Ambarjevi skušajo čim več mesa in mleka predelati doma. Na sliki Karmen Ažman ob polni košarici njihovih izdelkov. / Foto: Gorazd Kavčič

Prva piščančja klavnica

V piščančji klavnici na kmetiji Ažman na Suhi pri Predosljah, prvi na Gorenjskem, lahko v eni uri zakoljejo do dvesto piščancev. Lani jeseni so se začeli ukvarjati tudi s predelavo mleka v mlečne izdelke.

Kranj – Vse večje povpraševanje po svežih piščancih in želja zadostiti vsem zakonskim predpisom je Tomaža Ažmana in njegovo ženo Karmen, ki obdelujeta kmetijo pri Ambarjevih na Suhi pri Predosljah, kjer ima perutninarstvo (ob govedoreji) že dolgoletno tradicijo, privedlo do odločitve za ureditev piščančje klavnice. »Kolikor nama je znano, je to prva registrirana klavnica za piščance na Gorenjskem,« pove mladi gospodar Tomaž.

Gre za krožno, večinoma avtomatizirano klavnico, ki je občutno olajšala in pospešila zakol piščancev. Ročno delo je na začetku, ko je treba piščance za noge natakniti na obešala, nato pa naprava s štirifazno krožno linijo svoje delo opravi sama – vse do odstranitve perja v skubilniku. Več ročnega dela je v nadaljevanju, ko je treba piščance očistiti drobovine in jih oprati z vodo, za kar je večinoma zadolžena Karmen, medtem ko Tomaž bdi nad zakolom. Na krožni klavnici je istočasno lahko dvajset piščancev, v eni uri pa jih tako lahko zakoljejo tudi dvesto. »Zaenkrat zredimo in zakoljemo okoli sto piščancev na mesec, želja pa je, da bi se to število povečalo vsaj na 50 tedensko,« načrtuje Tomaž. V novih prostorih, ki se razprostirajo na 130 kvadratnih metrih, sta Ažmanova poleg klavnice uredila še hladilnici za belo in rdeče meso, obrat za predelavo mesa, zorilnico mesnih izdelkov, sirarno in trgovinico za domače dobrote.

Še naprej pa pri Ambarjevih ostaja pomembna prireja mleka, iz katerega je Karmen lansko jesen začela izdelovati mlečne izdelke. Redijo dobrih 40 glav govedi, od tega je polovica krav molznic, ki na mesec dajo 11–12 tisoč litrov mleka. Od 200 do 250 litrov na teden ga Karmen predela v jogurte, skuto in sir. »Izdelujem tudi grški jogurt, iz kravjega mleka, saj gre v osnovni za turški jogurt, ki so ga kasneje preimenovali v grškega. V bistvu gre za precejen jogurt, ki je gost kot kisla smetana, le da bolj 'potegne' na sladko. Nisem pa še slišala, da bi ga v Sloveniji že kdo izdeloval,« pove Karmen.

Tomaž ob tem poudari, da kot ena redkih kmetij še vedno od aprila do oktobra živino vsakodnevno krmijo s sveže pokošeno travo, zaradi česar so njihovi mlečni izdelki še bolj okusni. Kmetija ima sicer šest hektarov lastne zemlje, prav toliko površin pa imajo še v najemu. Imajo tudi 150 kokoši nesnic, kmalu bodo začeli rediti še prašiče, ki so jih doslej kupovali. Tomaž se namreč namerava še bolj posvetiti predelavi mesa v salame, klobase in druge suhomesnate izdelke, s čimer se ukvarja že vrsto let. Pri tem prisega na stare recepture, saj uporablja le osnovne začimbe (sol, poper in česen) brez aditivov in konzervansov. Izdeluje tudi hrenovke, paštete … »Še posebej dobra je piščančja. Zmelješ jetra, mlinčke in srčke, dodaš malo 'špeha' in dobiš prima pašteto,« je pojasnil.

Tomaž o prihodnjem razvoju kmetije pravi, da števila živali ne bodo povečevali: »Čim več pridelanega bomo skušali predelati doma in prodati končnemu potrošniku.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 29. april 2010 / 07:00

Za ohranitev lastništva Ljubljanskih mlekarn

Ljubljana - Ohranitev slovenskega lastništva je za slovenske govedorejce strateškega pomena, so prepričani v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), ki znova poziva vse la...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 23. januar 2014 / 15:08

Hiše nikakor ne bi mogli rešiti

Z zaslišanjem sodnega izvedenca gradbene stroke se je nadaljeval pravdni postopek, ki ga je proti Občini Bohinj in Republiki Sloveniji sprožila družina Bremec.

Rekreacija / četrtek, 23. januar 2014 / 15:07

Da ne bi nasankali …

… je dobro vedeti, kako se sanka in katere sani so dobre, katere hitre in katere so domače.

Razvedrilo / četrtek, 23. januar 2014 / 15:02

Za rojstni dan je dobila novo streho

Marinka Tomažin iz Srednje vasi pri Šenčurju je praznovala šestdeset let.

Avtomobilizem / četrtek, 23. januar 2014 / 15:01

Goodyearova raziskava

Večina žensk se pozimi s strahom usede za volan, saj se bojijo izgube nadzora nad vozilom.

Kultura / četrtek, 23. januar 2014 / 15:00

Pot v fiks

Rekvijem za sanje: gledališka zasedba Mladinskega odra Kranj nadaljuje z odličnimi predstavami.