Pivovar Rok Rutar pravi, da sam najbolj uživa ob kuhanju piva, ko zadiši po sladu in hmelju ... / Foto: Gorazd Kavčič

Pivovarna v Žirovnici

Pivovar Rok Rutar je v poslovni coni v Žirovnici zgradil nov poslovni objekt, v katerem bo varil pivo Carniola.

Žirovnica – V poslovni coni v Žirovnici je zrasel nov poslovni objekt, butična pivovarna Carniola, v kateri bodo v prihodnjih tednih začeli variti pivo, pivo pa bo mogoče tudi poskusiti in kupiti. Lastnik pivovarne je Rok Rutar, ki zase pravi, da je Gorenjec (izvira iz Kranjske Gore), čeprav je odraščal v Ljubljani, zdaj pa živi v Domžalah. V domači hiši v Ljubljani je pred leti tudi začel variti pivo, potem ko se je za pivovarstvo navdušil na Škotskem in se seznanil z angleškimi vrstami piva. Najprej se je z varjenjem piva ukvarjal za hobi, znanje je nabiral prek spleta in v tujini, leta 2012 pa je odprl popoldanski s. p. in popoldne, po službi (po izobrazbi je diplomirani strojni inženir) v petdesetlitrskem kotličku začel variti pivo. Tako je dobil prve tri kupce, njihov krog pa se je počasi širil, tako je Rok kupil večji, 250-litrski kotel in sode, v katerih pivo zori. S pivom, ki ga je poimenoval Carniola, je začel zalagati več ljubljanskih lokalov in trgovin, posel pa se je zdaj tako razširil, da se je odločil za investicijo v nov poslovni objekt. Kot je povedal, je Žirovnico izbral predvsem zato, ker je v poslovni coni postopek pridobivanja dovoljenj hitrejši, poleg tega pa je tudi voda za varjenje piva odlična, ravno prave trdote. Investicijo – o višini ne želi govoriti – je delno pokril s prihranki in pomočjo sorodnikov, delno pa s krediti. V objektu, velikem 240 kvadratnih metrov, ima varilnico, skladišče, pisarno, garderobe, pakirnico, v sprednjem delu pa preizkuševalnico, v kateri bodo obiskovalci lahko preskušali in tudi kupovali pivo. Rok računa, da bo na začetku na mesec zvaril 3500 litrov piva, kasneje pa bo to količino lahko še bistveno povečal. In kakšno je sploh pivo Carniola? Gre za tako imenovano pivo ale oziroma ol, ki je pivo zgornjega vretja. Po Rokovih besedah ima njegovo pivo bolj poln okus, več arome, tudi več alkohola od najbolj poznanih znamk piva pri nas. »Za razliko od industrijskih proizvajalcev piv si mi, manjši ljubiteljski pivovarji, upamo več eksperimentirati, sam denimo pivu dodajam melaso, kakavova zrna, celo med ... Uporabljam predvsem slovenski hmelj, ki ga kupujem neposredno od hmeljarja, torej tam, kjer hmelj zraste, začel pa sem eksperimentirati tudi z novimi vrstami hmelja, denimo novozelandskim.« Ves čas ima na voljo štiri vrste piva, poleg tega pa izdeluje še dve sezonski, eno poleti (pšenično pivo) in eno v času božiča (izdelano iz vode, ječmenovega slada, hmelja, kvasa in z dodatkom cimeta, pimenta, kardamoma in medu). »Želim si dvigniti kulturo pitja piv, zato bomo pripravljali tudi pokušnja piva, na katerih bodo obiskovalci preskusili več vrst piva, se seznanili z zgodovino in stili piva, načinom varjenja, sestavinami ...« pravi Rok, ki je za svoja piva dobil že nekaj nagrad na festivalih piva v Brežicah in Ljubljani. In kdaj bo pivovarna odprla vrata? Po načrtih bi jih morala že oktobra, a so se postopki nekoliko zavlekli. Rok čaka še na uporabno dovoljenje, vsekakor pa računa, da bo pivo v Žirovnici začel variti še v decembru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 22. februar 2007 / 06:00

Nominator 238

Zgodba iz prejšnjega, obmorsko nominiranega zapisa o Piranskem brancinu in družini Fonda je dobila še gorenjsko obarvano pripoved. Kuharski mojster Matjaž Erzar, sicer bolj prepozna...

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 14. december 2016 / 12:26

Navijali na Pokljuki

Lepo vreme in najboljši biatlonci na svetu so na tekme svetovnega pokala v biatlonu na Pokljuki od petka do nedelje privabili okrog 16.500 gledalcev, med katerimi je bilo tudi veliko tujce...

Nasveti / sreda, 14. december 2016 / 12:22

December

Zadnji mesec v letu skriva v sebi tudi veliko simbolike. Je zadnji in to pomeni, da za njim pride nekaj novega. Pregledujemo, kaj vse dobrega smo naredili in doživeli. Bodimo dobri do sebe in se po...

Kronika / sreda, 14. december 2016 / 12:18

Evakuirali petdeset ljudi

Kranj – V poslovni coni Laze v Stražišču pri Kranju so v nedeljo popoldne zaradi sproščanja plina butan propan kranjski poklicni gasilci iz treh poslovnih objektov evakuirali približno pet...

Rekreacija / sreda, 14. december 2016 / 12:18

Zaledje morja

Kojnik (802 m) – Vrh nasproti Slavnika leži v južnem delu Podgorskega krasa. Vzpon, ki nagradi z lepim razgledom ter mirom in tišino.

Kranj / sreda, 14. december 2016 / 12:09

Brezplačen brezžični internet

Z decembrom so pri Mestni občini Kranj vzpostavili odprto omrežje wi-fi z imenom KRANJopen. Omrežje je na voljo vsakemu uporabniku brezplačno do dve uri dnevno, tako v mestu kot tudi v vseh krajevnih...