Skutina torta

Da doma pripravljene sladice niso nič slabše oziroma so celo boljše od tistih kupljenih, je dober dokaz ta skutina torta.

Za pripravo skutine torte potrebujemo: za testo: 300 g moke, 150 g masla, 100 g mletega sladkorja, 1 limonino lupino, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 1 jajce.

Za nadev: 0,5 kg skute, 0,5 l sladke smetane ali smetane za stepanje, 2,5 dl mleka, 8 listov želatine, 4 rumenjake, 180 g sladkorja, 1 limonino lupinico, sok 1,5 limone, 3 žlice ruma.

Za testo moko presejemo, jo pomešamo s sladkorjem in soljo. Limono dobro operemo s toplo vodo in njeno lupino naribamo med moko. Moki dodamo še na kocke narezano maslo in jajce. Vse sestavine skupaj zamesimo v krhko testo, ki naj pol ure počiva v hladilniku. Testo nato razdelimo na dva dela, oba dela razvaljamo na pol centimetra debelo ter iz njiju oblikujemo kroga v velikosti pekača, v katerem bomo naredili torto. Testena kroga položimo na pekač, ki naj bo pokrit s peki papirjem, in ju pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Priprava nadeva: želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut. Rumenjake ločimo od beljakov. V kozico damo mleko, sladkor in rumenjake ter med nenehnim mešanjem kuhamo, dokler ne zavre. Ko zavre, odstavimo z ognja in v maso vmešamo dobro ožeto želatino. Maso pustimo, da se ohladi, in občasno premešamo. Skuti dodamo limonino lupinico, sok limone in rum. Dobro premešamo, da postane gladka. Smetano stepemo in jo del primešamo k skuti. Ko se jajčna zmes ohladi in se začne strjevati, vanjo vmešamo skuto, nato pa še preostalo smetano.

Na dno modela za torto položimo en krog pečnega testa. Nanj vlijemo pripravljen nadev. Drugi del piškotnega kroga razrežemo na osmine (velikost tortnih kosov) in položimo na nadev. Torto postavimo v hladilnik za nekaj ur, da se nadev dodobra strdi. Preden torto razrežemo, jo po vrhu potresemo še s sladkorjem v prahu.

Nasvet: Za krhko testo je priporočljivo, da uporabimo vsaj del ostre moke. Del navadne moke lahko nadomestimo tudi s škrobno moko. Tako bo testo zares prijetno krhko. Testo že prej narežemo na osmine, ker bomo potem lažje izrezali kose tort, saj testo sčasoma postane trdo. Če torto pripravljamo za otroke, rum izpustimo – torta bo še vseeno okusna.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 18. maj 2009 / 07:00

Djordje Balašević v ljubljanskem hramu kulture

V nedeljo, 24. maja, bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma koncert Djordje Balaševića. Po petletnem premoru se bo avtor predstavil z novim konceptom nastopanja v obliki pripoved...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / ponedeljek, 10. avgust 2009 / 07:00

Ob prazniku odprli most

Kranjska Gora občinski praznik praznuje na dan, ko je pred 114 leti Jakob Aljaž na vrhu Triglava postavil znameniti stolp.

Bled / ponedeljek, 10. avgust 2009 / 07:00

Manj obiskovalcev, a več porok

Na Blejskem gradu so letos našteli 90 tisoč obiskovalcev, kar je za desetino manj kot lani.

Prosti čas / ponedeljek, 10. avgust 2009 / 07:00

Ohladitev ob hladnem pivu

V zadnjem času poletje ni skoparilo s soncem in visokimi temperaturami. Nekaj znanih Gorenjcev smo tako povprašali, kako se spopadajo z vročimi poletnimi dnevi.

Domžale / ponedeljek, 10. avgust 2009 / 07:00

Za dvesto otrok ni prostora

Kljub gradnji novih vrtcev se v Domžalah soočajo z veliko prostorsko stisko.

Prosti čas / ponedeljek, 10. avgust 2009 / 07:00

Glasbeno nasvidenje do naslednje Kranjske noči

Kranfest v gorenjski prestolnici obišče množica ljudi, kljub temu da je tudi letos 27. Kranjska noč (31. julij in 1. avgust) potekala v času, ko so ljudje še na dopustih. Najbolj množično...