V spomin: Prof. dr. Zdravko Kaltnekar

Po kratki in hudi bolezni se je poslovil tik pred 11. majem, ko bi dopolnil 84 let življenja.

Zdravko Kaltnekar je bil izredno ustvarjalen kulturni entuziast pri Društvu upokojencev Kranj, bil je predsednik odbora za kulturo, pripravljal je kulturne prireditve in vodil recitacijsko dramsko skupino. Zasnoval je vrsto kvalitetnih recitalov slovenskega slovstva in uporniške poezije, vodil je prireditve in pogovore z znanimi slovenskimi ustvarjalci, pesniki, dramatiki. Prav posrečene, izvirne in domiselne so njegove monodrame s satiričnim poudarkom iz življenja bližnje preteklosti in sedanjosti, nastopal je kar sam, sproščeno in domiselno ter v domači, ljudski govorici.

Leta 2002 je zasluženo prejel Prešernovo Veliko plaketo Mes­tne občine Kranj. Po upokojitvi se je posvetil kulturnemu delovanju in bil vsestranski literarni ustvarjalec, uporabil je domala vse možne oblike pisanja: od aforizmov, pregovorov in ugank do kratkih črtic, esejev in povesti ter pesmi in pesnitev, do potopisov in zgodovinskega romana ter filozofskih razmišljanj o nastanku sveta in življenja. Obsežen je opus njegovih knjig, brošur in elektronskih zapisov, od prve pesniške zbirke Pozna jesen, ki je izšla leta 1992, do zadnje zbirke šal Smeh ni greh.

Zdravko Kaltnekar je bil široko razgledan in izobražen, tako naravoslovno kot ekonomsko: diplomiral je na gozdarski fakulteti, magistriral iz poslovno ekonomskih znanosti v Ljub­ljani in doktoriral iz ekonomskih ved v Zagrebu.

V času svoje pedagoške kariere je ustvaril obširno bibliografijo strokovnih publikacij, knjig, monografij in zbornikov. Bil je znanstvenik, raziskovalec in pedagog, redni profesor za organizacijske vede na kranjski univerzi, uveljavil se je tudi kot pesnik, pisatelj in filozof.

Zdravko je bil dober in plemenit, poln idej in domislic, občudovalec narave in življenja ter posebne vloge človeka kot tvorca vsega življenja in dogajanja.

Spominjamo se njegovih spodbudnih besed, duhovitega humorja in domiselnosti, plemenite drže in globokega spoštovanja do človeka, narave in vsega živega, kar bogati in spodbuja ustvarjalnost. Ohranili ga bomo v spominu in pogrešali njegove domislice, humor, modrost in vedri optimizem, ustvarjalno energijo, trdno vero v življenje in prihodnost.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 19. junij 2020 / 11:58

V Sloveniji v četrtek potrdili dve okužbi z novim koronavirusom

Ljubljana – V Sloveniji so v četrtek opravili 902 testa in potrdili dve okužbi z novim koronavirusom, skupaj doslej 1513. Okužbi so potrdili v Ljubljani in Kopru. V bolnišnici zdravijo osem bolniko...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Upajo na zaposlitev

Maturante, ki so se prejšnji petek veselili na ulicah ob plesanju četvorke, v prihod­njih dneh čaka precej resnejše delo, in sicer matura oziroma zrelostni izpit, kot ji pravijo. Obenem pa že kujejo n...

Splošno / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Bolj kot rezultati me zanima vzgoja mladih

Miroslav Matijaševič, podpredsednik kluba in je hkrati zadolžen za mlade selekcije nogometašev.

Rekreacija / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Najboljši navijači na Teku štirih mostov

Eno od večjih presenečenj lanskega Teka štirih mostov je bilo izjemno število gledalcev in navijačev ob celotni trasi teka.

Rekreacija / torek, 28. maj 2013 / 07:00

Velika nagrada Komende

Zdaj že tradicionalna majska kolesarska dirka v Komendi je tudi letos privabila vse najboljše amaterske kolesarje kot tudi najmlajše slovenske upe.

Kultura / torek, 28. maj 2013 / 07:00

V spomin: Franc Jenko – Podhomski (1939–2013)

Dragi prijatelj France!