Tanja Švigelj in Karin Čemažar, ki je v angleščini in slovenščini skrbela, da je kulinarična pot potekala gladko. / Foto: A. B.

Sprehod skozi okuse

V Kranjski Gori ste že pozimi lahko ob četrtkih doživljali kraj skozi kulinariko, tovrstnega doživetja, ki vas popelje skozi Kranjsko Goro in na njem okusite pet različnih jedi na petih različnih lokacijah, pa se lahko udeležite tudi poleti.

Tokrat smo v skupini, ki se je podala na kulinarično pot po Kranjski Gori, slišali največ angleščine. Trije družinski člani iz Yorkshira so bili nad okusi navdušeni, njihova angleško govoreča vodička Nicola pa je glasno razmišljala, kdaj bo restavracija hotela Skipass ponovno organizirala kakšno večerjo, ker je bilo zadnjič, ko je tam jedla, božansko. A kljub temu da smo bili Slovenci tokrat v manjšini, nam ni bilo žal, da smo se odločili in četrtkovo popoldne preživeli v družbi jedilnega pribora, kozarcev in nasmehov.

Z nami se je skozi Kranjsko Goro sprehodila Karin Čemažar, ki je skrbela, da je skupina pravočasno prispela od ene do druge kulinarične točke.

Začeli smo v Ramada Hotel & Suits s pozdravnim govorom vodje hotela Tanje Švigelj, potem so postregli brezalkoholne in alkoholne ter ravno prav osvežilne koktajle, ki jih je pripravil barman, celo master, Ivica Mišić. Sledila je hladna predjed, pri kateri smo lahko izbirali med kranjsko klobaso v testu, kanapeji s sirovim zeliščnim namazom in domačimi kruhki iz krušne peči z olivami, ješprenj z zelenjavo pa so postregli na malce drugačen način. Toplo predjed, ričoto z ješprenjčkom, zelenjavo, parmezanovo skorjico in pečeno panceto, smo okušali v restavraciji Skipass Hotela, kjer sta nas pozdravila tudi lastnika zakonca Justin. Seveda brez kozarca rdečega ali belega primorskega vina ni šlo.

Tretja kulinarična postaja je bila Restavracija Kotnik, kjer so na krožniku kot glavno jed postregli svinjsko ribico s suhimi slivami in vinsko temno omako, cvetačo in domačimi slanimi štruklji. Tudi tu vina ni manjkalo.

Nadaljevali smo do Hotela Lek, sprejel nas je Jadran Kostić in nas razveselil s posebnim pozdravnim koktajlom s štajersko penino ter kaktusovim sokom. Kekčevo torto je tokrat zamenjala brezglutenska Vandotova sladica z orehi, za konec pa smo se vrnili mimo izhodiščne točke do Gostilne in pizzerije Bor, kjer smo okušali rateške okuse. Postregli so nam z rateškimi štruklji s hruško, cimetom in medom. Komur hruška ni ustrezala, pa se je odločil za borovnice v štruklju – kar je storila večina tujih turistov v skupini. Moje mnenje: v dveh urah pet hodov s pijačo, kratek sprehod in dobra družba za slabih triindvajset evrov – ni slabo niti ne drago.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 25. april 2017 / 13:26

Zmaga je bila pika na i

Ognjeni muzikanti, ki prihajajo iz okolice Kamnika in Celja, so ta čas eden najbolj vročih narodno-zabavnih ansamblov pri nas. Februarja so izpeljali odmevni koncert v Komendi, ki so ga pospremili z i...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 27. april 2018 / 20:58

Prevare

»Kadar sem se zazrla v polno steklenico pelinkovca, sem pozabila na grozljivo izkušnjo, ki me je popeljala na rob smrti. O operaciji, ki mi je rešila življenje, tudi Leonu nisem pripovedov...

Gospodarstvo / petek, 27. april 2018 / 20:56

Denar za posodobitve namakalnih sistemov

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo razpis za naložbe v tehnološke posodobitve namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom. S finančnimi podporami v skupn...

Gospodarstvo / petek, 27. april 2018 / 20:55

Na Brdu od divjadi največ damjakov

Kranj – V Gorenjskem lovsko upravljavskem območju je tudi lovišče s posebnim namenom Brdo pri Kranju, ki je tudi edino ograjeno lovišče v Sloveniji. Na Brdu je od divjadi največ damjakov, lani so n...

Šport / petek, 27. april 2018 / 20:55

Mladi vaterpolisti Triglava so prvaki

Kranj – Kranjski olimpijski bazen je bil prejšnjo nedeljo prizorišče zaključnih bojev državnega prvenstva za vaterpoliste do 13. leta starosti. Na tekmovanje so se uvrstili vaterpolisti AVK Triglav...

Gospodarstvo / petek, 27. april 2018 / 20:53

Mladi nočejo čakati na kavču

Dvajset mladih Gorenjcev se je v okviru projekta Model M Slovenija usposabljalo, kako inovativno najti zaposlitev ali si ustvariti lastno.