Nekaj namesto kosmičev
Najlažje je odpreti vrečko kosmičev in jih zaradi njihove okusnosti nevede takoj pojesti. Največkrat se ne zavedamo, koliko sladkorja vsebujejo. Zakaj si ne bi vzeli pet minut več časa in si pripravili kvaliteten in ravno tako okusen obrok.
Za pripravo koruzne juhe potrebujemo: 1 l vode, 1 čajno žličko soli, 250 g koruzne moke, mleko, jogurt ali kislo smetano.
Vodo osolimo in jo zavremo. V vodo stresemo moko. Na sredino moke s kuhalnico naredimo luknjo, da pride voda skozi. Vse skupaj naj na rahlo vre približno 15 minut. Z vilicami postopoma zmešamo moko z vodo. Mešamo toliko časa, da dobimo gladko zmes. Po potrebi dodamo še kakšno žlico vode. Če želimo imeti več grudic, z mešanjem končamo prej. Postrežemo v skodelici z lončkom toplega mleka in z jogurtom ali kislo smetano.
Nasvet: Preden zmešamo moko z vodo, del vode odlijemo in jo dodajamo moki med mešanjem. Tako bomo moko lažje vmešali. Preden jed postrežemo, počakamo še kakšno minuto, da se juha zgosti. Koruzna juha je poznana pod različnimi imeni; od koruznega močnika, koruzne župe … Pri nas doma jo imenujemo kar turšna župa.
Za pripravo čokolešnika potrebujemo: 1 skodelico ovsenih kosmičev, 1 skodelico vode, 2 skodelici mleka, 1 žlico kakava, 1 žlico sladkorja, ščep soli, 2 žlici mletih lešnikov.
V kozico stresemo ovsene kosmiče, mlete lešnike, jih osladkamo in posolimo. Zalijemo jih z vodo in mlekom. Med stalnim mešanjem segrevamo do vretja. Ko ovseni kosmiči zavrejo, dodamo žlico kakava. Pomešamo in kuhamo še 10 minut. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in pustimo stati še 5 minut, da se kosmiči sprimejo. Serviramo v skodelice in po želji potresemo z mletimi ali zdrobljenimi lešniki.
Nasvet: Namesto lešnikov lahko uporabimo tudi druge oreščke, kot so mandeljni, orehi … vendar okus ne bo tako podoben pravemu čokolešniku. Naš čokolešnik ni le bol zdrav od originalnega, je tudi cenejši in bolj hranljiv.