Prejemniki jubilejnih Linhartovih značk / Foto: Gorazd Kavčič

Praznovali v čast kulture

Minulo soboto so se na Visokem spomnili začetkov kulturne dejavnosti v vasi izpred 80 let in ustanovitve kulturnega društva pred 60 leti.

Visoko – Vrhunec praznovanja praznika Krajevne skupnosti Visoko-Milje, ki so ga minuli teden zaznamovali z različnimi prireditvami, je bila sobotna slavnostna akademija, letos še posebej slovesna, saj so jo posvetili praznovanju 80-letnice kulturne dejavnosti in 60-letnici Kulturno-umetniškega druš­tva Valentin Kokalj Visoko. Na njej so 43 nekdanjim članicam in članom KUD-a, ki so bili aktivni na več področjih znotraj druš­tva, podelili častno priznanje Valentina Kokalja za doprinos h kulturni dejavnosti na Visokem, iz rok predsednice društva Staše Pavlič pa ga je v imenu občine Šenčur prevzel tudi župan Miro Kozelj, ki KUD-u že vsa leta (tako kot tudi drugim druš­tvom v občini) izdatno finančno pomaga pri njegovem delovanju. Predsednica sveta kranjske izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Daniela Močnik pa je podelila jubilejno Linhartovo značko za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske gledališke in lutkovne dejavnosti. Častno Linhartovo značko so prejeli Staša Pavlič, Frenk Kranjec in Ivan Gros, zlato Nataša Gros, Vesna Čulig, Andreja Zorman in Aleksander Gašperlin, srebrno pa Marjeta Sajevic.

Začetki kulturne dejavnosti na Visokem po znanih podatkih segajo v trideseta leta prejšnjega stoletja, ko je bil najbolj znan kulturnik v vasi Valentin Kokalj. Okoli sebe je zbiral dekleta in fante, ki so se predvsem v pevskih zborih in dramskih skupinah kulturno udejstvovali v Šenčurju, Velesovem in na Olševku. Po drugi svetovni vojni so se na Visokem spet zbrali kulturni navdušenci in ustanovili KUD France Prešeren. Tedaj je bila zlasti močna dramska skupina, ker pa v vasi ni bilo dvorane, so nastopali predvsem v dvoranah na Olševku in v Šenčurju. Leta 1953, ko so vaščani zgradili Zadružni dom z dvorano, so uprizorili prvo igro (Zlatorog) na domačih odrskih deskah. Kulturno življenje se je v nasled­njih letih zelo razmahnilo, prednjačila pa je predvsem dramska dejavnost. Leta 1955 se je društvo preimenovalo v KUD Valentin Kokalj Visoko. Leta 1967 so ustanovili prvi mešani pevski zbor, ki je s kratkima prekinitvama deloval do leta 2001. Okrog zbora, ki je bil v osemdesetih in devetdesetih letih osnova kulture na Visokem, so se razvijale tudi druge dejavnosti, v katere so pritegnili predvsem otroke in mladino. Delo v KUD-u je še danes zelo pestro, najaktivnejša pa je dramsko-recitatorska dejavnost, ki ni nikdar zamrla. Poleg iger v vseh starostnih stopnjah v okviru druš­tva organizirajo razne delavnice in pripravijo številne proslave in prireditve, ves čas pa iščejo tudi mlade talente.

Praznovanje se je v nedeljo končalo s tradicionalnim koncertom partizanskih pesmi Zapoj zdaj, srce partizansko! v Domu krajanov Visoko. Posvečen je bil Valentinu Kokalju in 72-letnici prvega sestanka OF za območje Visokega, Milj in Luž, ki je bil v mlinu Valentina Kokalja – Zormanovega Tineta. Nastopilo je osem pevskih zborov, med njimi tudi Moški pevski zbor Valentin Polanšek Železna Kapla in Ženska vokalna skupina Danica Sv. Križ pri Gorici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žiri / nedelja, 7. december 2014 / 13:38

Iz Žirov odnesla le žirovsko trmo

V galeriji DPD Svoboda v Žireh so v ponedeljek pripravili pogovorni večer z naslovom Tek je moje življenje, na katerem so gostili tekačico Heleno Žigon.

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 26. september 2013 / 14:53

Kolesarska sekcija DU Preddvor

Kolesarska sekcija DU Preddvor ima v letošnji sezoni za seboj že dvaindvajset etap, skupaj pa so prevozili več kot 1073 kilometrov. Pred kratkim so si privoščili zakusko v Kamniški Bistric...

Škofja Loka / četrtek, 26. september 2013 / 14:30

Poljanska obvoznica

V anketi je sodelovalo več kot 500 prebivalcev Škofje Loke. Sodelujoče smo vprašali, kaj bi morali v Škofji Loki prednostno zgraditi in kateremu projektu v občini Škofja Loka trenutno pripisujejo n...

Gospodarstvo / četrtek, 26. september 2013 / 14:26

Vse, kar pridelajo, doma predelajo in prodajo

Na ekološki turistični kmetiji Pr' Končovc na Javorniku vse, kar doma pridelajo in zredijo, tudi doma predelajo in prodajo. Redijo krave dojilje, oskrbujejo travniški sadovnjak, čebelarijo in se ukvar...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 26. september 2013 / 14:24

Čipke posvečene tudi skladatelju

V Petrovčevi hiši je še do četrtka na ogled razstava čipk in klekljanih izdelkov članic Kluba klekljaric Lastovke Cerklje.

Šenčur / četrtek, 26. september 2013 / 14:23

Praznovali v čast kulture

Minulo soboto so se na Visokem spomnili začetkov kulturne dejavnosti v vasi izpred 80 let in ustanovitve kulturnega društva pred 60 leti.