Kako je nastal Gradec?

Obisk kakšnega božično-novoletnih sejmov v okolici je vsako leto prijeten. Letos je najmočnejše lovke po obiskovalcih iztegnil Gradec, kjer je v starem delu mesta kar 14 božičnih trgov. A za pravo vzdušje manjkata sneg in kristalni mrazek, ko se kadi pred usti. Nemogoče je obiti 14 sejmov in zato sem si že doma pripravila stezosled, kam. A ko prideš na kraj ogledov, se načrt sesuje kot hišica iz kart. Na prvem mestu je bil na mojem seznamu Mokarski trg/Mehlplatz, kjer naj bi bilo največ izdelkov umetnostne obrti. A cene res lepih izdelkov so se mi zdele nekam roparske, pa sem jo raje mahnila v antikvariat. Obstala sem pri starih legendah in sem le stežka verjela, kar sem prebrala. Da naj bi mesto Gradec/Graz ustanovili Bavarci? Zapisano je, da naj bi se neko pleme/ljudstvo, ki mu je na Bavarskem (ni točno določeno, kje) začelo zmanjkovati prostora, odselilo. Z Bavarske proti jugovzhodu … In v dolini reke Mure sredi ravnice našlo primeren kraj ter se v miru pomešalo s staroselci … Po mojem je to zares le legenda. Knjiga je izšla 1911. Nisem je kupila … in sem zamenjala knjigarno in nato še eno … Potem sem si mislila, bova pa še kdaj prišla v Gradec. Medtem se je znočilo in vzdušje je postajalo lepše. Veliko, veliko luči in stojnic. Kot bi bilo mesto en sam kotliček kuhanega vina, ki je vstran potisnilo vonj po medenjakih in vafljih. A zdaj, ko je postalo prijetno, naj bi se kar odpeljala? Pa se nisva! In tudi samo klobasic nama ni bilo treba jesti.

Krompirjeva pogača s slanino (Kartoffel-speckkuchen)

Za 4 osebe potrebujemo: 8 rezin mesnate slanine, pol sesekljane čebule, 300 g krompirja, 1 žlico moke, 5 žlic mleka, 40 g masla, 4 jajca, sol, poper, drobnjak.

Pečico ogrejemo na 200 stopinj. V skledi zmešamo na kocke narezano slanino in čebulo. Dodamo krompir in moko in dobro premešamo.

V drugi posodi vtepemo jajca s soljo, poprom in drobno narezanim drobnjakom. Dodamo mleko in predenemo h krompirju in slanini. Dobro premešamo.

Ognjevzdržno posodo namastimo z maslom, jo damo v pečico, toliko da maslo zlatorjavo porjavi. Posodo vzamemo iz pečice, nadevamo vanjo mešanico, zgladimo s kuhalnico ali lopatko. Pečemo približno 45 minut. Nato pogačo zrežemo na primerne kose in ponudimo s solato.

Solata z lečo in orehi (Linsensalat mit kastanien)

Za 4 osebe potrebujemo: 130 g leče beluga, 400 ml vode, 1 drobno sesekljano šalotko, 1 spomladansko čebulico, zrezano na ploščke, 100 g kostanja, najboljši so maroni, 100 motovilca, 2 trdo kuhani jajci, 4 žlice zeliščnega kisa, bučno olje, po okusu sol, poper.

Jajci skuhamo. Lečo operemo in jo damo kuhat v 400 ml vode. Po potrebi malo vode lahko tudi dodamo. Skuhamo kostanj. Sicer ga lahko kupimo tudi vakuu­miranega. Ko je leča kuhana, jo odcedimo in damo v skledo za solato. Malce ohladimo. Sesekljamo šalotko, narežemo mlado čebulico in potresemo po leči.

Motovilec očistimo in operemo, ga odcedimo in osušimo. Nato ga zmešamo z lečo in grobo zdrobljenim kostanjem. Iz kisa, bučnega olja, soli in popra naredimo preliv in ga zlijemo na solato. Previdno premešamo. Okrasimo z rezinami trdo kuhanih jajc in ponudimo z domačim kruhom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 13. maj 2009 / 07:00

Prišel je trenutek resnice

Prodaja novih osebnih avtomobilov v Sloveniji je letos krepko upadla, še slabše je pri lahkih gospodarskih vozilih. Vrstni red avtomobilskih znamk se je spremenil, nihče več ne upa napovedati, kako bo...

Objavljeno na isti dan


Žiri / nedelja, 7. december 2014 / 13:38

Iz Žirov odnesla le žirovsko trmo

V galeriji DPD Svoboda v Žireh so v ponedeljek pripravili pogovorni večer z naslovom Tek je moje življenje, na katerem so gostili tekačico Heleno Žigon.

Razvedrilo / nedelja, 7. december 2014 / 13:27

Ko se luč ugasne

... je naslov zmagovalne polke izbora za letošnjo naj polko Radia Gorenc ansambla Dor ma cajt. Majo Bobnar oziroma Majči pa smo najprej srečali v najboljši družbi, kasneje pa s harmoniko.

Nasveti / nedelja, 7. december 2014 / 13:26

Kako je nastal Gradec?

Obisk kakšnega božično-novoletnih sejmov v okolici je vsako leto prijeten. Letos je najmočnejše lovke po obiskovalcih iztegnil Gradec, kjer je v starem delu mesta kar 14 božičnih trgov. A za pravo...

GG Plus / nedelja, 7. december 2014 / 13:25

Ne maramo te več, so ji rekli

Anka je prvič postala babica že pri dobrih osemintridesetih letih. Hči edinka, ki jo je rodila kakšen mesec po maturi, jo je presenetila s svojo nosečnostjo nekoč pri zajtrku, preden je od...

Tržič / nedelja, 7. december 2014 / 13:21

Dobrodelna dražba slaščic

Tržiški muzej je v sodelovanju z Lions klubom Bled Golf pripravil dobrodelno dražbo slaščic. Največ so bili udeleženci licitacije pripravljeni plačati za pehtranovo potico.