Rezka Mali iz Godiča je ena redkih, ki še zna izdelati velikoplaninski trnič.

Trniči z Velike planine

Te slane, posušene in posebej okrašene sirčke hruškaste oblike poznajo samo na Veliki planini, in čeprav se navodila za njihovo izdelavo iz ust prekaljene pastirice slišijo dokaj preprosto, jih zna izdelati le še malokdo.

Velika planina – Velika planina je s svojimi približno 1500 metri višine za pohodnike zanimiva prek celega leta, a nikdar bolj živahna kot prav te poletne dni. Prejšnjo nedeljo so se po planini tako vile trume obiskovalcev – večina se je do pastirskega naselja pripeljala z gondolo iz Kamniške Bistrice, nemalo pa jih do vrha premaga dobri dve uri hoje iz Stahovice prek Svetega Primoža ali slabo uro s planine Kisovec.

Da je na planini živahno, z različnimi prireditvami skupaj z Zavodom za turizem Kamnik in družbo Velika planina skrbijo tudi pastirji. Prejšnjo nedeljo so tako pripravili žegnanjsko mašo v kapeli Marije Snežne in pastirsko veselico, na svoj račun pa so prišli tudi ljubitelji kulturne dediščine. Pravzaprav kulinarične, saj so pred Preskarjevim muzejem pripravili delavnico izdelovanja trničev. »Mleko so pastirji skisali, pobrali z njega smetano in ga do točno določene temperature segreli, da so dobili iz njega skuto. To so nato precedili, da je odtekla sirotka. Če je na obisk na planino prišla pastirjeva družina, so s seboj odnesli tak­šno skuto, če pa ne, je moral pastir vse skupaj nekako konzervirati. Dodal je sol in smetano in iz te zmesi naredil kepe. Sčasoma jih je oblikoval v majhne hruškaste hlebčke in jih lepo okrasil z njemu lastnimi pisavami ter nato dva tedna sušil nad dimom iz bukovih drv. Trniče še danes delamo na isti način. Za en sirček sta potrebna približno dva litra mleka, niso pa dovolj le spretni prsti – najpomembnejši je občutek, do kakšne temperature mleko segreti, da zmes ne bo preredka ali pretrda,« nam je postopek izdelave trniča opisala že skoraj 85-letna Rezka Mali iz Godiča, ena redkih, ki še ima to znanje. Kot še pravi, se pastirji tega danes le stežka postopijo, čeprav so trniči med obiskovalci planine zelo zaželen spominek, pa ne le spominek – tudi jed, sploh zdaj, ko so te sirčke na Zavodu za turizem Kamnik v okviru projekta Okusi Kamnika uvrstili v ožji izbor kulinaričnih posebnosti Kamnika. Resda so jih pastirji nekdaj svojim izvoljenkam izročali kot simbol ljubezni in zvestobe, a trniče lahko naribamo na številne jedi tako kot parmezan. »Kot sem bila majhna, smo jih otroci z velikim veseljem jedli,« se še spominja Rezka Mali, ki je samo lani izdelala okoli tristo trničev, izdeluje pa jih že 38 let.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 3. maj 2016 / 10:45

Maja je bila kot mama, Danilo kot ata

Tako je odnos svojih dveh vzgojiteljev v stanovanjski skupini Vzgojnega zavoda Kranj v Preddvoru opisala nekdanja stanovalka Marjana.

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 6. februar 2009 / 07:00

Zaradi snega zaprli letališče

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana je bilo zaradi novozapadlega snega v torek zaprto kar pet ur, še včeraj pa je bila zaradi snežnega plazu zaprta cesta na Soriško planino.

Prosti čas / petek, 6. februar 2009 / 07:00

Za Valentina pečico

Na velika platna prihaja dokumentarec o Tošetu, približuje se praznik zaljubljencev, nekateri že razmišljajo o slovesni maturantski obleki, zelenjava je lahko inštrument, kurenti so začeli z odganjanj...

Kranj / petek, 6. februar 2009 / 07:00

Odprt mikrofon za Prešernovo poezijo

Kranj - Predsednik države Danilo Türk bo z ministrico za kulturo Majdo Širca v nedeljo, 8. februarja, ob 11.30 položil venec na grob Franceta Prešerna na starem kranjskem pokopal...

Gospodarstvo / petek, 6. februar 2009 / 07:00

Spoštujmo lastno znanje

Med prejemniki letošnjih nagrad Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke je tudi Janez Kožuh, direktor in solastnik blejskega podjetja za informacijsko tehnologijo...

Kronika / petek, 6. februar 2009 / 07:00

Policisti iščejo drzna tatova

Kranj - Kranjski policisti poizvedujejo za neznanima mladeničema, ki sta v ponedeljek nekaj minut pred 14. uro na Cesti Kokrškega odreda v Kranju oropala 74-letno občanko. Na sil...