Piščančji paprikaš

Paprikaš je že dolgo po­znana jed, zato ni čudno, da obstaja mnogo različic receptov. Meni je najljubši v kombinaciji z valovitimi rezanci. Kateri vam najbolj tekne, pa precenite sami.

Za pripravo piščančjega paprikaša s testeninami potrebujemo (za 4 osebe): 600 g piščančjega fileja, 2 čebuli, 2 žlici moke, 1 žlico mlete rdeče paprike, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 dl paradižnikove mezge, 1,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici kisle smetane, sol, poper, 2 žlici olja, 500 g valovitih rezancev.

Čebulo olupimo in jo na drobno sesekljamo. V globoki ponvi ali drugi primerni posodi segrejemo dve žlici olja in dodamo čebulo ter jo osolimo. Na nižji temperaturi jo pražimo približno 15 minut, da se lepo razpusti. Piščančji file operemo in ga narežemo na kocke ter osolimo. Povaljamo ga v moki in dodamo k prepraženi čebuli. Meso na rahlo popečemo, da dobi barvo. Posujemo z mleto rdečo papriko, dodamo paradižnikov koncentrat, ščep popra in paradižnikovo mezgo. Pomešamo ter zalijemo z vodo, da skoraj prekrije meso. Vse skupaj kuhamo še 15 minut. Nazadnje dodamo še smetano za kuhanje ter kislo smetano. Rezance skuhamo po navodilih iz embalaže ter jih odcejene dodamo k paprikašu. Dobro premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da rezanci vpijejo omako in se sestavine dobro premešajo.

Nasvet: Jed bo še polnejšega okusa, če dodamo še nekaj začimb, kot sta na primer lovorjev list in peteršilj. Kot na vseh testeninah, se tudi na teh prileže nariban sir ali parmezan.

Za pripravo klasičnega paprikaša potrebujemo: 1 kg piščančjega mesa s kožo in kostmi, 2 čebuli, 1 zeleno papriko, 1 rdečo papriko (lahko tudi 2 papriki iste vrste), 2 paradižnika, 2 dl paradižnikove mezge, 1 žlico mlete paprike, 2 dl smetane za kuhanje, sol, poper, lovorjev list, 1 liter jušne osnove (ali v 1 l vode raztopljeni 2 jušni kocki), 2 žlici moke.

Čebulo operemo in jo sesek­ljamo. Popražimo jo na žlici olja in dodamo manjše kose piščančjega mesa, ki ga predhodno osolimo. Popečemo ga z vseh strani. Papriki očistimo semen in ju narežemo na manjše kose, prav tako paradižnik. Narezano zelenjavo stresemo k piščančjemu mesu ter primešamo paradižnikovo mezgo, mleto papriko, lovorjev list, ščepec popra in dve žlici moke. Dobro premešamo in zalijemo z jušno osnovo. Paprikaš kuhamo 40 minut. Nazadnje prilijemo smetano za kuhanje in še malo pokuhamo.

Nasvet: Tudi ta paprikaš najbolj tekne k testeninam. Lahko uporabimo tudi druge priloge, kot je na primer krompir, ali pa jemo samega s kosom kruha.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / torek, 17. november 2015 / 10:42

Gradijo Veliko planino v malem

V vasi Godič v občini Kamnik so začeli graditi prav poseben rekreacijsko-turistični center Etno Village Velika planina, ki ga bo sestavljalo več mobilnih hišk – kopij pastirskih bajt z Velike planine....

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 12. marec 2015 / 09:59

Praznik vseh žena

Ker sta se valentinovo in pust letos datumsko pokrila, so nekateri koncerti, namenjeni zaljubljencem, dobili nov datum: osmi marec. In ker je letošnji praznik vseh žensk padel ravno na nedeljo, je bil...

Zanimivosti / četrtek, 12. marec 2015 / 09:57

Kajtarski spot (4)

Slovenci za 'kitesurfing' uporabljamo besedo 'kajtanje' ali razširjeno obliko 'kajtanje na vodi'. Posameznik stoji na deski, ki spominja na manjšo surfarsko desko, z rokami pa krmari poseb...

Razvedrilo / četrtek, 12. marec 2015 / 09:56

Tržič ima res talent

Zmagovalka dobrodelne prireditve Tržič ima talent je Neža Čadež, ki je navdušila s pevskim nastopom. Tudi na drugo mesto se je zavihtela pevka – Neža Witwicky, na tretje pa plesna skupina The best.

Zanimivosti / četrtek, 12. marec 2015 / 09:50

Kruh

V tokratni anketi je sodelovalo 800 anketiranih. Sodelujoče smo vprašali, kateri kruh največkrat uživajo in kako pogosto ga sami pečejo.

Škofja Loka / četrtek, 12. marec 2015 / 09:46

Gimnazijci vabijo na Rusijado

Škofja Loka – V petek, 13. marca, bo v Škofji Loki že šestič potekal vseslovenski festival šol z ruščino Rusijada 2015. Prireja ga Gimnazija Škofja Loka, na njem pa se bodo srečali, družili in s sv...