Praznični piškoti na prvi pogled niso videti prav "začimbni", a če bi vanje ugriznili ...

Sladko, kislo, pekoče, tekoče ...

... in na srečo - iztekajoče. Ja, danes lahko končno zakličemo: "Gotofo si!!!" Staro leto, kakopak. Leto, ki se zaradi znanih razlogov v zgodovino ne bo vpisalo med najboljša. Bolj kot sladko je bilo kislo, grenko, pekoče in tudi tekoče, če se spomnimo na poplave. No, pa naj bo takšen tudi Silvester ...

No, preden vas razjezim, naj pojasnim, da imamo pri tej »želji« v mislih silvestrsko mizo. Na njej naj v kolačih, napitkih in tudi bolj konkretnih prazničnih dobrotah prikrito in odkrito »zažigajo« sladke, grenke in drugačne začimbe. Arome imajo spodbuden učinek na telo, dušo in duha.
Danes boste najbrž pošteno siti vseh prazničnih dobrot, še bolj pa ste najbrž že siti nasvetov o pripravi le-teh, zato vas z njimi ne bom posiljevala. Na že pripravljene jedi, v napitke in na mize bom zgolj natrosila nekaj času primernih začimb in ras­tlin. No, kljub pravkar obljubljenemu pa ne morem čisto iz svoje kože. Če imate danes slučajno namen peči piščanca, mu dodajte začimbe in rastline, ki imajo okus po praznikih. Predlagam piščanca s koriandrom, limeto, ingverjem, kajenskim poprom, kumino oz. začimbami po vašem izboru.

Koriander

Sladka in lesna aroma koriandra (Coriandrum sativum) se lepo poda kruhu, prazničnem pecivu pa tudi mesnim in zelenjavnim jedem, juham in pomakam, zlasti tistim iz kisle smetane, drobnjaka in limete. Koriander pomaga pri prebavi mastnih jedi, blaži vetrove, preprečuje bruhanje, črevesne kolike, gastritis in glavobole ter pomanjkanje teka. Uporabljamo ga tudi kot dodatek alkoholnim pijačam.

Kajenski poper
Navdušenci nad pekočo hrano si brez kajenskega popra (Capsicum frutescens) težko predstavljajo spodobno praznično mizo. Slednji je kar 20-krat močnejši od paprike v prahu, zato je pri odmerjanju treba biti previden in skromen. Kajenski poper, ki z navadnim poprom nima nič skupnega, je pekoč plod kajenske paprike oz. čilija, ki naj bi krepil cirkulacijo, odpravljal prebavne motnje ter težave z ožiljem. Uravnava pretok krvi od glave do pet, tako da izenačuje pritisk v celotnem telesu. Najprej vpliva na srce, potem pa se učinek postopoma širi po arterijah, kapilarah in živcih. Zelo uporaben je tudi pri prehladih in virusnih obolenjih, ki v teh dneh, kljub praznikom prav nič ne počivajo. Ščepec kajenskega popra v piščancu in drugih mesnih dobrotah ali pa v čokoladi lahko odžene nahod in vročino ter preprečuje in lajša kašelj. Čeprav smo povsem zdravi, je čokolada s to začimbo izvrstno darilo, ki vedno »zažge«.

Ingver
Pretok krvi od glave do pet poleg kajenskega popra uravnava tudi ingver (Rhizoma zingiberis), le da slednji najprej deluje na ude, na osrednji del telesa pa šele na koncu. No, skupaj sta zagotovo par, ki mu ni para pri krepitvi cirkulacije. Ingverjeva poprasto pekoča aroma, ki se prepleta z vonjem limone, daje prijetno noto mesnim in sadnim jedem, telo pa se po zaužitju prijetno ogreje.

Kardamom
Po najdaljši noči je dobro srkniti kavo ali čaj z malce kardamoma (Elettaria cardamomum), tretje najdražje začimbe na svetu, ki s svojo aromo napolni prostor in ustvari praznično vzdušje. Kardamom namreč odlično spodbuja pretok krvi in presnovo ter odganja »pijanskega« mačka.

Muškati orešček
No, kdor je v kozarec pregledal pregloboko ali preveč resno vzel praznično rek, da se je za praznike treba pošteno »napokati«, bo nemara imel težave z bruhanjem, slabostjo, drisko … Izvrstno sredstvo proti bolečinam in pomiritvi razdraženega črevesja in prebavnega trakta je muškatni orešček (Myristica fragrans), ki se ponaša z bogatim, lesnim, sladkim in začimbnim vonjem. Kanček ga nastrgamo in vržemo v pijačo ali kurjo juh'co.

Limeta
Nazadnje, čeravno ne najmanj pomembna, pa naj se predstavi limeta (Citrus aurantifolia), ki ima manj kisline in več soka kot limona, od slednje pa je tudi bolj aromatična. Limetin sok znižuje glikemični indeks hrane tudi za 30 odstotkov, poleg tega znižuje holesterol in sladkor v krvi. Limetina aroma prijetno obogati perutnino, morske sadeže in ribe z žara. Da ne govorimo o koktajlih in sadnih napitkih. Privoščite si kakšnega, preden boste podelili silvestrski poljub, saj limete osvežujejo dah.

Začimbe bodo gotovo za­žigale na praznično obloženi mizi. V tej praznični noči pa s svojo močjo in njihovo pomočjo zažigajte tudi vi!

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 1. junij 2007 / 07:00

Letos je pri delu v gozdu umrlo že pet ljudi

Kranj - Po podatkih zavoda za gozdove je letos v Sloveniji pri delu v gozdu umrlo pet ljudi, dva več kot lani v vsem letu, skupno pa od leta 1998 dalje že skoraj sto....

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 31. december 2012 / 07:00

Med prazniki uživajo tudi na drsanju

Kranj - Te dni so vsi, od najmlajših do starejših ljubiteljev drsanja, v Kranju lahko uživali na brezplačnem drsanju v ledni dvorani Zlato polje. Še bolj so uživali tisti, ki so se...

Gorenjska / ponedeljek, 31. december 2012 / 07:00

Praznično okrašeno mesto

Radovljica - Center Radovljice je tudi v letošnjem decembru bogato praznično okrašen. Skupaj več kot 50 tisoč lučk krasi osrednji del Linhartovega trga, praznična osvetlitev se nada...

Kranj / ponedeljek, 31. december 2012 / 07:00

Veseli december napolnil mesto

V Kranju je bilo zadnje dni res živahno, saj je številne navduševala glasba, prišel je dedek Mraz, v rovih pa je še vedno na ogled več kot štirideset unikatnih jaslic.

Nasveti / ponedeljek, 31. december 2012 / 07:00

Sladko, kislo, pekoče, tekoče ...

... in na srečo - iztekajoče. Ja, danes lahko končno zakličemo: "Gotofo si!!!" Staro leto, kakopak. Leto, ki se zaradi znanih razlogov v zgodovino ne bo vpisalo med najboljša. Bolj kot sladko je bilo...

Gospodarstvo / ponedeljek, 31. december 2012 / 07:00

Telekom spreminja obračun naročnin

Telekom Slovenije s 1. januarjem spreminja način obračunavanja mesečne naročnine za klasično in mobilno telefonijo. Novost je v obračunu naročnine za nazaj, zato bodo januarske položnice nižje.