Razstrupljevanje in regeneracija telesa s panacejo oz. kamnom življenja; nekaj o tem je povedala tudi Martina Perc Tratnjek. / Foto: Tina Dokl

Zdravje v kamnu življenja

Nobena skrivnost ni, da je človeški organizem danes (pre)obremenjen z okoljskimi strupi, škodljivimi snovmi v živilih, UV-sevanjem ..., kar vodi v stres in razna obolenja. Sodobne raziskave naravnega zeolita-klinoptilolita, ki mu znanstveniki pravijo tudi kamen življenja, odpira nove možnosti na področju biologije in medicine oziroma nove možnosti za več zdravja.

»Jemanje močnih naravnih preparatov, kot je zeolit, je prav gotovo pomemben korak v smeri zdravja. A če se pacienti ne potrudijo spremeniti svojih navad, od katerih pogosto zbolevajo, ne morejo trajno ozdraveti.« Ilse Triebnig, dr. med.

Strupi, nakopičeni v želodčno-črevesnem traktu (središču imunskega sistema), so krivi za mnoga hitro naraščajoča civilizacijska obolenja.

Začelo se je pred milijoni let, ko se je tekoča magma izlila v pramorje, ga segrela do vretja in se spojila s slano morsko vodo. Iz tega je nastala naravna vulkanska kamnina zeolit-klinoptilolit, imenovana tudi kamen življenja. Izjemne učinkovine in lastnosti te kamnine so znanstveniki raziskovali dolga leta, v slovenščino je prevedeno najnovejše delo – knjiga Kamen življenja s podnaslovom Kako lahko vulkanska kamnina zeolit-klinoptilolit reši vaše življenje in vaše zdravje (Mohorjeva družba, 2015). Avtorica je avstrijska zdravnica Ilse Triebnig, specialistka kirurgije, ki je ob prelomu tisočletja odprla dodatno ordinacijo, kjer pacientom predaja svoje izkušnje v povezavi s komplementarnimi terapevtskimi postopki. »Na podlagi svojih več kot desetletnih opazovanj (pri več kot dva tisoč pacientih, op. a.) sem prepričana, da je ta aktivna lavinska kamnina danes najbrž najenostavnejše, najbolj naravno in trajno razstrupljevalno sredstvo,« je zdravnica zapisala v uvodu knjige.

Najnovejše študije so tudi pokazale, da silicijevi nosilci, kot je naravni vulkanski mineral zeolit, še posebno njegova pojavna oblika klinoptilolit, pomagajo telesu odstranjevati škodljive snovi in tako pospešujejo proces zdravljenja bolezni. »Kamnino kopljejo v rudnikih na Slovaškem, kjer je potrjena njena kakovost, in sicer ročno, da ne uničijo strukture klinoptilolita. Rudniki imajo certifikat GMP, ki potrjuje izvajanje dobre proizvodne prakse, sledljivost je zajamčena od izkopa do avstrijskega podjetja, v katerem so patentirali poseben postopek mletja, ki kristale te magmatske kamnine tako zdrobi in zmanjša, da lahko v človeškem telesu razvijejo zdravilno moč. Iz mikroaktivatorjev prihaja najfineje zmlet zeolitni prah, serija klinoptilolitnih preparatov z oznako panaceja,« je povedala Martina Perc Tratnjek, produktna specialistka pri Pharmagei. Zakaj panaceja? Že omenjena avtorica knjige Kamen življenja seže v zgodovino do Paracelsusa, očeta moderne medicine v Beljaku, uspešnega zdravilca. Govorili so, da je odkril univerzalno zdravilo, ali je bil to kamen življenja, se danes točno ne ve, a znanost je petsto let po Paracelsusu prepričana o tem, da je pramineral silicij, ki je za kisikom najbolj pogost element na Zemlji, temeljnega pomena za vzdrževanje človekovega zdravja. »Panaceja ne sodi med prehrambna dopolnila, ampak je medicinski pripomoček, registriran pri Agenciji za zdravila, za katerega so narejene vse potrebne študije varne uporabe,« je povedala Martina Perc Tratnjek.

Oksidativni stres

Vulkanski mineral zeolit-klinoptilolit preventivno deluje proti okoljskim strupom, težkim kovinam, škodljivim presnovnim produktom, prostim radikalom, preobilju kisline in stresu. »Prva trditev je bila, da zmanjšuje oksidativni stres, da zmanjšuje proces 'rjavenja' v telesu. Preveč prostih radikalov v telesu namreč poškoduje celične membrane in sproži bolezenske procese (oksidativni stres), npr. sladkorno bolezen. Pri ljudeh, ki niso sposobni nevtralizirati oksidativnega stresa z lastnimi telesnimi encimi, zeolit-klinoptilolit izboljša zdravljenje vsaj za polovico ali vsaj omogoča splošno boljše počutje. Prevzame, poenostavljeno povedano, vlogo naravnega filtra. V telesu nakopičeni strupi iz okolja in živil pa tudi prosti radikali se v želodčno-črevesnem traktu vežejo in se v 24 do 48 urah obloženi s škodljivimi snovmi, ki nam kradejo energijo, izločijo z blatom. Zato mu pravijo tudi pametni ionski izmenjevalec. Tako pridobimo novo energijo za poklicno delo, vsakdan, za športno udejstvovanje,« je poudarila sogovornica.

Kot terapija se panaceja oz. kamen življenja med drugim uporablja pri osteoporozi, jetrnih obolenjih, vnetjih sluznice, razdražljivem črevesju, med obsevanji ... »Je pa tako: v korist pacienta je potrebno plodno sodelovanje uradne medicine in komplementarnega zdravljenja. Uporaba zeolita v medicinskem vsakdanjiku in v profilaksi zahteva odgovorno ravnanje.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / sreda, 25. maj 2016 / 10:26

Počakali mnenje ministrstva

Ob Bohinjskem jezeru so se v nedeljo znova zbrali rekreativni veslači, ki vztrajajo pri nasprotovanju plovbnemu režimu na jezeru in zaračunavanju nadomestila za plovbo.

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 7. april 2015 / 15:14

Ob zaključku še podelitev nagrad

Danes zvečer bo v Prešernovem gledališču zaključna slovesnost 45. Tedna slovenske drame.

Gospodarstvo / torek, 7. april 2015 / 12:56

Uvajajo najmodernejšo linijo v Evropi

Škofja Loka – V podjetju Knauf Insulation bodo vendarle izpeljali 25-milijonsko naložbo v popolno prenovo ene izmed treh linij za proizvod­njo kamene volne. Kot smo poročali v začetku leta, so bili...

Kranj / torek, 7. april 2015 / 12:52

Trkljali so pirhe po grabljah

Tradicionalno odprto prvenstvo v sekanju pirhov na Kokrici na velikonočni ponedeljek je več kot tekmovanje. Je ohranjanje starih običajev, kot je valicanje oz. trkljanje, in je tudi druženje.

Nasveti / torek, 7. april 2015 / 12:51

Pirhi in potica

Velikonočni prazniki so mimo. Z velikonočnim ponedeljkom so le podaljšan vikend, saj bodo kmalu prvomajski prazniki. Velika noč je za nas obiskovanje obredov in seveda navad, ki jih vztraj...

Razvedrilo / torek, 7. april 2015 / 12:51

Jubilejni skoki v ledeno lužo

Za adrenalinsko in mokro slovo od smučarske sezone na Krvavcu je poskrbelo pestro dogajanje na jubilejni deseti družabni prireditvi Luža.