Slavna kvašena zvezda

Zadnje čase lahko na internetu opazimo slike mnogih ljudi, ki pečejo kvašeno zve­z­do. Na prvi pogled se nam zazdi, da je peka le-te zelo zapletena. Vendar če se dela lotimo po korakih, je pri­prava otročje lahka. Vse, kar potrebujemo, je testo, 4 žlice čokoladnega namaza ter rumenjak za premaz. Sama sem jo spekla dvakrat, in sicer enkrat s testom, ki vsebuje sveži kvas, in drugič s suhim kvasom. Razlike med njima ni velike, izberemo pač tisto, za katero imamo vse potrebne sestavine.

Testo s svežim kvasom: sestavine: pol kocke svežega kvasa (približno 20 g), pol kg moke, 2 žlici sladkorja, pol žličke soli, 3 žlice sončničnega olja, 1 jajce, 2 dl mleka

Za kvasec v skodelici razdrobimo kvas, pomešamo z žlico sladkorja in z eno žličko moke. Zalijemo s toplim mlekom in pustimo vzhajati na toplem 10 minut. Moko večkrat presejemo, v sredini naredimo jamico in po robu potresemo s soljo. Na sredino jamice ubijemo jajce, dodamo preostanek sladkorja, olje in vzhajan kvasec. Vse sestavine dobro pregnetemo in napravimo testo. Testo naj počiva na toplem 30 minut.

Testo s suhim kvasom: sestavine: 1 suhi kvas, 50 g masla, pol kg moke, 2 žlici sladkorja, pol žličke soli, 50 g masla, 1 jajce, 2 dl mleka

Moko večkrat presejemo in pomešamo s kvasom, sladkorjem in soljo. Na sredini napravimo jamico in vanjo ubijemo jajce in prilijemo toplo mleko. Ob robu narežemo maslo, ki naj bo mehko. Sestavine zgnetemo v testo, ki naj počiva 30 minut na toplem.

Vzhajano testo pregnetemo in ga razdelimo na tri dele. Vsak del testa razvaljamo v krog in nanj položimo narobe obrnjen krožnik ali kak drugi večji okrogel pred­met in ga obrežemo, tako da iz testa dobimo lepe kroge. Prvi krog premažemo z dvema žlicama čokoladnega namaza in nanj položimo drugi krog testa. Tudi to plast testa premažemo s čokoladnim namazom ter ga pokrijemo še s preostalim, tretjim krogom testa. Povrhu malo pritisnemo, da se plasti sprimejo. Na sredino vrhnje plasti položimo navzdol obrnjen kozarec. Z ostrim nožem najprej krog razrežemo na četrtine (od roba kozarca do roba testa). Nato vsako četrtino prerežemo na polovico, zatem pa še vsako polovico četrtine prerežemo na pol. Na koncu moramo imeti 16 krakov. Kozarec od­stranimo. Primemo dva kraka testa in ju trikrat zavihamo navznoter ter njuna konca sprimemo skupaj. Enako ponovimo s preostalimi kraki. Beljak razžvrkljamo z vilicami in z njim premažemo zvezdo. Pustimo jo vzhajati še 15 minut, nato jo pečemo v pečici na 180 °C približno 20 minut.

Nasvet: Za premaz med plastmi lahko uporabimo tudi sadno marmelado ali kak drug namaz. Če želimo bolj zdravo različico zvezde, jo pripravimo iz polnovredne moke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 17. maj 2016 / 20:52

Imajo novo srce in možgane podjetja

Pri Elektru Gorenjska so včeraj slovesno odprli prenovljen distribucijski center vodenja, ki deluje kot srce in možgani podjetja, slovesnosti pa se je udeležila tudi evropska komisarka za mobilnost in...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 3. maj 2008 / 07:00

Golica je tudi jeseniška

Občina Jesenice je bila glavni pokrovitelj koncertov Zlatega Avsenikovega abonmaja. Župan napoveduje zanimivo srečanje na Golici.

Splošno / sobota, 3. maj 2008 / 07:00

Risanke, Martin Krpan in Roza

Pihalni orkester Jesenice-Kranjska Gora je v petek, 18. aprila, spet presenetil in navdušil. April je namreč mesec za tradicionalni spomladanski koncert, in če je bila lani rdeča nit filmska glas...

Splošno / sobota, 3. maj 2008 / 07:00

Kekčevo srečanje

V dvorani jeseniškega gledališča je 17. in 18. aprila potekalo letošnje Kekčevo srečanje, že petnajsto po vrsti. Gre za medobmočno srečanje otroških gledaliških skupin v organizaciji Javnega skla...

Splošno / sobota, 3. maj 2008 / 07:00

Janezova Iskanja

Iskanja je naslov fotografske razstave Janeza Pipana, ljubiteljskega fotografa z Jesenic, ki že dobrega pol stoletja beleži foto utripe, ne nazadnje tudi za Jeseniške novice. Avtor je tokr...

Splošno / sobota, 3. maj 2008 / 07:00

Šepetanja letnih časov

V galeriji kulturnega doma Farnega kulturnega društva Koroška Bela so 15. aprila odprli zanimivo razstavo likovnih del znane ljubiteljske slikarke in članice DOLIK-a Marjete Žohar. Naslov razstav...