Zakaj ni gamsov

Gospod Miran Hafner, vodja odseka za gozdne živali in lovstvo v kranjski območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije, navaja kot vzrok zmanjšanja števila gamsov klimatske razmere in zaraščanje planin.

Za tako izjavo sta možni samo dve razlagi: ali gospod Miran Hafner vidi lovišča Območne enote samo skozi okno svoje pisarne ali pa se spreneveda.

Dvaintrideset let sem bil član LD Tržič, od tega 14 let vodja sektorja Kukovnica Tolsti vrh, tri mandate (12 let) podpredsednik Lovske družine. Prav zaradi nestrinjanja pri gospodarjenju z gamsi sem zapustil lovske vrste.

Z naše kmetije se vidijo Julijske Alpe, Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe: Kukovnica, Tolsti vrh in Storžič. Odkar pomnim, smo gledali v plazu pod Vrati, Širokem plazu, Krivem plazu in pod Tolstim vrhom trope gamsov. Tudi sedem solnic se vidi z naše kmetije v Kukovnici in Tolstem vrhu. Danes lahko ves teden gledam v tržiško lovišče nasproti, pa ne bom videl enega samega gamsa. Kot kmetu mi lahko verjamete, da vem, kako se poveča ali zmanjša čreda. Tako kot v hlevu je tudi pri gamsu. Če bo kmet dal iz hleva molznice in teleta, bo kmalu prazen hlev, če tudi ostanejo biki. Po filozofiji zavoda za gozdove bi moral stati v hlevu skoraj ob vsaki kravi bik. Kako bi se potem na pašniku biki preganjali za vsako kravo, si lahko predstavljate.

Tako je tudi pri gamsih zelo narobe, če je v času prska (v novembru) preveč kozlov. Zgubijo tudi do tretjine teže in če nastopi huda zima, marsikateri ne preživi.

Starosta slovenskih lovcev Miloš Kelih mi je dejal: če se je kdo zmotil in ustrelil gamsovo kozo, smo se mu smejali, ko sem ga vprašal, če so včasih streljali gamsove kozliče, mi je dejal: tega pa nismo nikoli počeli.

Prav to pa danes počenjajo lovci po direktivi Zavoda za gozdove. Najhujše pa je to, da si ene in iste gamse lastijo sosednje lovske družine. V Dobrči LD Tržič, LD Dobrča, LD Begunjščica in zavod za gozdove Kozorog Kamnik. V Kriški gori LD Tržič, LD Udenboršt in LD Storžič. V LD Tržič so še malo pred drugimi, upravni odbor si vsako leto med sabo razdeli gamsa.

Za primerjavo: zavod Kozorog Kamnik ustreli na 3500 ha 12 do 13 gamsov, LD Tržič pa na 2000 ha 21, v preteklem letu je en lovec (beri mrhar) uplenil šest gamsov.

Tudi planine, kakor trdi Miran Hafner, se niso v preteklih letih prav nič zarastle, nasprotno – s pomočjo subvencij so se še povečale.

Izboljšanje je mogoče samo na naslednji način: prepisati (in po hitrem postopku v parlamentu sprejeti) avstrijski zakon o lovu, kmetijski in gozdarski zakon.

Po podatkih, ki jih imam, je v Sloveniji preveč 1000 gozdarjev. Z upanjem, da bo ta prispevek bral tudi kakšen tak, ki odloča o naši usodi, vas lepo pozdravljam.

Jože Meglič Tič

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 12. maj 2019 / 17:47

Anton Hafner, vodja upora slovenskih vojakov

Na Godešiču pri Škofji Loki se je 6. maja 1887 rodil Anton Hafner. Bil je glavni vodja vojaškega upora slovenskih vojakov iz 17. pešpolka v Judenburgu od 12. do 15. maja 1918. Po poklicu je bil tes...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sobota, 5. november 2016 / 12:14

Imajo nov statut

Večina kranjskih mestnih svetnic in svetnikov je glasovala za nov statut, svetniki SDS so bili proti.

Naklo / sobota, 5. november 2016 / 12:13

Vrtnice lepo cvetijo

Duplje – Člani občinske organizacije Socialnih demokratov Naklo so februarja letos ob sprehajalni poti med Zgornjimi Dupljami in avtobusnim obračališčem v Zadragi posadili 45...

Tržič / sobota, 5. november 2016 / 12:11

Nov odlok za komunalni prispevek

Tržiški občinski svetniki morajo sprejeti nova merila za odmero komunalnega prispevka.

Žirovnica / sobota, 5. november 2016 / 12:11

Enoletni proračun

Potem ko so v občini Žirovnica doslej sprejemali proračun za dve leti skupaj, bodo tokrat prvič sprejeli le proračun za leto 2017.

Gospodarstvo / sobota, 5. november 2016 / 12:10

Finančne podpore za naložbe v predelavo lesa

Država in Evropska unija namenjata osem milijonov evrov za spodbujanje naložb v predelavo lesa.