Benetke kar tako

Vsakdo si zaželi kakšno energijsko točko, kadar je na psu. Ko pri meni začneta štrajkati energija in volja, je najbolje, da zaprem vrata in grem. Najbolj zanesljiv zdravilec so zame Benetke. Že dolgo. Z vsem, kar premorejo. Predlagam koktajl za moč in moj Izbrani mi to dušno dopolnilo odobri. Benetke so zavite v meglo. Turistov ni posebej dosti, ali pa so se zatekli v Doževo palačo ali galerije. Trgovinice na mostu Rialto pa seveda ponujajo, ponujajo ... Izgovorim si četrturni premor, odgovor je pritrdilen s pripombo, da tudi minute ne več. Ko se pohvalim z vzrokom za premor, luštkanim usnjenim nahrbtničkom, resničnim šikom po beneško, je slišati ironičen razmislek: »Kaj pa boš z oprtnjakom, v katerega gre eno kilo moke?« Po sprehodu po tržnici pa nobenega premora več. Naravnost h »Kirasirju«, kjer izbrani vedno je telečja jetrca s polento po beneško, jaz pa se odločim za siciljske mandarine s teletino. Naslednji dan je pa prvi znak zahvale krompirjeva župca.

Krompirjeva juha z zeleno

Za 4-5 oseb potrebujemo:

600 g krompirja

300 g gomoljaste zelene

2 čebulici

3 žlice olja

2 lovorova lista

500 ml mleka

500 ml zelenjavne juhe

100 ml kisle smetane

sol, poper

ščep muškata po okusu

4 žlice olja

2 vejici pehtrana

160 g 1 dan starega belega kruha

2 žlici nastriženega drobnjaka

Krompir in zeleno očistimo, operemo, osušimo in razrežemo na 2 cm velike kocke. Čebulici sesekljamo. V loncu segrejemo olje, dodamo čebulo, da postekleni, nato še krompir, zeleno, mleko in juho, lovorova lista, osolimo in popopramo. Pokrijemo lonec in kuhamo na srednje močnem ognju dobre pol ure. Kruh narežemo na majhne kockice. V ponvi razgrejemo olje (nekaterim je ljubše maslo), dodamo vejici pehtrana, da olje zadiši po njem, nato vejici zavržemo. Na dišečem olju hrustljavo prepražimo kockice kruha in jih odcedimo na papirnati brisači. Juho prelijemo v mikser, odstranimo lovorova lista in ukašimo. Nato jo zlijemo nazaj v lonec, vtepemo vanjo kislo smetano, 4-5 žličk pa prihranimo za okras. Juho vnovič segrejemo, a ne sme zavreti. Po želji dodamo ščep muškatnega oreščka. Nato jo nalijemo v ogrete krožnike, damo na sredo žličko kisle smetane, po levi strani nasujemo drobnjak, po desni pa kruhove kocke.

Zrezki v mandarinski omaki

Za 4 osebe potrebujemo:

800 g telečjih zrezkov

150 g moke

6 lističev žajblja

6 vejic timijana

1 lovorov list

3 neškropljene mandarine

2 žlici belega vina

pol pora

60 g masla

Lovorov list nadrobimo. Nato v mešalniku za zelišča sesekljamo zelišča z moko in nekaj trakovi mandarinine lupinice. Nato zeliščno moko stresemo na krožnik. Meso razrežemo na 8 manjših zrezkov in rahlo potolčemo. Nato jih povaljamo v zeliščni moki in dobro otresemo. Eno olupljeno mandarino razdelimo na krhlje, jih malo popražimo na 10 g masla in damo na stran. Por narežemo na kolobarčke in ga prepražimo na preostalem maslu. Dodamo zrezke, jih opečemo na vsaki strani samo toliko, da dobijo barvo. Prilijemo vino, in ko izpari, še sok dveh mandarin. Ko omaka malce povre, dodamo krhlje mandarin. Postrežemo z rižem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 14. maj 2011 / 07:00

Tito in štafeta letos po vsej Gorenjski

Bled, Bohinj - Društvo za aktivno preživljanje prostega časa EJGA Gorenjska bo v soboto, 14. maja, pripravilo prvega od letošnjih tradicionalnih sprejemov maršala Josipa Broza Ti...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / petek, 2. maj 2014 / 22:06

Kožuhova spet doma v Breznici

Francka in Blaž Kožuh, ki jima je plaz novembra 2012 tako poškodoval hišo, da sta se izselila in so jo morali podreti, sta se pred tremi tedni vselila v novo hišo. Stoji le nekaj stran od prejšnje v d...

Nasveti / petek, 2. maj 2014 / 21:56

Delu čast in oblast

Pravijo, da se duša naroda vidi po tem, kako se imenuje osrednji časopis. Mi imamo Delo. V Jugoslaviji je bila Borba …, naši sosedje imajo Oslobođenje, Kleine Zeitung in Novi List. Delo je e...

Tržič / petek, 2. maj 2014 / 21:42

Budnica v Tržiču

Bistrica pri Tržiču - Tudi občani Tržiča so se v četrtek navsezgodaj zbudili ob prvomajski budnici, ki so jo pripravili člani Pihalnega orkestra Tržič. Takole so se sprehodili po ulicah v Bistrici...

Tržič / petek, 2. maj 2014 / 21:41

Kresovanje na Poljani

Križe - Na predvečer praznika dela so po številnih vrhovih po Sloveniji zagoreli kresovi. Tradicionalno kresovanje so pripravili tudi na Poljani nad Križami v občini Tržič.

GG Plus / petek, 2. maj 2014 / 11:49

Slovenija in Koroška utrjujeta sodelovanje

Pred desetimi leti se je zadnjič sestal kontaktni komite Slovenija – Koroška, v katerem so se predstavniki obeh strani dogovarjali za sodelovanje. Pretekli petek je zaživel na novo, vendar p...