
Pivovarna v Žirovnici
Pivovar Rok Rutar je v poslovni coni v Žirovnici zgradil nov poslovni objekt, v katerem bo varil pivo Carniola.
Žirovnica – V poslovni coni v Žirovnici je zrasel nov poslovni objekt, butična pivovarna Carniola, v kateri bodo v prihodnjih tednih začeli variti pivo, pivo pa bo mogoče tudi poskusiti in kupiti. Lastnik pivovarne je Rok Rutar, ki zase pravi, da je Gorenjec (izvira iz Kranjske Gore), čeprav je odraščal v Ljubljani, zdaj pa živi v Domžalah. V domači hiši v Ljubljani je pred leti tudi začel variti pivo, potem ko se je za pivovarstvo navdušil na Škotskem in se seznanil z angleškimi vrstami piva. Najprej se je z varjenjem piva ukvarjal za hobi, znanje je nabiral prek spleta in v tujini, leta 2012 pa je odprl popoldanski s. p. in popoldne, po službi (po izobrazbi je diplomirani strojni inženir) v petdesetlitrskem kotličku začel variti pivo. Tako je dobil prve tri kupce, njihov krog pa se je počasi širil, tako je Rok kupil večji, 250-litrski kotel in sode, v katerih pivo zori. S pivom, ki ga je poimenoval Carniola, je začel zalagati več ljubljanskih lokalov in trgovin, posel pa se je zdaj tako razširil, da se je odločil za investicijo v nov poslovni objekt. Kot je povedal, je Žirovnico izbral predvsem zato, ker je v poslovni coni postopek pridobivanja dovoljenj hitrejši, poleg tega pa je tudi voda za varjenje piva odlična, ravno prave trdote. Investicijo – o višini ne želi govoriti – je delno pokril s prihranki in pomočjo sorodnikov, delno pa s krediti. V objektu, velikem 240 kvadratnih metrov, ima varilnico, skladišče, pisarno, garderobe, pakirnico, v sprednjem delu pa preizkuševalnico, v kateri bodo obiskovalci lahko preskušali in tudi kupovali pivo. Rok računa, da bo na začetku na mesec zvaril 3500 litrov piva, kasneje pa bo to količino lahko še bistveno povečal. In kakšno je sploh pivo Carniola? Gre za tako imenovano pivo ale oziroma ol, ki je pivo zgornjega vretja. Po Rokovih besedah ima njegovo pivo bolj poln okus, več arome, tudi več alkohola od najbolj poznanih znamk piva pri nas. »Za razliko od industrijskih proizvajalcev piv si mi, manjši ljubiteljski pivovarji, upamo več eksperimentirati, sam denimo pivu dodajam melaso, kakavova zrna, celo med ... Uporabljam predvsem slovenski hmelj, ki ga kupujem neposredno od hmeljarja, torej tam, kjer hmelj zraste, začel pa sem eksperimentirati tudi z novimi vrstami hmelja, denimo novozelandskim.« Ves čas ima na voljo štiri vrste piva, poleg tega pa izdeluje še dve sezonski, eno poleti (pšenično pivo) in eno v času božiča (izdelano iz vode, ječmenovega slada, hmelja, kvasa in z dodatkom cimeta, pimenta, kardamoma in medu). »Želim si dvigniti kulturo pitja piv, zato bomo pripravljali tudi pokušnja piva, na katerih bodo obiskovalci preskusili več vrst piva, se seznanili z zgodovino in stili piva, načinom varjenja, sestavinami ...« pravi Rok, ki je za svoja piva dobil že nekaj nagrad na festivalih piva v Brežicah in Ljubljani. In kdaj bo pivovarna odprla vrata? Po načrtih bi jih morala že oktobra, a so se postopki nekoliko zavlekli. Rok čaka še na uporabno dovoljenje, vsekakor pa računa, da bo pivo v Žirovnici začel variti še v decembru.