik kluba Jože Prah, klub združuje okrog sto oglarjev, ki oglarijo na več kot dvajsetih mestih v Sloveniji. Kope prižigajo zlasti v turistične namene, medtem ko imajo v Selcih pod Svetim Mohorjem in v Dolah pri Litiji oglarstvo registrirano kot dopolnilno dejavnost na kmetiji. Letno slovenski oglarji skuhajo okrog petsto ton oglja, je dejal Prah, medtem ko ga porabimo okrog tisoč ton. Največ ga uporabljamo za peko na žaru, obstaja tudi znamka Slovensko oglje, ki se odlično prodaja. Prah je izpostavil velik pomen, ki ga ima oglarstvo v smislu dodajanja vrednosti lesu, nege gozda in zmanjševanja zaraščanja. Gre tudi za ohranjanje tradicije, po besedah kranjskogorskega župana Janeza Hrovata pa ima oglarjenje tudi turistični pomen.

Na nocojšnjem prižiganju kope bo slavnostni govornik državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Miha Marenče. Ves teden bodo ob kopi potekale zanimive delavnice, skuhali pa bodo tudi oglarski žmoht.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 12. november 2014 / 12:48

Viva Espanija!, 2. del – stiki z učitelji

Torej – občudovali smo majhno mesto, ki je obkroženo z neokrnjeno naravo, ki še najbolj spominja na naš Kras. Mesto leži 1200 m nad mojem in je poleti suho in vroče, pozimi pa mrzlo in tud...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 16. marec 2007 / 06:00

Nova pravila za občine

Strahinj – Občine bodo tudi v prihodnje lahko z različnimi ukrepi spodbujale razvoj kmetijstva, vendar bodo že letos veljala za to nova pravila. Ker bi bila izbor dovoljenih subvencij in p...

Gospodarstvo / petek, 16. marec 2007 / 06:00

Poleg jablan še slive in češnje

Brane Anderle in njegov nečak Anže se bosta ob opuščanju reje govedi še bolj posvetila sadjarstvu.

Gospodarstvo / petek, 16. marec 2007 / 06:00

Težave pri izpolnjevanju

Ljubljana, Kranj - V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so načrtovali, da bodo v letošnji subvencijski kampanji dnevno izpolnili 1.450 zahtevkov, a so jih v prvih petih delovnih dneh zar...

Gospodarstvo / petek, 16. marec 2007 / 06:00

Poslancu predstavili lovsko problematiko

Preddvor - Predstavniki Lovskih društev Kokra in Preddvor, ki se že več let neuspešno prizadevata za pridobitev lovišča, so v ponedeljek ob navzočnosti preddvorskega in cerkljanske...

Gospodarstvo / petek, 16. marec 2007 / 06:00

Zupančičeva namesto Jagodica

Ljubljana - V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije je 5. marca vodenje sektorja za kmetijsko svetovanje prevzela Martina Zupančič. Dosedanji vodja sektorja Anton Jagodic je posta...