Taktirke, ampak kuharske

Ljubitelji glasbe vedo, da sta letos dve pomembni obletnici: dvestota obletnica rojstva Richarda Wagnerja in Giuseppeja Verdija. Poleg kulturnih dogodkov za sladokusce, ki uživajo v melodijah in arijah, se obetajo kulinarični vrhunci. V Nemčiji se na prireditvah gala kuharjev devet vrhunskih kuharjev sprašuje, kaj bi bilo po Wagnerjevem okusu. Znana restavracija v starem središču mesta Leipzig, imenovana Weinstock – Vinska trta ima celo Wagnerjev menu.

In kaj ponujajo? Za predjed juho iz grenkih zrelišč z rečnimi raki in krutoni ali pa tatarec na kislem kruhu, okrašenem s prepeličjim jajcem. Za glavno jed lahko dobite uležano govedino z gorčično-kaprino omako ali pa perutnino z leipziško mešanico. Sladica ima nenavaden naziv. Ewig in Bayreuth (večno v Bayreuthu) – pivska pena z nadrobljenimi beljakovimi poljubčki. Mojemu Izbranemu se zdi jedilnik sicer zanimiv, a ne tako, da bi povandrala v kraj velikega mednarodnega knjižnega sejma. Sicer sva pa slavno zelenjavno mešanico z raki že nekoč predrago poskusila. »Če bi že rada posedala tam, kamor je zahajal znameniti skladatelj, ni daleč do Benetk,« se glasi dobrohoten predlog. Wagner je imel Benetke zelo rad. Tu je zložil nekatere čudovite prizore svojih oper in tu ga je doletela tudi smrt. Vsak dan med peto in šesto uro popoldne je posedal v kavarni Lavena na Markovem trgu, ki ima temelje v 17. stoletju. Seveda se kavarna še danes ponaša z Wagnerjevo prisotnostjo, v njej pa posedajo tisti, ki imajo dovolj pod palcem, ali pa osmoljenci, ki si ne ogledajo cenika, preden sedejo. Seveda lahko uživaš v živi glasbi, a bolje je kupiti kakšno Wagnerjevo zgoščenko in se užitku prepustiti doma.

V palači, kjer je nazadnje bival Wagner, je zdaj beneški kazino pa tudi majhen muzej, ki si ga je vredno ogledati. No, še preden zavijeva v Benetke, sem se lotila leipziške variante.

Leipziška mešanica z zabajonom

Za 4 osebe potrebujemo: 300 g mladega korenja, 800 g mladega neoluščenega graha, 150 g mladega stročjega fižola, 200 g belušev, 1 šopek zelišč: peteršilja, drobnjaka, krebuljice, koprca, 200 ml zelenjavne osnove, 50 g ledeno mrzlega masla, 4 rumenjake, 100 ml suhega belega vina, 1 strok česna, sol, beli poper.

Očiščen korenček zrežemo na 4 cm dolge palčice, prav tako stročji fižol. Grah oluščimo. Spodnje dele belušev olupimo in narežemo na 5 cm dolge palčke. Zelenjavo naložimo v veliko cedilo in skuhamo v sopari, da je še na ugriz. Zelišča splaknemo, osušimo s papirnato brisačo in sesekljamo.

Zelenjavno osnovo vežemo s koščki narezanega masla. Zelenjavno dekorativno zložimo v z maslom namaščeno nepregorno posodo in zalijemo z omako. Rumenjake, vino, česen, zelišča, sol in poper zmešamo v loncu, ki ga postavimo v vodno kopel. Stepamo, da se omaka zgosti, zavreti pa sme. Gostljato omako prelijemo čez zelenjavo in damo posodo v ogreto pečico na 250 stopinj ali pod žar, da se zlatorumeno zapeče. Leipziško mešanico lahko postrežemo k rižu, mesu ali ribam.

V izvirnem receptu sodi v mešanico še 12 posušenih mavrahov in 12 rečnih rakov,
odpade pa omaka zabajon.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / sobota, 12. maj 2007 / 07:00

Za medvoške učence 13 srebrnih Vegovih priznanj

Pirniče – V začetku aprila so na OŠ Pirniče izpeljali področno tekmovanje v znanju matematike za srebrna Vegova priznanja. Udeležilo se ga je 96 tekmovalcev zadnje triade dev...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 8. april 2013 / 07:00

Kondič namesto Brkiča

Potem ko so nogometaši Triglava v nedeljo doma visoko izgubili proti Olimpiji, je trener Siniša Brkič dal odstopno izjavo, v torek pa jo je upravni odbor kluba sprejel.

Kronika / ponedeljek, 8. april 2013 / 07:00

V Savi Dolinki našli moško truplo

Policisti prosijo za pomoč pri ugotavljanju identitete mrtvega moškega.

Gospodarstvo / ponedeljek, 8. april 2013 / 07:00

Zaščitili čebele v Kamniški Bistrici

Kamnik - Kamniški svetniki so sprejeli odlok o zavarovanju območja plemenilne postaje čebel Josipa Verbiča v Kamniški Bistrici, za katero skrbijo člani Čebelarskega društva Kamni...

Zanimivosti / ponedeljek, 8. april 2013 / 07:00

Ekar častni predsednik planinskega društva

Kranj - Planinsko društvo Kranj, ki je tretje najštevilnejše planinsko društvo v Sloveniji, je s sklepom občnega zbora nekdanjemu predsedniku Francu Ekarju za 39 let uspešnega de...

Preddvor / ponedeljek, 8. april 2013 / 07:00

Kodeksa ne potrebujejo

Preddvor - Skupnost občin Slovenije je občinam članicam v obravnavo (in podpis) ponudila kodeks ravnanja izvoljenih predstavnikov na lokalni ravni. Občinski svetniki v Preddvoru...