Mesne kroglice v paradižnikovi omaki – čufti in domači čokoladni puding
Mleto meso je vsestransko uporabno. Mesne kroglice ali po domače čufti so odlična in enostavna jed iz mletega mesa, ki se je razveselijo tudi otroci. Da pa bo obrok popoln in vam ne bo vzel preveč časa, vam za sladico priporočam domač čokoladni puding.
Za pripravo čuftov v paradižnikovi omaki za dve lačni osebi potrebujete: 250 g mletega mesa, 50 g riža, 1 jajce, 1 čebulo, peteršilj, sol. Za omako: 2 žlici moke, 2 žlici olja, sol, žlico paradižnikovega koncentrata, 500 g paradižnika (ali paradižnikove mezge, paradižnikovih pelatov), 250 ml jušne osnove, lovorjev list.
Čebulo narežite in jo na hitro prepražite. V skledi zmešajte mleto meso, riž, prepraženo čebulo, peteršilj, sol in jajce. Maso oblikujte v kroglice, velikosti jajca. V širši kozici ali globlji ponvi segrejte olje in na hitro popecite mesne kroglice z vseh strani. Kroglice poberite iz posode. V isto posodo dodajte moko in med stalnim mešanjem dodajte paradižnik, paradižnikov koncentrat in zalijte z jušno osnovo. Omako začinite z peteršiljem in lovorjem listom. Ko omaka zavre, vanjo položite mesne kroglice in kuhajte še 30 minut. Po potrebi dodajte jušno osnovo. Nasvet: riž se bo boljše skuhal, če ga par ur prej namočite v vodi in ga pred uporabo odcedite. Čufte postrezite s pire krompirjem ali testeninami, lahko pa jih uživate tudi same s kosom kruha. Lahko skuhate večjo količino čuft, jih v hladilniku hranite še dan ali dva in jih pred jedjo samo pogrejete.
Za pripravo domačega čokoladnega pudinga potrebujete: 0,5 l mleka, 2 žlici sladkorja, 1 žlico zdroba, 3 žlice kakava, vanilin sladkor, 2 žlici ostre moke.
Vse sestavine razen mleka zmešajte v loncu, v katerem boste kuhali puding. Postavite ga na štedilnik in ob neprestanem mešanju dodajte mleko. Ko masa zavre, kuhajte še približno tri minute, da se puding zgosti, in ga nalijte v skodelice.