Cmoki iz skutinega testa

Na vsake toliko časa se nam prileže brezmesno kosilo. Meni se ob pomisleku na le-to v glavi pojavijo cmoki. Največkrat jih pripravljam iz krompirjevega testa. Kadar mi primanjkuje časa, da bi krompir skuhala, olupila, pasirala …, naredim testo kar iz skute. Taki cmoki so pripravljeni neverjetno hitro, po okusu pa niso nič slabši od klasičnih – so celo boljši.

Za pripravo skutinih cmokov potrebujemo: 0,5 kg nepasirane skute, 2 jajci, 250 g moke, 30 g pšeničnega zdroba, ščep soli, 2 žlici kisle smetane, sadje ali marmelada za polnilo, 50 g masla, 30 g krušnih drobtin.

Skuto z vilicami dobro premešamo ali stepamo z ročnim mešalnikom, jo osolimo in vanjo vbijemo jajci. Na skuto presejemo moko in pšenični zdrob. Dodamo še kislo smetano in vse skupaj dobro premešamo, da dobimo testo. Po potrebi dodamo še moko ali pšenični zdrob. Testo oblikujemo v kepo in postavimo na hladno za pol ure. Testo razdelimo na približno 10 delov in vsak del sploščimo v centimeter debel krog. Na sredino vsakega kroga položimo košček sadja ali žličko marmelade ter robove sprimemo skupaj, tako da oblikujemo cmok. Zavremo večji lonec vode, jo osolimo in zavremo. V vrelo vodo polagamo cmoke. Cmoke kuhamo približno 15 minut. Kuhane cmoke s penovko poberemo iz vode. Nazadnje še zabelimo s krušnimi drobtinami, prepraženimi na maslu.

Nasvet: Za cmoke je priporočljiva uporaba ostre moke. Če te nimamo, uporabimo navadno, vendar jo del zamenjamo s pšeničnim zdrobom. Zraven cmokov ponudimo še doma pripravljen kompot (že več receptov na to temo je bilo objavljenih v preteklih številkah).

Testo oblikujemo v cmoke brez polnila. Zraven teh serviramo kakšno sadno omako ali marmelado. Ker ne vsebujejo sladkorja, pa jih lahko uporabimo tudi kot prilogo k mesnim jedem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / ponedeljek, 16. maj 2011 / 07:00

Kozolci namesto mlekarne

O gradnji nove stanovanjske soseske, ki naj bi po zunanjem videzu spominjala na kozolce, kot je videti iz zapisov in objavljenih slikah v Gorenjske glasu. V to, kako so si načrtovalci zamislili g...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 22. februar 2011 / 07:00

Jubilej revije Naša žena

Ljubljana - Prva slovenska ženska in družinska revija Naša žena letos praznuje sedemdeset let izhajanja. Revija je prvič izšla januarja 1941, vendar je zaradi vojne kmalu razpadl...

Zanimivosti / torek, 22. februar 2011 / 07:00

Upokojenci počastili zlatoporočence

Komenda - Člani Društva upokojencev Komenda, ki so med prvimi tovrstnimi društvi na Gorenjskem že pred leti začeli častiti zlatoporočene pare med svojimi člani, so prijetno prazn...

Gospodarstvo / torek, 22. februar 2011 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 31. ja...

Gospodarstvo / torek, 22. februar 2011 / 07:00

Osebno kasko zavarovanje AS

Ljubljana - Zavarovalnica Adriatic Slovenica je pretekli teden ponudbo obogatila z individualnim zavarovanjem za težke bolezni in operacije. Novo zdravstveno zavarovanje omogoča...

Kronika / torek, 22. februar 2011 / 07:00

Meritve hitrosti po Gorenjskem

Kranj - Gorenjski prometni policisti bodo tudi ta teden nadaljevali meritve hitrosti z radarjem, ki je skrit v belem Renault Kangooju. Danes dopoldne bodo tako prehitre voznike l...