Udeleženci socialnopodjetniške posvetovalnice na Jesenicah

Priložnost v socialnih podjetjih

Na Jesenicah je potekala socialnopodjetniška posvetovalnica, na kateri so razkrivali vse priložnosti, ki jih ponuja odpiranje socialnih podjetij.

Jesenice – Romska restavracija v Mariboru, trgovinica z lokalno hrano v starem mestnem jedru Slovenskih Konjic, center ponovne rabe v Pristavi pri Tržiču – to je le nekaj uspešnih primerov socialnih podjetij pri nas. Da je priložnosti na tem področju zlasti v času gospodarske krize in velike brezposelnosti še ogromno, so zatrdili govorci na socialnopodjetniški posvetovalnici, ki je potekala na Jesenicah. V Evropski uniji socialna podjetja zagotavljajo 6,5 odstotka delovnih mest, pri nas komaj 0,7 odstotka. V prihodnjih letih bi tako v socialnih podjetjih delo lahko dobilo kar 60 tisoč ljudi, je dejal Tadej Slapnik iz Slovenskega foruma socialnega podjetništva. Na posvetu je predstavil zakonske okvire ustanavljanja socialnih podjetij, ki se ukvarjajo z družbeno koristnimi storitvami ali zaposlujejo najbolj ranljive skupine ljudi. Namen ustanovitve je nepridobitni in socialni, dejavnosti pa segajo od področja socialnega varstva, ekološke pridelave hrane, urejanja javnih površin, spodbujanja obnovljivih virov energije, socialne trgovine, trajnostno naravnanega turizma ... Pri spodbujanju razvoja socialnih podjetij imajo pomembno vlogo občine, je poudarila Jasmina Vidmar, sekretarka Skupnosti občin Slovenije, saj se poveča število delovnih mest v občini, vključujejo se ranljive skupine prebivalstva. Občine lahko sodelujejo pri promociji, svetovanju, izobraževanju, vzpostavljanju primernega okolja z zemljišči in prostori, lahko so naročnik storitev in produktov, ki jih ponujajo socialna podjetja. Socialno podjetništvo pa spodbuja tudi država, program ukrepov s konkretnimi državnimi in evropskimi spodbudami je že pripravljen, je dejal Tadej Slapnik. Že zdaj lahko socialna podjetja dobijo pomoč v obliki ukrepov aktivne politike zaposlovanja. Drago Perc, direktor Območne službe Kranj Zavoda za zaposlovanje, je dejal, da je za razvojne programe socialnih podjetij na voljo dva milijona evrov. Na posvetu so predstavili tudi dva dobra primera socialnih podjetij. Prvi je Fundacija Vincenca Drakslerja za odvisnike Tržič, prvo socialno podjetje na Gorenjskem, ki ima med drugim center ponovno uporabe v Pristavi pri Tržiču z mizarsko, šiviljsko in elektro delavnico. Drugo je socialno podjetje Kooperativa Konjice, kjer tržijo lokalno pridelano hrano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / četrtek, 21. maj 2009 / 07:00

Veronikin festival napolnil Šutno

Skoraj tisoč otrok je v petek na ustvarjalen način spoznavalo zgodovino Kamnika, ki letos praznuje 780-letnico.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Mi plešemo

Slovenci so se že navadili, da enkrat letno v Ljubljani pripravijo dan aerobike, Plesna zveza Slovenije je podelila priznanja, pred časom so nam predstavili vrhunski izdelek, ki je vseboval zlato, sed...

Mularija / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Učenke s pisateljsko žilico

Med zmagovalci literarnega natečaja Gradim svet iz besed so bile tudi tri gorenjske učenke: Tina Malenšek iz Preske, Petra Piber z Bleda in Ana Krajšek z Jesenic.

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Čemaž, naravno zdravilo

Čemaž, ki ga poznamo tudi pod imenom divji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec ter medvedji česen, ima številne zdravilne učinke, lahko pa ga uporabite tudi za spomladansko očiščevalno sredstvo,...

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Smučarska avantura z radiem

Radio Si - Radio Slovenia International, ki kot 4. nacionalni radijski program deluje v okviru RTV Slovenija, je organiziral smučanje izpod Mont Blanca, ki je potekalo od 22. do 27. februarja v franco...

GG Plus / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Za vsak okus ena

V Komendi smo tokrat spraševali, kako dobro poznate kranjsko klobaso, kako pogosto in s čim najraje jo jeste in ali se Slovenci z njo primerno ponašamo.