Primer doma izdelane tople grede iz Srednjih Bitenj. Berivka je že lep čas na jedilni mizi.

Kompostnik in topla greda na vsak vrt

V domači tovarni naravnega gnojila recikliramo večino čvrstih organskih, ekološko neoporečnih odpadkov. S toplimi gredami zelenjava vse leto.

Ni dobrega vrta brez kompostnega kupa. Spravimo ga v lesen, betonski ali žični okvir, dandanes pa so zaradi estetike še posebej čislani plastični kompostniki. Postavimo ga ob polsenčen rob vrta, zaščiten pred vetrom. Dno mora ostati prepustno, v stiku z zemljo in deževniki, ki bodo ob mikroorganizmih sodelovali pri predelavi organskih ostankov v najboljše naravno gnojilo.

Za uspešno delo mikroorganizmi potrebujejo dovolj hrane, torej rastlinskih in živalskih odpadkov, zrak, vodo in toploto. Kompostni kup v kompostniku je zato treba večkrat premetati, ob hudi suši ga nekoliko zalijemo.

Na dno kompostnika naložimo plast grobega materiala, kot so manjše razrezane veje ali suha slama. Na to pride približno 15 centimetrov vrtnih in hišnih odpadkov, ki jih prekrijemo s tanko plastjo vrtne zemlje. Plasti ponavljamo do vrha. V kup lahko dodajamo pripravke za pospeševanje procesa zorenja komposta. Eden od domačih možnosti je koprivni »čaj«: tri žlice posušenih zdrobljenih kopriv dvanajst ur namakamo v litru vode. V kompostni kup s kolom naredimo nekaj lukenj, v katere vlijemo aktivator.

Čim več različnih organskih odpadkov zlagamo v kompostnik, bolj kvaliteten bo kompost. Biodinamiki radi dodajajo posušene kamilice, regrat, koprive, rman, hrastovo lubje in baldrijan. Dobrodošli so tudi lesni pepel, ki je koristno kalijevo gnojilo in deluje proti škodljivcem, saje, ki grejejo tla, in drobno oglje, ki stabilizira humus.

Nikakor pa v kompostnik ne sodijo ostanki kuhane hrane, ker privabijo škodljivce, bolne rastline, lupine škropljenih limon, pomaranč, banan in cvetje iz cvetličarn, pelin, vratič, orehovo lubje, ker jih deževniki ne prenesejo, izločki psov, mačk in ljudi, cvetoči plevel. Zrel kompost je temno rjave barve, podoben gozdni prhnini in prijetno dišeč. Plitvo ga zamešamo v zemljo, če ga potresemo po gredi, ga zaščitimo z zastirko. Na vrtu so nepogrešljive tudi tople grede, s katerimi si vrtičkarji zagotovijo svežo zelenjavo prek vsega leta. Spomladi so tople grede nujne za zgodnje pridelke motovilca, špinače, redkvic, pozimi pa v njih hranimo jeseni posejano zimsko solato, motovilec in radič, črno redkev, korenje, ohrovt, zeleno, peteršilj. Zelenjava v toplih gredah, ki jih obložimo s slamo za več toplote, bolj ali manj uspešno zdrži tja do pomladi. V najmanj ugodnih mesecih leta so domači sveži vitamini in minerali posebej dragoceni, saj nam pomagajo k večji odpornosti, zdravju.

Ponudba toplih gred je pestra, lahko pa jo izdelamo tudi sami; iz opeke, lesenih desk, celo iz bal posušene slame. Prekrijemo jo z vrtno kopreno v toplejšem pomladnem vremenu, prek zime pa s steklenim ali s plastičnim okvirjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / petek, 27. april 2007 / 07:00

Stez okoli jezera še ni

Rok za dokončanje čezmejnega projekta za oživitev Trbojskega jezera so podaljšali za nekaj mesecev.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 15. oktober 2019 / 18:20

Aditivi v mesnih pripravkih

Inšpekcija je med rednim in izrednim nadzorom preverjala prisotnost nedovoljenega aditiva sulfita v mesnih pripravkih. Ugotovila ga je tudi v dveh gorenjskih trgovinah.

Kamnik / torek, 15. oktober 2019 / 18:15

Planinski dom vrnjen v naravi

Agrarna skupnost Meščanska korporacija Kamnik je v naravi dobila vrnjen tudi planinski dom v Kamniški Bistrici, v zaključnem postopku reševanja pa naj bi bila tudi zadeva z vrnitvijo Plečnikovega dvor...

Gospodarstvo / torek, 15. oktober 2019 / 18:15

Prodaja premoženja Adrie

Stečajni upravitelj je začel zbirati ponudbe za odkup premoženja Adrie Airways.

Nasveti / torek, 15. oktober 2019 / 16:04

Jesen

Globoko smo že v jeseni, čeravno je astronomski datum naznanil ekvinokcij že skoraj pred enim mesecem. Zame je jesen tedaj, ko gozd spremeni svoje barve. Odene se v oker, rjave, rdeče in o...

Razvedrilo / torek, 15. oktober 2019 / 16:04

Klubski maraton v Ostrigi

Škofja Loka – Pri Rdeči ostrigi bo v petek, 18. oktobra, od 21. ure potekal Klubski maraton Radia Študent. Nastopila bosta GLOG (udarna poetična preganjavica) ter Lovekovski (izpovedna poetika dish...