Čokolada privabila dvajset tisoč ljudi
Dvodnevni Festival čokolade je minuli vikend v Radovljico privabil blizu dvajset tisoč obiskovalcev. Veliko jih je le občudovalo ustvarjalnost čokoladnih mojstrov, drugi pa so okušali čokoladne izdelke.
Radovljica - Tako v soboto kot nedeljo so na drugem Festivalu čokolade, ki je potekal v Radovljici na Linhartovem trgu in v Radovljiški graščini, ves čas potekale različne degustacije čokoladnih izdelkov, delavnice za otroke in tudi za odrasle, kjer so ti spoznavali še konjak in cigare, ugotavljali, kakšno vino gre k sladki, grenki, začinjeni čokoladi. S kuhanjem se je predstavila tudi Srednja gostinska in turistična šola Radovljica. Modna revija Chocolat Cou(l)ture, delo čokoladnice Rajska ptica in oblikovalke Petje Zorec, je tako kot kuharska šova in ustvarjanje presne torte pustila vtis. Zanimiv je bil tudi spremljevalni program in šov v atraktivnem mešanju pijač. Obiskovalci so lahko poskusili čokoladno pivo, vse od slane čokolade do sivke v njej, ali se odločili le za palačinke s čokolado, če so jim bili bližji bolj 'varni okusi'.
V soboto se je s svojim čokoladnim fondantom predstavil Jani Jugovic iz šova Gostilna išče šefa, v nedeljo pa trije stari kuharski znanci Bine Volčič, Igor Jagodic in Uroš Štefelin. Ustvarili so krožnik s tremi sladkimi idejami, tako da se je na koncu celota dopolnjevala.
V Skupini Žito so z Gorenjko znova podprli projekt botrstva, ki deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje. Gorenjkino poslanstvo so udejanjili s projektom Punčka za botre, kjer so po zamisli Mikija Mustra izdelali Gorenjkino punčko in k dobrodelnosti povabili podjetja in ustanove, ki naj bi se odločile za njen nakup ter tako v sklad botrstva donirale za vsako po tisoč evrov. Novi lastniki Gorenjkine punčke so tako v sklad darovali pet tisoč evrov. Sobotno dopoldne je bilo namenjeno tudi javni predaji donacij, prisotni pa smo lahko najprej občudovali velikansko, devetdesetkilogramsko Gorenjko, kasneje pa smo se z njo tudi posladkali.