Bučni polpeti

Nekaj iz bučk

Sedaj je končno nastopil ta čas leta, ko je zelenjave na vrtu na pretek. Eden zgodnejših vrtnih pridelkov so bučke. Bučke imajo rade vroče poletje in prav zaradi tega ni dvoma, da jih je letos na pretek. Lahko bi rekli, da nimajo nobene slabe lastnosti: so enostavne za pridelavo, zdrave, široko uporabne, okusne … Bučne polpete in bučne palčke bodo jedli tudi tisti, ki niso ravno ljubitelji bučk, saj v kombinaciji z ostalimi sestavinami dobijo prav poseben okus.

Za pripravo bučnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg bučk, 1 srednje veliko korenje, 1 čebulo, 150 g skute, 100 g starejšega kruha, 2 jajci, 4 žlice drobtin, šopek peteršilja, sol in poper, pol žličke mlete paprike.

Bučke naribamo ter jih osolimo, da spustijo vodo. Pustimo jih stati pet minut in jih odcedimo. Čebulo sesekljamo, korenje naribamo, kruh narežemo na majhne kocke in vse skupaj dodamo naribanim bučkam. Primešamo še skuto. Popopramo, potresemo z mleto papriko in peteršiljem. V zmes ubijemo jajci in med mešanjem dodajamo drobtine. Maso pustimo stati 15 minut. Z roko oblikujemo polpete ter jih zlagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Polpete pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 20 do 30 minut, dokler se lepo ne zapečejo.

Nasvet: Med maso lahko vmešamo tudi nariban sir. Polpete lahko postrežemo k solati ali kot nadomestek mesa. Okusni so tudi kot samostojni prigrizek.

Za pripravo bučkinih palčk potrebujemo: 3 manjše bučke, 3 žlice olivnega olja, 1 pest naribanega parmezana ali trdega sira, 2 žlički rožmarina, 2 žlički suhe bazilike.

Bučke prerežemo počez čez polovico. Vsako polovico razdelimo na več krhljev. Bučne rezine pomažemo z olivnim oljem. V posodici zmešamo nariban parmezan, rožmarin ter baziliko. Vsako bučno rezino povaljamo v zmesi iz parmezana. Rezine polagamo na peki papir in jih pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Začimbe lahko po želji prilagodimo. Primerne so tudi origano, zrnat česen, peteršilj …

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 15. maj 2015 / 11:52

Triindvajseti Dnevi sv. Cirila in Metoda

Kranj – Danes, v petek, ob 19. uri bodo v Makedonskem kulturnem centru Sv. Ciril in Metod odprli 23. Dneve Sv. Cirila in Metoda. Nastopila bo pevska skupina Kalina iz Ljubljane, odprli bodo razstav...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 29. julij 2011 / 07:00

Anja osvaja s harmoniko

Anja Koračin je trinajstletno dekle, doma iz Gorenje vasi v Poljanski dolini, ki se lahko pohvali s številnimi priznanji in nagradami na tekmovanjih harmonikarjev v svoji starost...

Prosti čas / petek, 29. julij 2011 / 07:00

Kako je kraljična izgubila zlato kroglo ...

V sobotnih jutranjih urah smo na terasi Acro caffeja v Škofji Loki naleteli na simpatičen prizor.

Kronika / petek, 29. julij 2011 / 07:00

Nesreče

Po nesreči odpeljal naprej Gozd-Martuljek - V ponedeljek okoli 12.35 se je v naselju Gozd-Martuljek pripetila prometna nesreča s pobegom. Vanjo sta bi...

Kronika / petek, 29. julij 2011 / 07:00

Kriminal

Kradli gorivo Bohinj - Na Brodu v Bohinju so pred dnevi pri tatvini goriva zalotili tri moške, ki pa so še pravočasno zbežali. Policisti so pri kasnej...

Šport / petek, 29. julij 2011 / 07:00

Naši orli za začetek solidno

Kranj - Minuli konec tedna se je končal prvi del letošnje poletne velike nagrade za smučarje skakalce. Na njej je nastopila tudi petčlanska slovenska ekipa. Najbolj se je izkazal...