Okusna juha, ruski boršč

Ruski boršč

Rusko-ukrajinska stojnica je bila ena najbolj privlačnih na jeseniški Multi-Kulti-Nariki. Simpatična dekleta so v narodnih nošah predstavila svojo kulturo in tradicionalne jedi. Najbolj je izstopal boršč, ruska juha iz več vrst mesa in zelenjave.

Obvezna sestavina le-te je rdeča pesa, ki juhi poda značilno rdečo barvo. Boršč ima veliko oblik in se pripravlja na različne načine glede na regijo, obstaja tudi vegetarijanska različica brez mesa. Pravi boršč naj bi po starem ustnem izročilu bil tisti, v katerem žlica sama stoji pokonci.

Sestavine (za lonec 7–8 litrov):

• 1,5 kg mesa različnih vrst: mlada govedina, teletina, perutnina, svinjina (priporočamo vsaj 2 vrsti, lahko pa izberete le eno vrsto, ki vam je ljubša) + goveje jušne kosti

• 2 veliki sveži rdeči pesi

• polovica glavice zelja

• korenje (eno veliko ali 2 manjši)

• 0,5 kg krompirja (4 srednje velike krompirje)

• 1 paprika

• 1 čebula

• 500 g paradižnikove mezge ali paradižnik v koščkih iz konzerve ali svež paradižnik (2–3)

• 3 stroke česna

• peteršilj, koper (svež ali posušen)

• lovor

• sol, poper

• olje

Priprava

Najprej skuhamo juho iz mesa in kosti. Ko je meso kuhano, ga odložimo na krožnik, narežemo na koščke in tam pustimo.

V juho pa dodamo na drobne kocke narezano rdečo peso. V času, ko se pesa kuha, pripravimo preostalo zelenjavo: zelje, krompir narežemo na srednje velike kocke, korenje ter papriko na kratke trakove in sesekljamo čebulo.

Ko bo rdeča pesa na pol kuhana, ji dodamo zelje in krompir, polovico korenja in paprike ter lovorjev list. Dodamo paradižnikovo mezgo ali paradižnik v koščkih iz konzerve (če uporabimo svež paradižnik, ga olupimo tako, da opranega celega damo v juho za 2 min, nato ga vzamemo ven in z lahkoto potegnemo dol kožico in narežemo na kocke) in vrnemo v juho prej narezano meso.

Čebulo, preostalo korenje in papriko popražimo na olju, da zadiši in dobi zlato rjavo barvo.Vse dodamo v juho skupaj s sesekljanim česnom ter na drobno narezanim peteršiljem, koprom. Na minimalnem ognju še pokuhamo približno 10 minut. Juho serviramo z žlico kisle smetane in kruhom. Okus lahko izboljšamo z gorčico, sveže narezanim peteršiljem, poprom.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 9. maj 2007 / 07:00

Gorenjska brez zaposlitvenega sejma

Kranj, Ljubljana - Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bo 23. in 24. maja2007 na pobudo in v organizaciji podjetja Oxylus potekal karierni sejem Svetla kariera 07,...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 11. oktober 2007 / 07:00

Požar zanetila elektrika

V Špitaliču je zgorelo gospodarsko poslopje, stanovanjsko hišo pa je gasilcem uspelo še pravočasno zaščititi.

Gospodarstvo / četrtek, 11. oktober 2007 / 07:00

Dokapitalizacija Skimarja spet odložena

Na skupščini Skimarja so imenovali le tri nove nadzornike, med katerimi pa ni Pavla Ruparja.

Zanimivosti / četrtek, 11. oktober 2007 / 07:00

"Strelske vaje" na Gradišču

Bašelj - Naše planine in gore obiskujejo ljudje, ki nimajo s sabo le nahrbtnika, pohodnih palic in drugih planinskih pripomočkov, ampak očitno tudi orožje. Le kdo je na Gradišču...

Tržič / četrtek, 11. oktober 2007 / 07:00

Rupar želi spet med poslance

Nekdanji tržiški župan in poslanec državnega zbora Pavel Rupar je zadovoljen, da so ga izvolili v izvršilni odbor SDS. Napoveduje, da bo spet kandidiral za poslanca.

Kranj / četrtek, 11. oktober 2007 / 07:00

Referendum za Tenetiše bo

"Ali ste za to, da se na območju sedanje deponije Tenetiše v skladu s predpisi EU zgradi sodoben regijski center za ravnanje z odpadki?" bo vprašanje za občane kranjske občine v nedeljo, 11. novembra.