Sladica iz hrušk
Brez jajc, masla, peke, moke, velikih količin maščobe … No, brez vsega ravno ni, je pa kljub temu zdravo, okusno in hitro. Vsebuje veliko količino hrušk, ki vsebujejo veliko količino vlaknin, vode, kalcija, fosforja … Med drugim čistijo črevesje, odpravljajo prebavne motnje, uravnavajo količino vode v telesu, spodbujajo nastajanje krvi in rast. Za pripravo hruškove sladice ne potrebujemo posebnih spretnosti in dragih sestavin.
Za hruškovo sladico potrebujemo: 1 kg mehkih hrušk, 0,7 l vode, 1 čokoladni puding, 4 žlice sladkorja, 4 žlice želatine (ali 4 lističe), 250 ml sladke smetane, 1 zavitek bebi piškotov, 3 žlice prave kave, 0,5 dl ruma.
Hruške olupimo, jih zrežemo na manjše kose in skuhamo v vodi do mehkega. Kuhane poberemo iz vode ter jih spasiramo s paličnim mešalnikom. Prašek za čokoladni puding zmešamo s sladkorjem in decilitrom hladne vode. Vodo, ki nam je ostala od kuhanja hrušk, ponovno segrejemo in vanjo vlijemo zmes s pudingom. Med mešanjem kuhamo toliko časa, da se zgosti. Vmešamo spasirane hruške in kuhamo, dokler ne zavre. Želatino namočimo v mrzli vodi. Počakamo 5 minut, da nabrekne, jo ožamemo in nato vmešamo v pripravljeno zmes iz hrušk. Malo pomešamo, da se želatina raztopi in enakomerno razporedi. Vse skupaj pustimo stati približno eno uro, da se nekoliko ohladi. Med tem časom pripravimo podlago. Bebe piškote razporedimo po pekaču ali primerno veliki posodi. V 2 dcl vode skuhamo turško kavo. Usedlina naj se nekoliko posede, nato jo precedimo. V kavo zlijemo rum. Pripravljeno mešanico enakomerno polijemo po piškotih, da se omehčajo in prepojijo s kavo. Nazadnje stepemo še sladko smetano, ki jo dodamo ohlajeni masi iz hrušk. Nadev prelijemo čez piškote. Sladico za nekaj ur ali čez noč postavimo v hladilnik.
Nasvet: Ljubitelji čokolade med prašek za puding vmešajte še žlico čokolade v prahu ali temnega kakava. Hruške so že same po sebi sladke, torej lahko brez problema izpustimo sladkor. Tako dobimo še nekaj brez – brez sladkorja.