Pivovar Rok Rutar pravi, da sam najbolj uživa ob kuhanju piva, ko zadiši po sladu in hmelju ... / Foto: Gorazd Kavčič

Pivovarna v Žirovnici

Pivovar Rok Rutar je v poslovni coni v Žirovnici zgradil nov poslovni objekt, v katerem bo varil pivo Carniola.

Žirovnica – V poslovni coni v Žirovnici je zrasel nov poslovni objekt, butična pivovarna Carniola, v kateri bodo v prihodnjih tednih začeli variti pivo, pivo pa bo mogoče tudi poskusiti in kupiti. Lastnik pivovarne je Rok Rutar, ki zase pravi, da je Gorenjec (izvira iz Kranjske Gore), čeprav je odraščal v Ljubljani, zdaj pa živi v Domžalah. V domači hiši v Ljubljani je pred leti tudi začel variti pivo, potem ko se je za pivovarstvo navdušil na Škotskem in se seznanil z angleškimi vrstami piva. Najprej se je z varjenjem piva ukvarjal za hobi, znanje je nabiral prek spleta in v tujini, leta 2012 pa je odprl popoldanski s. p. in popoldne, po službi (po izobrazbi je diplomirani strojni inženir) v petdesetlitrskem kotličku začel variti pivo. Tako je dobil prve tri kupce, njihov krog pa se je počasi širil, tako je Rok kupil večji, 250-litrski kotel in sode, v katerih pivo zori. S pivom, ki ga je poimenoval Carniola, je začel zalagati več ljubljanskih lokalov in trgovin, posel pa se je zdaj tako razširil, da se je odločil za investicijo v nov poslovni objekt. Kot je povedal, je Žirovnico izbral predvsem zato, ker je v poslovni coni postopek pridobivanja dovoljenj hitrejši, poleg tega pa je tudi voda za varjenje piva odlična, ravno prave trdote. Investicijo – o višini ne želi govoriti – je delno pokril s prihranki in pomočjo sorodnikov, delno pa s krediti. V objektu, velikem 240 kvadratnih metrov, ima varilnico, skladišče, pisarno, garderobe, pakirnico, v sprednjem delu pa preizkuševalnico, v kateri bodo obiskovalci lahko preskušali in tudi kupovali pivo. Rok računa, da bo na začetku na mesec zvaril 3500 litrov piva, kasneje pa bo to količino lahko še bistveno povečal. In kakšno je sploh pivo Carniola? Gre za tako imenovano pivo ale oziroma ol, ki je pivo zgornjega vretja. Po Rokovih besedah ima njegovo pivo bolj poln okus, več arome, tudi več alkohola od najbolj poznanih znamk piva pri nas. »Za razliko od industrijskih proizvajalcev piv si mi, manjši ljubiteljski pivovarji, upamo več eksperimentirati, sam denimo pivu dodajam melaso, kakavova zrna, celo med ... Uporabljam predvsem slovenski hmelj, ki ga kupujem neposredno od hmeljarja, torej tam, kjer hmelj zraste, začel pa sem eksperimentirati tudi z novimi vrstami hmelja, denimo novozelandskim.« Ves čas ima na voljo štiri vrste piva, poleg tega pa izdeluje še dve sezonski, eno poleti (pšenično pivo) in eno v času božiča (izdelano iz vode, ječmenovega slada, hmelja, kvasa in z dodatkom cimeta, pimenta, kardamoma in medu). »Želim si dvigniti kulturo pitja piv, zato bomo pripravljali tudi pokušnja piva, na katerih bodo obiskovalci preskusili več vrst piva, se seznanili z zgodovino in stili piva, načinom varjenja, sestavinami ...« pravi Rok, ki je za svoja piva dobil že nekaj nagrad na festivalih piva v Brežicah in Ljubljani. In kdaj bo pivovarna odprla vrata? Po načrtih bi jih morala že oktobra, a so se postopki nekoliko zavlekli. Rok čaka še na uporabno dovoljenje, vsekakor pa računa, da bo pivo v Žirovnici začel variti še v decembru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / nedelja, 25. april 2010 / 07:00

Celjski sejem v znamenju transporta

Na štirih specializiranih sejmih, združenih v enega, se je predstavilo več kot 350 blagovnih znamk.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / nedelja, 17. november 2013 / 19:47

Dragi predsednik

Rada bi vas vprašala, kako ste kaj zadnje čase. Če boste rekli, da ste v redu, bom jokala. Kajti nesramno je biti v redu, če so ljudje v isti državi, ki ji predsedujete, v tako slabem stan...

Zanimivosti / nedelja, 17. november 2013 / 19:46

Nagrajeni Kranjski vrtci in Minka Likar

Kranj – Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič in ekipa Požen’ Evropo je v sodelovanju z Inštitutom za ekološke raziskave ERICO in Visoko šolo za varstvo okolja spomladi razpisala vseslovenski nagr...

GG Plus / nedelja, 17. november 2013 / 19:35

Kralj vseh bolezni

»O raku po navadi razmišljamo kot o 'sodobni' bolezni, ker so prispodobe v zvezi z njim tako sodobne. Gre za bolezen pretirane proizvodnje, eksplozivne rasti, za neustavljivo razraščanje,...

Zanimivosti / nedelja, 17. november 2013 / 19:33

Simpatična nadloga

Kako gre že tista o nadlogah, ki so nekoč davno napadle Egipt? Kdo bi pomislil, da je gospa (ali gospod) v zelenem na fotografiji predhodnica ene izmed njih, a to zagotovo ne bo držalo. Na...

Nasveti / nedelja, 17. november 2013 / 19:31

Žurfix – Asterix

Žurfix je v Slovarju tujk označen kot družabno srečanje ob stalnih dnevih. No, enkrat ali dvakrat v letu, ob praznikih pripravim praznično kosilo za moja odraščajoča prijatelja, brata in sestrico,...