Florijan, tulipani in okusi
Trzin je konec prejšnjega tedna gostil Florijanov sejem, moči pa so združili tudi Golf Arboretum in Okusi Kamnika ter razvajali udeležence in obiskovalce golfskega turnirja v okviru letošnjega Festivala treh tulipanov.
Že šestnajsti Florijanov sejem, ki se je kar od petka do nedelje odvijal na športni ploščadi pri Osnovni šoli Trzin, je privabil lepo število obiskovalcev. Ker je bogat športni, zabavni in glasbeni program vedno zaznamovala tudi dobra hrana, so se pri Turističnem društvu Kanja Trzin odločili, da ljudem ponudijo več, malo drugače in na zanimivejši način: ker je bil sejem lani petnajstič, so pripravili petnajst kilogramov težko in pet metrov dolgo potico z orehi in rozinami ter kar petnajst kilogramov po posebni recepturi posebej za sejem narejenih trzinskih klobas. Letos pa so petnajstici dodali še kilogram, potica pa je bila tudi malce daljša kot lani. A kljub svoji teži in dolžini, zaradi katerih je potica na sejmu doživela aplavz prisotnih, ta ni 'trajala' dolgo.
Okuse Kamnika pa smo lahko tokrat okušali v Golf Arboretumu, kjer so štiri stojnice na različnih točkah igrišča s tipičnimi jedmi Kamnika in okolice razvajale predvsem udeležence golfskega turnirja v okviru Festivala treh tulipanov. Predstavili so se kamniška turistična društva, Gostilna Repnik, Terme Snovik z restavracijo Potočka, hiša slaščic Tarangela, nekaj izbranih kamniških okusov pa je bilo na voljo tudi v restavraciji Arboretuma.
Golf Arboretum velja za enega najlepših golfskih igrišč pri nas, medtem ko so Okusi Kamnika eden prvih regijskih kulinaričnih produktov v Sloveniji. Gre za izbor kulinaričnih posebnosti regije, ki imajo izjemno kulturno vrednost. Kamniške med drugimi obsegajo trnič, trdi sir hruškaste oblike, okrašen z rezljanimi 'pisavami'; kamniško kajžerco, polobarjeno klobaso, tuhinjsko filo iz kruha, jajc, šunke, čebule in smetane, zanimiva je kloštrska kremšnita iz uršulinskega samostana, na turnirju pa so obiskovalci lahko poskusili tudi trničevo princesko – za njeno pripravo uporabijo trnič, vanilijevo kremo, ingver, jo oblijejo s čokolado in okrasijo z naribanim trničem.
Udeleženci turnirja so simpatičen degustacijski način sprejeli z nasmehom in marsikdo je ponujeno tudi poskusil, sladice pa so bile seveda tiste, ki so pritegnile največ okuševalcev.