Pica s čemažem

Prepričana sem, da je vsakdo od nas že jedel pico. Nekateri jo jedo precej pogosto, jaz pa si jo privoščim le na čase, pa še takrat si zaželim nekaj drugačnega. Če je le mogoče, uporabim sezonske sestavine in izkoristim njihove zdravilne lastnosti. Vse od marca do junija v naravi najdemo nadvse zdravilni čemaž, zato je prav, da ga vsaj kdaj zaužijemo, saj bomo s tem naredili veliko dobrega za svoje telo.

Za pripravo pice s čemažem potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, 2 dl mlačne vode, pol kocke kvasa, pol žličke soli, 1 žličko sladkorja, 2 žlici olja. Za nadev: 1 pločevinko paradižnikovih pelatov, 200 g naribanega sira, 1 pest čemaža, 150 g pršuta.

Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo žličko sladkorja in eno žličko moke. Zalijemo z mlačno vodo in počakamo 10 minut, da kvasec vzhaja. V večjo skledo presejemo moko, na sredini naredimo jamico, okrog potresemo s soljo. Na sredino zlijemo pripravljen kvasec ter dodamo olje. Iz vseh sestavin zgnetemo testo, ki naj počiva 1 uro. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo, ga oblikujemo v kroglo in pustimo počivati 20 minut, nato ga razvaljamo in položimo na pekač. Na testo porazdelimo paradižnikove pelate, pelate pokrijemo s tankimi rezinami pršuta, posujemo z naribanim sirom in vloženimi gobicami. Čemaž narežemo na tanke rezine in ga enakomerno potresemo po pici. Po vrhu dodatno potresemo še s pestjo sira. Pico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, pol ure.

Za pico lahko pripravimo tudi poseben nadev iz čemaža. V tem primeru potrebujemo vsaj dve veliki pesti čemaža, 2 stroka česna, sol, 1 košček masla. Najprej zavremo vodo in vanj potopimo čemaž za 5 minut, da se blanšira. Odcejenega narežemo na manjše kose. Na maslu prepražimo sesekljan česen ter dodamo čemaž. Rahlo osolimo in pražimo približno 10 minut, da vsa tekočina izhlapi.

Pico nadevamo enako kot pri zgornjem receptu, le da svež čemaž nadomestimo s pripravljenim nadevom.

Nasvet: Tudi če smo veliki ljubitelji pršuta, z njim pri pici ne smemo pretiravati. Ko se pršut speče, postane precej slan. Preden spečemo pico, jo pokapljamo z olivnim oljem. Tako bo postala bolj sočna, čemaž pa bo dobil še boljši okus.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / petek, 19. maj 2017 / 18:14

Dnevi Alpske konvencije

Bohinjska Bistrica – Ob letošnjem dnevu Alpske konvencije, ki bo posvečen trajnostni mobilnosti, se bodo med 19. in 28. majem zvrstili številni dogodki. Danes ob 12. uri bodo na železniški postaji...

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 7. maj 2020 / 17:09

Umetnost v času pandemije

Slikar, grafik in profesor na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani Črtomir Frelih o enem vadbišč svoje umetniške kreativnosti, na katerem mu družbo vedno znova delajo...

Rekreacija / četrtek, 7. maj 2020 / 17:08

Jubilejni Slovenski bosi tek je bil virtualen

Bosi tekači so letos tekli v skladu z aktualnimi ukrepi, organiziranega dogodka ni bilo.

Gospodarstvo / četrtek, 7. maj 2020 / 17:06

Izpad dohodka pri dopolnilnih dejavnostih

Kranj – Kmetije, ki se v okviru dopolnilnih dejavnosti ukvarjajo s turizmom in še nekaterimi drugimi dejavnostmi, so po vladnem odloku upravičene do finančnega nadomestila za izpad dohodka, ki so g...

Gorenjska / četrtek, 7. maj 2020 / 17:04

Zadržanost in previdnost prevladujoča odziva

V sredo, 6. maja, so odkrili samo eno novo okužbo s koronavirusom. Po statističnih regijah je največ okuženih v Osrednjeslovenski regiji, Gorenjska je v zlati sredini. Za covidom-19 je do zdaj umrlo 9...

Gospodarstvo / četrtek, 7. maj 2020 / 15:19

Ogrožena je prav vsaka smreka

V gozdovih na Zgornjem Gorenjskem so v zadnjih petih letih zaradi lubadarja posekali več kot 1,6 milijona kubičnih metrov smreke. »Prav vsaka smreka je ogrožena,« pravi Andrej Avsenek, vodja blejske o...