Izbirajo novega direktorja

Kot članici sveta zavoda Ljudske univerze Kranj (v nadaljevanju LUK) se oglašava na odgovor Izbirajo novega direktorja, ki je bil dne 25. aprila objavljen v vašem časopisu. V članku nekdanja v. d. direktorice LUK Barbara Šmid pojasnjuje svojo plat zgodbe o izbiri direktorice. Ker ima vsaka medalja dve plati, dovolite, da tudi midve pojasniva svoje videnje zadeve.

O uspešnosti direktorovanja nekdanje direktorice Darje Kovačič bo zanimivo brati v več kot petdeset strani dolgem revizijskem poročilu, ki ga bo svet zavoda obravnaval v maju. Hiter pregled ne pritrjuje ugotovitvam Barbare Šmid. Nasprotno, bojiva se, da je bil ugotovljen cel kup nepravilnosti pri vodenju in finančnem poslovanju zavoda.

Imenovanje Barbare Šmid za v. d. direktorice po odstopu Darje Kovačič z mesta direktorice je bilo sporno, saj Barbara Šmid za zasedbo ni imela izpolnjenih več pogojev, in sicer ni imela ne pedagoško-andragoške izobrazbe niti ni imela opravljenega strokovnega izpita za delavce v vzgoji in izobraževanju kot tudi ni imela najmanj treh let delovnih izkušenj v izobraževanju odraslih, kar je Kovačičeva svetu zamolčala, čeprav je še bila direktorica in odgovorna za zakonitost delovanja zavoda. Poleg tega 54. člen Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja navaja, da se vršilec dolžnosti direktorja imenuje izmed strokovnih delavcev v zavodu (na LUK so to organizatorji izobraževanja), ne izmed tehničnega kadra. Slednje nam je potrdila tudi pravna služba MIZKŠ.

Vsi zapleti v LUK so se začeli po neuspelem kandidiranju Barbare Šmid za direktorico. Čeprav je medtem zaključila pedagoško-andragoško smer in strokovni izpit opravila, ni izpolnjevala še enega od pogojev za kandidaturo, in sicer najmanj treh let predavateljskih izkušenj pri izobraževanju odraslih. Zaradi tega je izpadla iz ožjega kroga kandidatov. Po tej neuspešni kandidaturi pa so se začeli izvajati pritiski na svet zavoda, vrstiti so se začele prijave na inšpekcijo itd.

Navedba, da je bila zdajšnja v. d. direktorice Mateja Šmid imenovana nezakonito, češ da je bil svet nesklepčen, je čista laž. Na seji smo bile prisotne štiri članice, dve sva glasovali za kandidatko, dve pa se nista želeli opredeliti, čeprav sta bili na seji ves čas prisotni. Ker je prevladal preferenčni glas predsednice sveta, je bila Mateja Šmid imenovana za vršilko dolžnosti direktorice.

Naj poudariva, da so bile vse odločitve sprejete ob svetovanju pravnikov in upoštevanju okrožnice ministrstva za šolstvo, ki podrobno določa potek izbire direktorjev javnih zavodov s področja vzgoje in izobraževanja.

Odlok o ustanovitvi LUK je bil zakonito sprejet na seji MOK in je v skladu z zakonom, ki dopušča neparno število članov sveta. Mimogrede, svet LUK ni edini v Sloveniji, ki ima samo štiri člane. Očitek, da nov izbor direktorja LUK, ki je te dni v teku, poteka na nezakonit način, je zato neutemeljen.

Kot predstavnici ustanovitelja MO Kranj v javnem zavodu LUK sva v svetu zavoda izpostavljeni diskreditaciji in pritiskom nekaterih zaposlenih, ki pritlehno ovirajo nemoteno delo sveta zavoda in želijo na vsak način dokazati, da se jim je zgodila krivica. Če so prepričani o tem, naj uporabijo pravne poti, tako kot se jih bova tudi midve, če se pritiski in nagajanje ne bodo ustavili. Obenem sporočava, da bo javnost obveščena o rezultatih revizije in da se bo tudi sama lahko prepričala o stanju v LUK.

Vlasta Sagadin, Ana Pavlovski

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 19. maj 2017 / 18:25

Druga dama EU

Če bi se vprašali, katera je prva dama EU, je odgovor jasen. To je nemška kanclerka Angela Merkel. Kdo pa je potem druga dama EU? Denimo, da bo to odslej Brigitte Trogneux, prva dama Francije …

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 24. oktober 2016 / 21:17

Za nov avtobusni terminal

Na kranjski občini so pripravili predstavitveno brošuro o prenovi širšega območja načrtovanega avtobusnega terminala, anketa pa je nato pokazala, da tako krajani Zlatega polja kot drugi Kranjčani podp...

Kronika / ponedeljek, 24. oktober 2016 / 21:16

Pričal tudi nekdanji minister

Nekdanji gospodarski minister Andrej Vizjak je zatrdil, da o podrobnostih projekta novih štirisedežnic na Voglu ni bil seznanjen. »Sprejemal sem le formalne odločitve,« je dejal.

GG Plus / ponedeljek, 24. oktober 2016 / 21:15

V veganskih čevljih bo obhodil svet

Kranjčan Žan Rebolj je lani maja odšel od doma, saj se je odločil, da bo spoznaval svet. Večinoma hodi peš in dokazuje, da ima kot vegan dovolj energije za vedno nove podvige.

Zanimivosti / ponedeljek, 24. oktober 2016 / 21:14

Orel Sky prestrašil čivavo

Planinski orel Sky, ki je v lasti Nika Marčiča z Blejske Dobrave, je pred dnevi v Kamniku zgrabil in pošteno prestrašil malo čivavo. Ta je k sreči ostala nepoškodovana, Sky pa je postal prava medijska...

Škofja Loka / ponedeljek, 24. oktober 2016 / 20:44

Javno o zgodnji obravnavi

Poslanka SMC dr. Jasna Murgel skupaj s strokovnjaki na okroglih mizah predstavlja zasnovo zakona o zgodnji obravnavi otrok s posebnimi potrebami. Predstavitev za gorenjsko javnost je bila v Škofji Lok...