Jagoda pospešuje izločanje seča, zdravi drisko, pomaga pri jetrnih in revmatičnih obolenjih …

V hladen gozd po slastne jagode

Gozdne jagode pozno pomladi in na začetku poletja sramežljivo vabijo v gozd. V hudi vročini, ki nas zdeluje te dni, je več kot zaželeno povabilo ljubkih zardevajočih lepotic, ki nas potrpežljivo čakajo v gozdnem hladu in na gozdnih jasah.

Sladkobni rdeči plodovi nas bodo zanesljivo ponesli do nebeških užitkov, mimogrede pa dodali še kakšen plus k našemu zdravju, počutju in lepoti. Da bo učinek še močnejši, naberimo še nekaj zelenih pecljatih listov, jih posušimo, dodajmo kakšen malinjakov ali robidov list, iz njih pripravimo čajno mešanico. Dobro jo ohladimo in si z njo očistimo, osvežimo in ohladimo kri v vročici poletnih dni.

Navadna gozdna jagoda oz. jagodnjak (Fragaria vesca), če hočemo biti botanično natančni, cveti od aprila do junija. Na začetku junija ali pa še prej pa lahko že začnemo smukati rdeče plodove. Liste, ki jih moramo posušiti v senci, nabiramo od maja do julija. Pri nas poleg pogoste navadne gozdne jagode samoniklo uspevata še redkejši muškatna (Fragaria moschata) in zelena jagoda (Fragaria viridis). Leta 1714 je neki Francoz iz dveh vrst divje jagode vzgojil vrtno jagodo. Precej dobrih vrst so vzgojili angleški vrtnarji, danes pa poznamo okrog 600 vrst jagod, ki se razlikujejo po okusu, velikosti in teksturi. Se strinjamo, da je ni čez drobno, dišečo in divjo gozdno jagodo … Do kolen ji ne seže nit najboljša gojena sorta …

Drobna vitaminsko-­ mineralna bomba

Tako gozdne kakor tudi vrtne jagode so zelo dobro založene z vitaminom C, po vsebnosti slednjega prekašajo celo citruse. Pohvalijo se lahko tudi z zavidljivimi vrednostmi vitaminov A, B1, B2 in folne kisline, fosforja, magnezija, cinka, železa, mangana, kalija in kalcija ter še drugih mineralov. Na splošno jagodičevje vsebuje številne zelo močne antioksidante. Vodilni pri jagodah je antocian, ki prispeva temno rdečo barvo in pri ljubiteljih jagod varuje celične strukture celotnega organizma. Jagode so edinstvene po vsebnosti fenolov in so priznane kot sadež, ki varuje pred srčnim obolenjem, rakom in vnetji. Fenoli delujejo podobno kot nekatera protivnetna zdravila, ki blokirajo bolečino z blokado odgovornega encima, vendar jagode v nasprotju z zdravili nimajo stranskih učinkov. Ker jagode delujejo protivnetno, lahko pomagajo zmanjšati tudi količino sečne kisline v sklepih in tkivih. Posledično lajšajo protin, artritis in revmo. Jagode delujejo tudi razkuževalno in zavirajo razvoj mikroorganizmov. Urejajo presnovo celotnega telesa, ga čistijo in mu povečujejo odpornost.

Jagodov sok za poživitev in lepoto

Sok iz svežih jagodovih plodov je eden najboljših naravnih poživljajočih pripravkov za kožo na obrazu. Žlici svežega jagodovega soka primešamo 15 kapljic nezavretega mleka. S to tekočino zvečer namažemo obraz in pustimo, da se posuši. Zjutraj se umijemo z mlačno vodo.

Jogurtov sladoled iz gozdnih jagod za slabokrvne in nemirne otroke

Na koncu vam oziroma vašim otročičem ponudimo še jogurtov sladoled iz gozdnih jagod, recepturo katerega nam v Stezah do zdravja ponuja Ančka Tomšič: »V mešalcu zmešamo kozarček jogurta, enako količino rdečih gozdnih jagod, pol kozarčka sladkorja in zavitek vaniljevega sladkorja. Zmes damo v primerne posodice in postavimo v hladilnik. Sladoled je priporočljiv za rekonvalescente, slabokrvne in za nervozne otroke.« Tistim, ki se sladkorju raje izognete, Dario Cortese v knjigi Sadje – moč naravne hrane ponuja odličen namig za jagodovo zmrzlino: »Za vsako osebo potrebujemo skodelico jagod, žlico medu, sok pol limone in ene pomaranče. Jagode zmešamo v mešalniku in jim dodamo v limoninem soku raztopljen med. Dobro premešamo, naložimo v širok kozarec ali skodelico ter damo na led. Ko gosta tekočina na pol zmrzne, jo vzamemo iz zamrzovalnega predala hladilnika ter ponudimo za osvežitev vročega poletnega dne.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 30. april 2022 / 13:38

Selfi

Pomladno židano razpoloženje se je prebudilo v mnogih gorenjskih krajih, tudi v Gorjah. Sproščena družba v narodnih nošah s tamkajšnjim župnikom Matejem Pavličem je ovekovečila ta prešerni trenutek...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 10. junij 2014 / 17:51

Zavržemo več kot tretjino hrane

Vsako leto na svetu zavržemo več kot milijardo ton živil oziroma tretjino vse pridelane hrane. Pri nas je ta količina približno osemdeset kilogramov na prebivalca letno in to navkljub ekon...

Gorenjska / torek, 10. junij 2014 / 17:18

Gorenjski glas pred volitvami

V časopisu Gorenjski glas s prilogami in spletno stranjo bomo priprave za volitve v državni zbor Republike Slovenije 2014 spremljali in komentirali po lastni presoji, v skladu s programsko...

Kronika / torek, 10. junij 2014 / 17:13

Umrl pri spravilu lesa

Kamnik – V okolici Kamnika se je včeraj dopoldne pri spravilu lesa smrtno ponesrečil 42-letni moški. Po prvih podatkih ga je traktorski vitel tako hudo poškodoval, da je umrl na kraju ne­sreče. Dos...

Nasveti / torek, 10. junij 2014 / 17:06

Tanja odgovarja

Najprej bi pohvalila vašo rubriko in vaše pozitivno razmišljanje, da znate vsakomur v pravem trenutku dati konkreten nasvet in zanj vas tudi jaz spet sprašujem. Ko že mislim, da se bodo st...

Gospodarstvo / torek, 10. junij 2014 / 17:00

Bencin se je podražil, dizel pa pocenil

Kranj – Danes, v torek, so se v skladu z vladno uredbo spet spremenile maloprodajne cene naftnih derivatov, in sicer so se podražili: 95-oktanski motorni bencin za 0,4 centa na 1,487 evra za liter,...