Kopo bodo prižgali nocoj ob 18. uri. Gorela bo približno dva tedna, skuhali pa naj bi do dve toni in pol oglja.

V Rutah bodo kuhali oglje

V Gozdu - Martuljku bodo nocoj prižgali oglarsko kopo, s čimer se začenjajo oglarski dnevi, potekalo pa bo tudi srečanje oglarjev iz vse Slovenije.

Gozd - Martuljek – Drevi ob 18. uri bodo na kopišču v Gozdu - Martuljku prižgali kopo, v kateri je osemindvajset kubičnih metrov drv, gorela naj bi dva tedna, v tem času pa naj bi oglar Klemen Zupančič - Grizli skuhal več kot dve toni oglja. Tega običajno prodajo takoj, zanimanje je veliko, ponj prihajajo kar h kopi, kupci pa so predvsem domačini, ki oglje uporabljajo za domači žar.

V Gozdu - Martuljku so kuhanje oglja oživili leta 2003, sicer pa ima oglarstvo v dolini večstoletno tradicijo, saj izhaja iz časov fužinarstva. Pred dvema letoma so ustanovili Društvo oglarjev Rute Gozd Martuljek, ki pod vodstvom Klemena Zupančiča - Grizlija vsako leto pripravi kopo. Letos bo kuhanje oglja posebej zanimivo, saj bo na kopišču potekalo srečanje oglarjev iz vse Slovenije, ki ga pripravlja Klub oglarjev Slovenije. Kot je povedal predsednik kluba Jože Prah, klub združuje okrog sto oglarjev, ki oglarijo na več kot dvajsetih mestih v Sloveniji. Kope prižigajo zlasti v turistične namene, medtem ko imajo v Selcih pod Svetim Mohorjem in v Dolah pri Litiji oglarstvo registrirano kot dopolnilno dejavnost na kmetiji. Letno slovenski oglarji skuhajo okrog petsto ton oglja, je dejal Prah, medtem ko ga porabimo okrog tisoč ton. Največ ga uporabljamo za peko na žaru, obstaja tudi znamka Slovensko oglje, ki se odlično prodaja. Prah je izpostavil velik pomen, ki ga ima oglarstvo v smislu dodajanja vrednosti lesu, nege gozda in zmanjševanja zaraščanja. Gre tudi za ohranjanje tradicije, po besedah kranjskogorskega župana Janeza Hrovata pa ima oglarjenje tudi turistični pomen.

Na nocojšnjem prižiganju kope bo slavnostni govornik državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Miha Marenče. Ves teden bodo ob kopi potekale zanimive delavnice, skuhali pa bodo tudi oglarski žmoht.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 23. november 2019 / 14:52

Vse stranke niso prejele bančnega izpiska

Kranj – Prejšnji petek nas je v uredništvo poklical bralec iz Tržiča in nam potožil, da nekateri komitenti, ki z Gorenjsko banko ne poslujejo po elektronski poti, ampak na klasičen način, niso prej...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 21. september 2023 / 16:50

Praznik na pravem mestu

V Sorici je bil drugo septembrsko soboto Praznik drobnice na Škofjeloškem, hkrati pa po šestih letih tudi državno tekmovanje v striženju ovc. »Praznik je na pravem mestu,« je dejal župan Marko Gasser.

Rekreacija / četrtek, 21. september 2023 / 16:48

Gora na meji

Ljubeljska Baba (1968 m n. m.) – Goro z dvema imenoma sem poznala, a ko mi je prijateljica prvič omenila današnjo pot, sem rekla: »Aja? Ja kje pa gre?« Zanimiv vzpon. Krušljivo, zato je uporaba čelade...

Šport / četrtek, 21. september 2023 / 16:46

Iz vetrovnika na trening v Planico

Smučarski skakalci so v pripravah na novo sezono opravili tudi trening v vetrovniku na Švedskem.

Kultura / četrtek, 21. september 2023 / 15:25

Navdih najde v opazovanju ljudi in njih čustvovanju

Najlepše darilo za zaključek šolanja na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju si je Paulina Lina Tomažič, bodoča študentka primerjalne književnosti in francistike, napisala kar sama. V času, ko so se n...

Preddvor / četrtek, 21. september 2023 / 15:23

O Josipini tudi v slikanici

Potoče – »Josipina Urbančič Turnograjska je bila predstavljena že v različnih, zlasti znanstvenih oblikah, v slikaniški pa doslej še ne, zato je bila želja, da jo približamo v tej obliki t...