Cvetka Tušek od Svetega Lenarta je prinesla polno košaro svojih pridelkov, tale zelnata glava pa je osvojila tretje mesto. / Foto: Gorazd Kavčič

Od buč velikank do mini orehov

Tradicionalna prireditev Naj pridelek v Cerkljah je že šesto leto zapored minila brez rekordov, a velikih, nenavadnih ali posebej majhnih pridelkov kljub vsemu tudi letos ni manjkalo.

Cerklje – Tradicionalna prireditev, ki v organizaciji Občine Cerklje, zadnja leta pa tudi Družinskega in mladinskega centra Cerklje, kmetovalce in vrtičkarje od blizu in daleč privablja že dolgih petindvajset let, se je začela z uradnim tehtanjem in merjenjem v pred­dverju športne dvorane, kjer je pridelke skrbno popisala tričlanska komisija, ki so jo tudi letos sestavljali Robert Golc, Peter Polajnar in Nataša Hanuna.

Nekateri so svoje izdelke pripeljali s prikolicami, drugi so z njimi napolnili svoje gajbice, cekarje in vrečke. »Že med letom opazujem, če je kakšen plod posebej velik, in že takrat pomislim na tole prireditev, na kateri sem v vseh teh letih mogoče manjkala le enkrat. Lani sem dobila prvo nagrado za kolerabo, letos pa ne vem, kako bo. Letina ni bila preveč dobra, a ne glede na to, vsako leto zelo rada pridem sem,« nam je povedala Cvetka Tušek od Svetega Lenarta v Selški dolini, ki je na Naj pridelek letos prinesla zelje, rumeno korenje, podzemno kolerabo, peso, čebulo, krompir, por in jajca. Po tehtanju se je prireditev nadaljevala v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika, kjer so ob bogatem kulturnem programu organizatorjev podelili praktične nagrade najboljšim v desetih kategorijah. Najtežje zelje (6,73 kg) je letos pridelala Špela Sušnik s Suhe, najtežjo rdečo peso (3,14 kg) Ana Žlebir iz Poženika, najtežji krompir (1,24 kg) Maja Kuralt iz Cerkelj, najtežjo krmilno peso (11,57 kg) Katarina Jenko iz Pra­protne Police, najtežje korenje (1,10 kg) Mitja Verbič iz Grada, najtežji nadzemno (2,58) in podzemno kolerabo (4,43 kg) Janez Starman z Godešiča, najtežjo repo (3,19 kg) Urša Sušnik s Suhe in najtežjo bučo (205,7 kg) Jože Kosem iz Češnjevka. Ker se narava vsako leto rada poigra tudi s posebnimi dolžinami ali oblikami pridelkov, so tudi letos podelili nekaj posebnih nagrad. David Košnik iz Dvorij je pridelal 1,3 kg težek por, Bojan Čehovin iz Kranja zelje posebne oblike, Mari Lamberšek iz Podgorja je pridelala posebno velik česen, Cvetka Tušek je znova navdušila z debelimi kokošjimi jajci, Boštjana Bajc Kosem iz Češnjevka je prinesla arašide in mini orehe, Urša Cerar z Brega krompir v obliki srčkov, Tajdi Verbič iz Grada je zrasel velik peteršilj, Mateji Maleš iz Poženika pa debela čebula.

Prireditve, ki jo je že 21. leto odlično vodil Jože Jerič, so se udeležili tudi župani in podžupani občin Cerklje, Šenčur, Preddvor, Škofja Loka, Kranj, Naklo in Komenda, kot poseben gost pa se je vabilu odzval tudi predstav­nik Kmetijskega inštituta Slovenije Peter Dolničar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 29. april 2013 / 07:00

Dan mobilnosti in zelene energije

Kranj - Ob letošnjem dnevu Zemlje so pri Turističnem društvu Kranj pripravili prireditev, ki so jo poimenovali Dan mobilnosti in zelene energije. Na Glavnem trgu pri vodnjaku v s...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Obiskali domovino dedov

Soričani so minuli konec tedna odkrivali izvorne tirolske korenine in obiskali mesto Innichen. Izjemen podvig je uspel ultramaratoncu Poldetu Thalerju, ki je pretekel 240-kilometrsko razdaljo od Innic...

Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Zahtevno gasilsko tekmovanje

Prostovoljni gasilci so se v nedeljo ob svetovnem dnevu gasilcev pomerili v zahtevni gasilski disciplini, ki je bila doslej rezervirana samo za njihove poklicne kolege.

Nasveti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Travnati razglednik

Veliki Javornik oz. Ženiklovec (1715 m) - Travnati vrh, ki je idealen za turnosmučarsko vijuganje, v poletni sezoni pa je to vrh, ki s svojo planino ob vznožju privablja številne ljubitelje planšarij...

Zanimivosti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Tekmovanje v pripravi postrvi

Snovik - Turistično društvo Tuhinjska dolina je v Termah Snovik pripravilo tradicionalno, že 6. kuharsko tekmovanje v pripravi postrvi, na katerem se je pomerilo osem amaterskih...

Nasveti / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

Jedi za poletne dni

Jagodna juha s kruhovimi kockami Sestavine: 40 dag jagod, 1 liter in pol vode ali juhe, dišave po okusu, 2 dag moke za prežganje, malo vina. Priprava...