Brokoli ali cvetača, kar imate raje

Brokoli najdemo na vrhu seznama najbolj zdravih živil. Slavo mu pripisujemo zaradi njegovih številnim koristnih vplivov: odpravlja lenost črevesja, krepi delovanja mišičja, krepi imunski sistem, srce in ožilje, pospešuje prebavo … Njemu podobna je cvetača. Nekdaj zaničevana kot zelenjava revežev je s svojim bogastvom biološko aktivnih snovi spet našla svoje mesto v zdravi prehrani. Tako iz brokolija kot iz cvetače lahko naredimo okusne jedi.

Za pripravo brokolijevega narastka potrebujemo: 1 kg brokolija, 6 jajc, 250 g jogurta, 100 g moke, polovico pecilnega praška, 100 g sira, sol, 1 žlico masla.

Brokoli očistimo in narežemo na manjše cvetke. Za­vremo 1 l vode, jo osolimo ter zavremo. V vreli vodi kuhamo brokoli 5 minut. Nato ga odcedimo in počakamo, da se nekoliko ohladi. Za jajčni preliv stepemo jajca, dodamo jogurt, moko, pecilni prašek in ščep soli. Z mešalnikom vse skupaj zmešamo, da dobimo zmes, malo bolj gosto od testa za palačinke. Pekač namastimo z maslom. Po pekaču razporedimo kuhan brokoli, potresemo z naribanim sirom in prelijemo z jajčnim prelivom. Narastek pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut.

Nasvet: Uporabimo čvrsti ali kremni jogurt, še posebej primeren je grški. Med brokoli lahko vmešamo še skuto ali narezano mocarelo.

Za pripravo zapečene cvetače potrebujemo: 1 cvetačno glavo, 1 žlico masla, pol žličke soli, 2 žlici kisle smetane, pol žličke muškatnega oreščka, 3 jajca, 3 žlice drobtin, 100 g sira, peteršilj.

Oprano cvetačo razdelimo na večje cvetove in jih kuhamo v slanem kropu 5 minut. Kuhano cvetačo odcedimo in naložimo v pekač, ki smo ga prej namazali z maslom. V posodi stepemo jajca, posolimo s ščepom soli, dodamo kislo smetano in dobro premešamo. Nazadnje dodamo še drobtine, sesekljan peteršilj in nariban sir. Zmes prelijemo po cvetači. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za 15 minut.

Nasvet: Obe jedi lahko pripravimo tako iz cvetače kot iz brokolija. Primerna je tudi mešanica obeh, z dodat­kom korenja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / nedelja, 29. april 2018 / 09:22

Znani občinski nagrajenci v Komendi

Komenda – Komendski občinski svet je na zadnji seji potrdil predloge letošnjih občinskih nagrajencev, ki bodo nagrade prejeli ob občinskem prazniku, ki ga občina praznuje 15. maja. Zlato priznanje...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sobota, 19. januar 2008 / 07:00

Enotne cene so le želja

V radovljiški občini si prizadevajo za poenotenje najemnin za grobove in cen pokopaliških storitev, vendar vsi dosedanji poizkusi niso dali rezultatov.

Kranj / sobota, 19. januar 2008 / 07:00

Predelovalnica odpadkov blizu letališča?

Cerkljanski župan Franc Čebulj je razkril svoj predlog lokacije predelovalnice odpadkov blizu letališča dr. Jožeta Pučnika, s katerim se zgleduje po najnovejši predelovalnici odpadkov v Celju.

GG Plus / sobota, 19. januar 2008 / 07:00

Šundar na Žirovskem

Vse manj je dobrih gostiln

GG Plus / sobota, 19. januar 2008 / 07:00

Med sosedi 73

Za Slovence, živeče v Italiji, in za Italijane v Sloveniji je bil pomemben ponedeljkov enodnevni obisk predsednika Republike Italije Giorgia Napolitana v Sloveniji, kamor ga je povabil predsednik Repu...

GG Plus / sobota, 19. januar 2008 / 07:00

Iz starih časov: Štefanovo in šentjanževo

Sredi prav nič zimskega januarja smo, zato pred njim zbežimo nazaj v božični čas. Zadnjič smo v njem obstali v sveti noči, ki ji sledi sveti dan.