Piščančji paprikaš

Paprikaš je že dolgo po­znana jed, zato ni čudno, da obstaja mnogo različic receptov. Meni je najljubši v kombinaciji z valovitimi rezanci. Kateri vam najbolj tekne, pa precenite sami.

Za pripravo piščančjega paprikaša s testeninami potrebujemo (za 4 osebe): 600 g piščančjega fileja, 2 čebuli, 2 žlici moke, 1 žlico mlete rdeče paprike, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 dl paradižnikove mezge, 1,5 dl smetane za kuhanje, 2 žlici kisle smetane, sol, poper, 2 žlici olja, 500 g valovitih rezancev.

Čebulo olupimo in jo na drobno sesekljamo. V globoki ponvi ali drugi primerni posodi segrejemo dve žlici olja in dodamo čebulo ter jo osolimo. Na nižji temperaturi jo pražimo približno 15 minut, da se lepo razpusti. Piščančji file operemo in ga narežemo na kocke ter osolimo. Povaljamo ga v moki in dodamo k prepraženi čebuli. Meso na rahlo popečemo, da dobi barvo. Posujemo z mleto rdečo papriko, dodamo paradižnikov koncentrat, ščep popra in paradižnikovo mezgo. Pomešamo ter zalijemo z vodo, da skoraj prekrije meso. Vse skupaj kuhamo še 15 minut. Nazadnje dodamo še smetano za kuhanje ter kislo smetano. Rezance skuhamo po navodilih iz embalaže ter jih odcejene dodamo k paprikašu. Dobro premešamo in kuhamo še kakšno minuto, da rezanci vpijejo omako in se sestavine dobro premešajo.

Nasvet: Jed bo še polnejšega okusa, če dodamo še nekaj začimb, kot sta na primer lovorjev list in peteršilj. Kot na vseh testeninah, se tudi na teh prileže nariban sir ali parmezan.

Za pripravo klasičnega paprikaša potrebujemo: 1 kg piščančjega mesa s kožo in kostmi, 2 čebuli, 1 zeleno papriko, 1 rdečo papriko (lahko tudi 2 papriki iste vrste), 2 paradižnika, 2 dl paradižnikove mezge, 1 žlico mlete paprike, 2 dl smetane za kuhanje, sol, poper, lovorjev list, 1 liter jušne osnove (ali v 1 l vode raztopljeni 2 jušni kocki), 2 žlici moke.

Čebulo operemo in jo sesek­ljamo. Popražimo jo na žlici olja in dodamo manjše kose piščančjega mesa, ki ga predhodno osolimo. Popečemo ga z vseh strani. Papriki očistimo semen in ju narežemo na manjše kose, prav tako paradižnik. Narezano zelenjavo stresemo k piščančjemu mesu ter primešamo paradižnikovo mezgo, mleto papriko, lovorjev list, ščepec popra in dve žlici moke. Dobro premešamo in zalijemo z jušno osnovo. Paprikaš kuhamo 40 minut. Nazadnje prilijemo smetano za kuhanje in še malo pokuhamo.

Nasvet: Tudi ta paprikaš najbolj tekne k testeninam. Lahko uporabimo tudi druge priloge, kot je na primer krompir, ali pa jemo samega s kosom kruha.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 24. december 2018 / 17:20

Sindikati napovedujejo stavko

Dva meseca po reorganizaciji v centrih za socialno delo opozarjajo na kadrovsko podhranjenost. Za deveti januar zato napovedujejo celo enourno opozorilno stavko.

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 2. februar 2014 / 21:00

Do slalomskih točk Maruša Ferk

Po včerajšnji odpovedi veleslalomske tekme so organizatorji danes vendarle pripravili jubilejni 50. slalom za Zlato lisico.

Šport / nedelja, 2. februar 2014 / 20:53

Naši premagali Portugalce

Slovenska teniška reprezentanca je v Davisovem pokalu premagala Portugalsko, saj je po včerajšnji zmagi v dvojicah Blaž Kavčič danes premagal Joaoa Souso.

Gorenjska / nedelja, 2. februar 2014 / 21:15

Na Gorenjskem brez elektrike med 4000 in 5000 domov

Kranj - Na Gorenjskem je brez električne energije med 4000 in 5000 odjemalcev. Stanje se stalno spreminja, saj delavci Elektra Gorenjska sproti odpravljajo težave, kjer je to možno, pojavljajo pa s...

Kronika / nedelja, 2. februar 2014 / 21:15

Cesta na Jezersko življenjsko nevarna

Jezersko - Cesta na relaciji Preddvor-Jezersko je zaradi velike količine drevja, ki se pod težo snega in žleda neprestano lomi in pada na cesto, je zaprta, njena uporaba pa je življenjsko...

Gorenjska / nedelja, 2. februar 2014 / 16:49

Brez elektrike okoli tri tisoč odjemalcev

Težak sneg in led po večjem delu države podirata drevesa in povzročata precejšnje težave v elektrooskrbi in prometu.