Andrejin šopek na krožniku

Prijateljica Andreja ima razstavo v Šivčevi hiši. Na katalogu, ki ga je oblikovala druga Andrejka, je na naslovnici čudovit šopek z oranžno rdečimi in rumenimi gerberami, zelenimi vejicami zašiljenih listov, v ozadju pa nad barvami zahajajočega sonca kuka spodaj temno, zgoraj pa svetlo vijolični cvet. Na dnu slike so zabrisani modrikasto rjavkasti toni, iz katerih se blešči srebrnkasta vaza. Na razstavi cvetje, pokrajine, kraški ruj in magični portret konja. Barve, polne sočnosti … Sklenem, da bom Andreji priredila dolgo kosilo z barvami njenega šopka in ocvetličenim klepetom brez mobilnikov. Če hočem zajeti pestrost barv, se bodo hodi zvrstili takole: Dorodošlica: blue curaçao s penino, paradižniki z avokadom, pečena papaja s camembertom, juha iz rumene paprike, roast­beef z zeliščno skorjico in bearneško omako, panna cotta z meliso, limeto in sirupom granatnega jabolka, kava s kardamomom. Z Izbranim sva jedilnik preizkusila. Ne duha ne sluha o kakšni zastrupitvi. Torej lahko razpoš­ljem vabila.

Dobrodošlica v modrem

(V trgovinah z izbranimi pijačami je blue curaçao, modri pomarančni liker, mogoče kupiti.)

Za 1 visok pecljast kozarec potrebujemo: 1/2 cl modrega curaçaa in 1 dl zelo suhe ledeno mrzle penine.

Na dno kozarca previdno nalijemo blue curaçao in dolijemo penino. Blue curaçao je najbolj znan v koktajlu blue lagoon. A ker vsebuje vodko, ki mi ni ljuba, bomo z modrino obarvali mehurčke.

Paradižniki z avokadom

Za 4 osebe potrebujemo: 4 večje paradižnike, 3 do 4 manjše avokade, 1 limeto, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 2 lista mete, 1 manjšo rdečo čebulo, sol, tabasco po okusu, 4 lepe solatne liste, 4 lističe bazilike.

Paradižnike umijemo in jim odrežemo vrhnji del, da je kot ploska kapica, nato jih izdolbemo z žlico, odstranimo peščice in sadeže postavimo na glavo, da se na kuhinjski brisači odtečejo.

Paradižnikovo sredico na drobno narežemo. Avokado olupimo, odstranimo koščice, meso pa zmečkamo z vilicami (in ne s paličnim mešalnikom!) in pokapamo z limetinim sokom, da ne porjavi. Sesekljamo majhno čebulo, peteršilj in meto ter zmešamo z avokadom in paradižnikom.

Začinimo s soljo in tabascom po želji. Napolnimo paradižnike, zmes poravnamo in sadeže pokrijemo s »kapicami«, v katere smo zapičili lističe bazilike. Postrežemo s popečeno čabato.

Juha iz rumene paprike

Za 4 osebe potrebujemo: 2 rumeni papriki, 1 belo čebulo, 1 žlico in pol olja ali masla, 500 ml čiste zelenjavne juhe, 120 g olupljenega krompirja, 1/4 žličke kurkume, 1/4 žličke curryja, sol, bel poper, kajenski poper po okusu, 1 žlico kisle smetane po okusu.

Papriko operemo, po dolgem prerežemo na pol, odstranimo semenje in bele vmesne stene ter opečemo pod žarom, da se naredijo mehurji. Nato jo damo v zmrzovalno vrečko, vrečko zapremo in čez četrt ure papriko zlahka olupimo.

Na žlici olja popražimo sesekljano čebulo in dodamo na majhne kocke narezan krompir in narezano papriko. Zalijemo z juho, dodamo začimbe in kuhljamo, dokler ni kompir kuhan. Juho piriramo in po potrebi dodatno začinimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 6. junij 2007 / 07:00

Lokacija centra do počitnic

Poslovni odbor konzorcija CERO bo določil lokacijo centra za ravnanje z odpadki do konca junija. V igri tudi Tenetiše.

Objavljeno na isti dan


Humor / petek, 13. september 2013 / 07:00

In mali bodo veliki

Gibanje malih občin, z manj kot pet tisoč prebivalci, imenovano G6, se strinja z zmanjšanjem števila občin. Po njihovem predlogu naj bi bilo po novem na Gorenjskem šest občin.

Nasveti / petek, 13. september 2013 / 07:00

Andrejin šopek na krožniku

Prijateljica Andreja ima razstavo v Šivčevi hiši. Na katalogu, ki ga je oblikovala druga Andrejka, je na naslovnici čudovit šopek z oranžno rdečimi in rumenimi gerberami, zelenimi vejicami zašiljen...

Razvedrilo / petek, 13. september 2013 / 07:00

Ob košarki tudi glasba

Dogajanje na Jesenicah je v minulih dneh zaznamovala košarkarska vročica, v Križah pa so za dobro voljo poskrbeli s tradicionalnim Vikendom smeha.

Razvedrilo / petek, 13. september 2013 / 07:00

Zgovorni Francois Pierre

Cassis je navdušil s svojimi barvitimi hiškami, ozkimi ulicami, gostinska ponudba pa je cenovno primerno 'zasoljena', tako da je regionalno tekmovanje v La Ciotatu v njihovem najpopularnejšem športu –...

GG Plus / petek, 13. september 2013 / 07:00

Doma (5)

Čez čas se je naši slovenski četici pridružil tudi neki Tone, ki je bil mesar. Sam bog nam ga je poslal! Nekoč je – medtem ko je šel ven iz taborišča na delo – zagledal govedo brez gospoda...