Nekaj namesto kosmičev

Najlažje je odpreti vrečko kosmičev in jih zaradi njihove okusnosti nevede takoj pojesti. Največkrat se ne zavedamo, koliko sladkorja vsebujejo. Zakaj si ne bi vzeli pet minut več časa in si pripravili kvaliteten in ravno tako okusen obrok.

Za pripravo koruzne juhe potrebujemo: 1 l vode, 1 čajno žličko soli, 250 g koruzne moke, mleko, jogurt ali kislo smetano.

Vodo osolimo in jo zavremo. V vodo stresemo moko. Na sredino moke s kuhalnico naredimo luknjo, da pride voda skozi. Vse skupaj naj na rahlo vre približno 15 minut. Z vilicami postopoma zmešamo moko z vodo. Mešamo toliko časa, da dobimo gladko zmes. Po potrebi dodamo še kakšno žlico vode. Če želimo imeti več grudic, z mešanjem končamo prej. Postrežemo v skodelici z lončkom toplega mleka in z jogurtom ali kislo smetano.

Nasvet: Preden zmešamo moko z vodo, del vode odlijemo in jo dodajamo moki med mešanjem. Tako bomo moko lažje vmešali. Preden jed postrežemo, počakamo še kakšno minuto, da se juha zgosti. Koruzna juha je poznana pod različnimi imeni; od koruznega močnika, koruzne župe … Pri nas doma jo imenujemo kar turšna župa.

Za pripravo čokolešnika potrebujemo: 1 skodelico ovsenih kosmičev, 1 skodelico vode, 2 skodelici mleka, 1 žlico kakava, 1 žlico sladkorja, ščep soli, 2 žlici mletih lešnikov.

V kozico stresemo ovsene kosmiče, mlete lešnike, jih osladkamo in posolimo. Zalijemo jih z vodo in mlekom. Med stalnim mešanjem segrevamo do vretja. Ko ovseni kosmiči zavrejo, dodamo žlico kakava. Pomešamo in kuhamo še 10 minut. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in pustimo stati še 5 minut, da se kosmiči sprimejo. Serviramo v skodelice in po želji potresemo z mletimi ali zdrobljenimi lešniki.

Nasvet: Namesto lešnikov lahko uporabimo tudi druge oreščke, kot so mandeljni, orehi … vendar okus ne bo tako podoben pravemu čokolešniku. Naš čokolešnik ni le bol zdrav od originalnega, je tudi cenejši in bolj hranljiv.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 15. avgust 2017 / 12:00

Včasih »žehta« čez bukov pepel

Pranje perila je vsakdanje opravilo. Danes, v dobi sodobnih pralnih strojev, nič posebnega, še sredi prejšnjega stoletja pa je bilo pranje eno zahtevnejših nekoč po pravilu predvsem ženskih opravil. V...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 6. november 2015 / 07:00

S kladivom in žeblji do čipke ...

Arhitektka in oblikovalka žirovskih korenin Manca Ahlin, ki že šesto leto živi in ustvarja v New Yorku, je za tamkajšnjo mediteransko restavracijo izdelala pregrado iz čipk. Za izdelavo 120 kilogramov...

Razvedrilo / petek, 6. november 2015 / 07:00

Družba za prijatelje

V Festivalni dvorani na Bledu je nastopil Andrej Šifrer z glasbenimi gosti, za posebno vznemirjenje pa je poskrbela sredina slavnostna premiera filma Spectre v kranjskem Cineplexxu.

GG Plus / petek, 6. november 2015 / 07:00

Z glino skozi težke dni

Ko se je pred dobrim desetletjem znašla v težkem življenjskem obdobju, prežetem s tesnobo in napadi panike, je Petra Nabernik v roke vzela glino in iz nje nenačrtovano oblikovala – punčko. Do danes ji...

Naklo / petek, 6. november 2015 / 07:00

Investiral svojo žepnino

Sedemnajstletni gimnazijec Jaka Majnik je postavil svoj prvi čebelnjak, v prvi veliki projekt pa je vložil svojo žepnino oziroma prihranke.

Gospodarstvo / petek, 6. november 2015 / 07:00

Priznanja skrbnim lastnikom gozda

Na kranjskem gozdnogospodarskem območju je priznanje prejel Jurij Rozman iz Loma pod Storžičem, na blejskem pa bratje Robič iz Gozda - Martuljka.