Z belim za mizo, z rjavim v posteljo

Da ne bo kakšnih čudnih misli!!! Ne gre za barvo kože, ampak dlake. Beli medved in rjavi medved, da o zajčkih ne govorimo. Prijatelji prinesejo steklenico Polar Bear Vodke iz Belorusije. Dobro darilo za konec zime in čeprav zelo mrzel, hkrati ogrevajoč vzpod­bujevalnik pred večerjo z belorusko (krompirjevo) babko. Naslednji dan mi do­bra znanka podari očarljivo slikanico Sitnobe sitne, ki govori o prijateljstvu. Ni veliko besedi, ampak so toliko bolj zgovorne slike. Gospod Medved, ki neznansko rad je med, dobi sosede. Zajčki pridejo prosit za malo medu, da bodo spekli torto, a medved: nimam. Pridejo prosit za kakšno poleno. Medved: nimam. Potem pridejo vprašat, če bi lahko zamenjali kakšno knjigo. Medved: nimam. Potem nekega dne nenadoma pozvoni. Pred vrati nobenega zajca, samo košara, v njej pa torta in polenca in Vodnik po zajčji galaksiji in pismo: Ker gospod Medved vsega tega nima, mu to prinašajo zajci. In Medved se zave, kaj je osamljenost. ... Na sanke naloži polena, med, nekaj knjig ter se med snežinkami poda k sosedom. Ko napoči pomlad, skupaj čebelarijo, drvarijo, pečejo torte, medved zajčkom prebira pravljice in skupaj gledajo zvezdno nebo. Bila je sobota, pod oblaki zvezd ni bilo, dobila pa sem navdih za medeni nedeljski zajtrk.

Koktajl beli medved

Za 6 oseb potrebujemo: 600 ml penine, 180 ml vodke, sok dveh limet, zdrobljen led, visoke kelihe, ohlajene slamice.

Kelihe shladimo v zamrzovalniku. Če nimamo zdrobljenega ledu, vzamemo kocke, jih damo v vrečko za zmrzovanje in potolčemo s kuhinjskim kladivom.

Limeti prerežemo na pol in eno polovico razrežemo na tri rezine. Iztisnemo sok. V orošene kozarce damo led, jih orosimo z limetinim sokom, dodamo vodko in penino. Rob kozarca okrasimo s pol rezine limete in ponudimo s slamico.

Medeno mleko z ingverjem

Za 4 osebe potrebujemo: 100 g ingverja, 1 l mleka, 8 žličk medu, 40 g bele čokolade po želji, metlico za spenjenje mleka.

Ingver olupimo in ga zrežemo na ploščke. 800 ml mleka in ingver zavremo, pustimo, da pet minut stoji. Dodamo med, premešamo, da se popolnoma stopi, in mleko precedimo v ogrete kozarce. 200 ml ogretega, ne zavretega!!! mleka spenimo, damo na mleko, po želji posujemo z oblanci bele čokolade, ki jo naoblamo z nožičem za lupljenje krompirja.

Medeni mafini z malinami

Za 1 pekač potrebujemo:

Za drobljanec: 50 g finih ovsenih kosmičev, 50 g moke, 50 g mehkega masla, 20 g tekočega medu.

Za testo: 120 g masla, 80 g sladkorja, 120 g tekočega medu, 1 vanilin, 1,5 žličke pecilnega praška, 3 jajca, 300 g moke, 120 g smetane, 100 g odmrznjenih malin, 12 papirnatih modelčkov, 1 pekač za mafine.

Kosmiče, maslo, moko, med za drobljanec nadrobimo s prsti in damo na hladno.

Maslo, sladkor, med, vanilin in ščep soli stepamo z mešalnikom najmanj 8 minut. Počasi dodajamo po eno jajce. Moko in pecilni prašek zmešamo in izmenjaje s smetano dodajamo testu. Na hitro vmešamo odtajane maline in s testom napolnimo papirnate modelčke. Na vrh mafinov enakomerno razdelimo drobljanec in pečemo v pečici, ogreti na 180 °, pečemo 20–25 minut.

Ohladimo na mrežici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 3. maj 2008 / 07:00

Računalnik in jaz: Pisarniško poslovanje

Se še spomnite časov, ko ste vso dokumentacijo v služi zvesto shranjevali v omare?

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 13. junij 2013 / 16:31

Banko preslepil za štiri milijone

Odgovorna oseba propadle tiskarske družbe, domnevno Boštjan Nagode, naj bi za več milijonov evrov preslepil eno od bank na Gorenjskem (menda Gorenjsko banko).

Gorenjska / četrtek, 13. junij 2013 / 16:31

Pripravljeni na pašno sezono

Na Krvavcu so v soboto organizirali že 9. akcijo pobiranja kamenja, ki je potekala pod okriljem RTC Krvavec in pašnih skupnosti Jezerca in Kriška planina. Približno sto udeležencev je pobralo okoli tr...

Nasveti / četrtek, 13. junij 2013 / 16:22

Detelja z vonjem po medu (3)

Zadnje tedne smo se zagnano vrgli v deteljo – najprej v črno, nato v »tarumeno« oz. ranjak, končno pa se lotimo še detelje, ki v posušeni obliki prav prijetno diši po medu. Zaradi omenjene lastnosti s...

Rekreacija / četrtek, 13. junij 2013 / 16:16

Ni šlo samo za tekmovanje

Prvi Triatlon Karavanke je uspel! Vreme, ki je letošnjo pomlad največji sovražnik organizatorjev prireditev na prostem, se je vzdržalo padavin.

Škofja Loka / četrtek, 13. junij 2013 / 16:09

Visok jubilej šolstva v Retečah

V Retečah so pretekli četrtek pripravili sklepno prireditev ob 120-letnici šolstva v tem kraju, ki so jo povezali s 50-letnico OŠ Cvetka Golarja, katere del je tudi šola v Retečah.