»Prikuhala« si je medaljo odličnosti

Na evropskem tekmovanju v poklicnih spretnostih EuroSkills v Franciji se je med slovenskimi tekmovalci najbolje odrezala študentka Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled Simona Maček.

Bled – Slovenijo je na tekmovanju EuroSkills zastopalo 15 tekmovalcev, starih med 18 in 25 let, v sedmih poklicnih panogah: lesarstvo, računalništvo, aranžerstvo, cvetličarstvo, mehatronika, kamnoseštvo, kuharstvo in strežba. Simona Maček je skupaj s študentom Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor Jurijem Črnčecom nastopila v panogi kuharstvo in strežba. Njun trud so nagradili z medaljo odličnosti, kar pomeni, da sta se s skupnim številom točk tesno približala najboljšim mestom in le za nekaj točk zgrešila zmagovalne stopničke. Simona pa je dosegla celo največ točk med vsemi slovenskimi tekmovalci, in sicer 522 od 600 možnih, kar ji je prineslo naziv best of nation.

Z doseženim rezultatom je bila Simona Maček zato razumljivo nadvse zadovoljna. V njuni kategoriji, kuharstvo in strežba, sta se namreč spopadla z izredno močno konkurenco, saj sta se pomerila s tekmovalci iz kar 17 držav, je pojasnila Simona Maček. Tekmovanje je trajalo tri dni, z naborom živil pa se je seznanila šele v Franciji. Prvi tekmovalni dan je morala pripraviti meni s tremi hodi, drugi dan svečani meni in tretji dan krožnik morskih prigrizkov. Kot je povedala, je je morala pri tem uporabiti kar nekaj živil, ki jih sicer ni vajena uporabljati, kot sta recimo fazan in tapinambur, presenetile pa so jo tudi ostrige, ki so bile zaprte in so jih morali sami odpreti. Tekmovanje v poklicnih spretnostih, je poudaril Simonin mentor Jože Zalar, je za mladega človeka izjemna izkušnja. Simona Maček in Jurij Črnčec sta se dokazala z izvrstnimi kompetencami, ki sta jih pridobila tako v času šolanja kot kasneje med delom. Vse skupaj sta dopolnila z mladostno razigranostjo in inovativnostjo in tako stopila ob bok zahtevni konkurenci. Njun uspeh pa po Zalarjevem mnenju predstavlja dobre reference na njuni nadaljnji poklicni poti, saj vsi udeleženci dobijo certifikat Europass. Tako so se obrestovale tudi zahtevne priprave, skozi katere sta morala Simona in Jurij. Pripravljali so se namreč skoraj tri mesece, skupaj pa so opravili okrog petsto ur priprav. Udeležbo na Euroskillsu sta si zagotovila z zmago v svoji disciplini na lanski Olimpijadi poklicev, ki se je odvijala v okviru 60. Gostinsko turističnega zbora v Podčetrtku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 14. maj 2013 / 07:00

Glasova preobleka

Pravijo, da je sedem magično število in če sodimo po tem, da je Gorenjski glas na spletu po sedmih letih dočakal novo preobleko, bo kar držalo. Tokrat smo čarali tričetrt leta, od prve idejne zasnove...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 24. december 2015 / 14:36

Že pet tisoč Gorenjskih poročil

Pred kratkim so na Gorenjski televiziji predvajali že 5000. Gorenjska poročila, ki jih je v četrt stoletja ustvarjalo skoraj 80 nekdanjih in sedanjih novinarjev, voditeljev, snemalcev, montažerjev,...

GG Plus / četrtek, 24. december 2015 / 07:00

Ohranjanje srbske identitete

Kulturno, prosvetno, športno in humanitarno društvo Vuk Karadžić, ki ima sedež v Radovljici, letos praznuje dvajset let delovanja. Poslanstvo društva je ohranjanje in negovanje srbskega narodnega kult...

Gospodarstvo / četrtek, 24. december 2015 / 07:00

Zakupnine za državna kmetijska zemljišča

Kranj – Svet Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov vsako leto ob koncu leta sprejme cenik zakupnin, to je cene zakupa kmetijskih zemljišč, ki so v lasti države in jih sklad daje v zakup. Za prihodnj...

Gospodarstvo / četrtek, 24. december 2015 / 07:00

Tržne cene ovčjega mesa

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tedensko tržno poročilo za ovčje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene klavnih trupov oz. polovic v 50. tednu, to je med 7. in 1...

Gospodarstvo / četrtek, 24. december 2015 / 07:00

Obvezni prispevek za promocijo

Kranj – Zakon o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov zavezuje k obveznemu plačevanju prispevka za promocijo tudi zavezance s področja prireje in predelave govejega in perutninskega mesa. Na...